A Birkás Pincészet Kft. fülöpszállási Bor- és Pálinkaházában szeptember 16-án csütörtök délután megalakult a Sárfehér-Szőlő Emléknapok szervezőbizottsága.

Az egybegyűltek Kostka László (1858-1918) izsáki szőlőtermesztő, a Sárfehér szőlőfajta legsikeresebb termesztője emlékét megőrzendő, megemlékezés és szakmai konferencia jelleggel a jövőben emléknapokat szerveznek változó helyszínekkel.

-Hirdetés-

A megbeszélés másik célja a Sárfehér, mint kivételes szőlőfajta múltjának, jelenének, jövőjének megvitatása – szakmai igényességgel. Az alacsony művelésű fajta fennmaradását ugyanis veszély fenyegeti megfelelő humán erőforrás hiányában, valamint a magas művelési költségek okán.

A konferencián felszólalt dr. Bozóky Imre Izsák város alpolgármestere, megbízott polgármester, Birkás Menyhért borász, Tetézi Lajos izsáki helytörténész, valamint Knábel László az Izsáki Hegyközség hegybírója, akik Oreskó Imre, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának nyugalmazott elnöke, Varga Árpád Dénes borász és felesége, a Gedeon Birtok Kft. tulajdonosai, továbbá Gál Szilvia Orgovány polgármester asszonya és Bajkó Zoltán izsáki plébános jelenlétében fejtették ki múltidéző, egyúttal jövőt vizionáló gondolataikat.

A szőlőfajta végső hanyatlásához az EU-csatlakozás utáni kivágási támogatás, a magas kézimunkaerő-igény, a magas növényvédelmi költségek, a korai és középérésű fajtákat preferáló felvásárlói magatartás, a szőlőültetvények átalakítási és átállási támogatása, valamint a fogyasztói igények jelentős megváltozása vezetett – hangoztatták a résztvevők.

Az előadók egyöntetűen kiemelték, az egykor szebb napokat látott szőlőfajta, melyet mára jóformán a teljes eltűnés veszélye fenyeget, mindenképpen megérdemelné, hogy az elkövetkezendő években változatlanul a szőlő- és bortermelők termékpalettáján maradjon, mint helyi érték, még ha csak rétegigényeket elégítenének is ki a belőle előállított borok, pezsgők. Az ízletes Arany Sárfehér nedűk újra felfedezéséhez kapcsolódóan az idegenforgalom regionális fejlesztését jelölték meg, mint támogatásra méltó célkitűzést.

A jövő feladata tehát:

együttes erőfeszítéssel feléleszteni, majd népszerűsíteni a Sárfehér márkát, turistacsalogató attrakciókkal párosítva.

A lelkes bortermelők elhatározták, nemes céljaik megvalósítása érdekében háromhavonta rendszeresen összeülnek, minden alkalommal más-