2021. szeptember 17-19. között kerül megrendezésre a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál, ahol igazi programkavalkád várja az érdeklődőket. A háromnapos fesztivál mindenki számára ingyenes, míg a nagykoncerteken való részvétel védettségi igazolványhoz kötött. 

-Hirdetés-

Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója adott ma délelőtt interjút a RÁDIÓ 97 Latte műsorában, aki elmondta, hogy igyekeztek olyan fellépőket hívni és úgy összeállítani a programokat a szüreti hétvégére, hogy minden korosztály jól érezhesse magát. A zenei paletta is igazán színes és változatos lesz, hiszen lesz folklór, modern zene, de lesznek dj-k is, sőt többek között fellép a nagy népszerűségnek örvendő Margaret Island és a Kowalsky meg a Vega együttes is. Tóth Imi kérdésére azt is elmondta, hogy hosszú előkészületi folyamat előzte meg ezt a munkát. A háromnapos rendezvénnyel az a céljuk, hogy az emberek jól érezzék magukat, kicsit elfeledjék a hétköznapok nehézségeit.

Szeptember 17. (péntek)

Szüretelő játékos délelőtt az óvodákban

Pájer Ildikó: Reggel játékos szüretelő programok lesznek az önkormányzati óvodákban. A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola a Gyöngyház vendége lesz. 360 gyerek forgószínpadszerűen több helyszínen fog körbe-körbe járni. Ez számunkra egy előzetes megnyitója a szüreti fesztiválnak.

Ünnepi megnyitó & felnőtt programok

Pájer Ildikó: A felnőttek számára pénteken 17 órakor kezdődnek a programok. Szentmise lesz a Lukács Antal Kápolnánál, melyet dr. Jeney Gábor celebrál. Az ünnepi megnyitóra 18:15-kor kerül sor a Gyöngyház Kulturális Központban, ahol Kárász András alpolgármester mond majd köszöntőt. Az ünnepi műsort a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adják elő. Este 20 órakor lép színpadra a Margaret Island, azonban előtte még egy néptáncgálát láthatunk a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes előadásában, a Kóborzengő Zenekar együttműködésével. Műsoruk szünetében egy könyvavató is lesz, ugyanis megjelent  egy rendkívül igényes kiadvány a soltvadkerti háziasszonyok receptjeiből Soltvadkerti kalácsok és lakodalmas sütemények címmel, mely több mint 50 receptet tartalmaz fotókkal. A könyv ezen a rendezvényen kerül bemutatásra, mely megvásárolható lesz a Gyöngyház Kulturális Központban. A nagykoncertek után hajnali 3-ig disco is lesz Soltvadkert főterén, pénteken fellép Dj Newik és Andro

Közérdekű információ

Pájer Ildikó: Mivel a Margaret Island egy igazán népszerű együttes, ezért a belépés a színpad előtti részre, védettségi igazolványhoz kötött. Ma 9-17 óra között a Gyöngyház Kulturális Központban előzetesen is beszerezhető a karszalag, ami a színpad előtti belépésre jogosít. Munkatársaink mindenkitől elkérik a személyi igazolványát és a védettségi kártyáját is. Mindez érvényes a szombati Kowalsky koncertre is. A koncertekre való belépésre jogosító karszalag a rendezvényterületen felállított információs sátornál is igényelhető, egészen hajnalig. Négy belépési ponton fogjuk ellenőrizni az oltási igazolványt, melyhez elengedhetetlen a személyi is. Az imént említett szabályok csak a két nagykoncertre érvényesek! Azonban el kell, hogy mondjam, a Margaret Island koncert előtt már a könyvbemutatóra, a süteménymustrára és a néptáncgálára is csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be az érdeklődők. Ennek az az oka, hogy a gála 19 órától 20 óráig tart, majd rögtön következik a Margaret Island koncert. Csak így tudjuk megvalósítani azt, amit a jogszabályok előírnak. Akik messzebbről érkeznek, nekik azt javaslom, hogy a koncertkezdés előtt legalább egy órával érkezzenek, így biztosan a kezdéstől hallgathatják a nagykoncerteket. Igyekszünk mindezt gördülékenyen megoldani.

Szeptember 18. (szombat)

Főzőverseny és kórustalálkozó

Pájer Ildikó: Szeptember 18-án főzőverseny lesz az Orczy utcában, melynek eredményhirdetése 16 órakor lesz. Szvetnyik Tamás szolgáltatja majd a zenét a főzőcsapatoknak. Több mint 25 versenyző főzi majd a bográcsos ételeket, akiket a zsűri sok-sok szempont alapján bírál majd. A helyezett csapatok bográcsokat kapnak majd ajándékba, melyeket a Krämer Fülöp Borlovagrend ajánlott fel. A nagyszínpadon a szombati napon többen is fellépnek. A kórustalálkozót konzorciumban valósítjuk meg, a Helyi identitás és kohézió erősítését szolgáló pályázat keretén belül. Soltvadkert vendége: Császártöltés, Tázlár, és Imrehegy lesz. Vendéglátóként, Soltvadkert város képviseletében a Búzavirág Asszonykórus lép fel. Több helyszínen zajlanak az események. A kulturális központ színháztermében interaktív zenés gyerekműsorral várjuk az ovis és kisiskolás vendégeinket.  

Motivációs tánc

Pájer Ildikó: Nyár elején összeállítottunk öt közismert és népszerű zenéből álló zenei blokkot, amire koreográfiát készítettünk, azzal a céllal, hogy minél több embert motiváljunk és megtanítsunk erre a koreográfiára. Néhány felnőtt csatlakozott is hozzánk és a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola néhány diákja. Aki szombaton 17 órára megérkezik a Hősök terére, bátran csatlakozzon hozzánk, hiszen a motivációs táncnak az a célja, hogy együtt mozogjunk.

További fellépők és filmvetítés 

Pájer Ildikó: Szombaton a világhírű Fricska Táncegyüttes is fellép Soltvadkerten, akiket szintén érdemes megnézni, hiszen nagyon különleges műsorokat adnak elő. Őket követik a Sarmasági Illegetők tánccsoport, akik testvérvárosunkból érkeznek. Sokszor felléptek már nálunk, nagyon kedveli őket a soltvadkerti közönség. Ha tehetjük, mindig meghívjuk őket. Filmvetítés is lesz 19:15-től „Üzenet a jövőnek” címmel, melyben soltvadkerti fiatalok szerepelnek. Ennek a kisfilmnek az a különlegessége, hogy Kurcz Szandit és Lipták Andort kértük meg, hogy az általuk megírt zenére adhassuk elő ezt a kisfilmet soltvadkerti fiatalok közreműködésével. Bízunk benne, hogy ez a film sokak számára vonzóvá teszi Soltvadkertet.

Kapcsolódó cikk
Éld meg! – Kurcz Szandi és Lipták Andor nyolcadik dalának forgatásán
Éld meg! – Kurcz Szandi és Lipták Andor nyolcadik dalának forgatásán
Péntek délután. István Lovastanya. Három fiatal érkezik széles mosollyal és egészséges izgalommal, hogy képeket, hangulatot fessenek a legújabb daluk mögé....

Koncert és tűzijáték

Pájer Ildikó: Este 20 órakor kezdődik a Kowalsky meg a Vega koncert a nagyszínpadon, ahol a beléptetési szabályok ugyanazok lesznek, mint a Margaret Island koncertnél említettek, tehát csak a védettségi igazolvány felmutatásával léphetnek a színpad elé az érdeklődők. A belépéshez szükséges karkötőket az információs sátornál is át lehet venni.
A koncert után tűzijátékkal folytatódik a szombati nap, majd egy fergeteges táncparti következik, melyhez az A’La Carte Showband szolgáltatja majd a zenét egészen hajnali 3-ig.

Kísérő rendezvények, kiállítások 

Pájer Ildikó: Természetesen kísérő rendezvények is lesznek. 9-17 óra között véradás és vércukorszint mérésre is lesz lehetőség a Gyöngyház Kulturális Központ könyvtárában. 10-15 óra között Off Road Terepjárós versenyre várjuk a kedves érdeklődőket a roncsderbi pályán a Tázlári úton, a Soltvadkert Motorsport Club Racing szervezésében.
15-17 óra között pedig a Soltvadkerti Ifjak Közösségi Kávézójában, azaz a Gyöngyház teraszán, „Mozgásra fel!” címmel spinnig bemutatót tatunk Kissné Ország Dórival, továbbá Turú Balázs életmód tanácsadó fogadja az érdeklődőket ugyanitt.
Mindezen túl lehetőség lesz lovaskocsikázásra, illetve gyermek és közösségi programokon való részvételre, sőt kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Szeptember 19. (vasárnap)

Istentisztelet, szüreti kavalkád és felvonulás, néptánc gála 

Pájer Ildikó: Vasárnap reggel lovaskocsis zenés ébresztővel hirdetjük a szüreti mulatság kezdetét. 9:30 perctől dicsőítő zenekar fog fellépni, EDKA Worship Band előadásában, melyet szabadtéri Istentisztelet követ, a Soltvadkerten élő felekezetek összefogásával és közreműködésével.
Kocsidíszítő verseny és lovasfelvonulás is lesz, bízunk benne, hogy sokan részt vesznek majd ezen az eseményen is. A felvonulás az Öreg-tó környékéről indul majd. 16 órakor várható a szüreti felvonulás beérkezése a Kossuth Lajos utcáról.
A délutáni programot a Kútágas’77 Citerazenekar nyitja. Egy remek csapat, akik mindig nagyon jó hangulatot varázsolnak. Az ő előadásukat követi majd egy Borlovagrend avatási ceremónia, a Krämer Fülöp Borlovagrend szervezésében.
16 órától a Kossuth Lajos utca szervezésében szüreti kavalkád és felvonulás lesz a városközpontban. Felvonulnak majd: babakocsisok, gördeszkások, városi sportegyesületek és civil szervezetek képviselői, valamint a borlovagrendek és a lovakocsisok, akiket a Szőlősgazda és felesége, valamint a csettegősök és a traktorosok követnek. A szőlősgazda és felesége nem más, mint két óriásbáb, amely a felvonulás egyik látványossága lesz.
17 órától az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes és a Talléros Zenekar fellépésébe igyekszünk majd bevonni a közönséget. A néptáncgála ezzel nem ér véget, hiszen 18 órakor a Terne Lulugya Hagyományőrző Néptáncegyüttes lép majd fel, akiket a Dél-Alföldi Roma Egyesület Tánccsopotja követ majd 18:20-tól. A nagyszínpadon a Véméndi Tambura Zenekar fellépésével ér majd véget a műsor, a Lendületben az Európai Fiatalokért Egyesület szervezésében.

Pájer Ildikó: Azt szeretném, ha mindenki meglátogatná azokat a kiállításokat is, amiket ebből az alkalomból nyitottunk meg.

Pájer Ildikó: A Borutcában széles választékkal, étel és italkínálattal várják a kedves érdeklődőket a vendéglátók, de lesz kirakodóvásár is a Vörös téren, valamint a Piactéren, illetve itt egy kis vidámpark is. 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak 2021. szeptember 17-19. között Soltvadkerten! 
További részletek IDE kattintva! 

A háromnapos rendezvény minden egyes napjáról folyamatosan beszámolunk a VIRA.HU-n.

A képek ma délelőtt készültek a rendezvény helyszínén. 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS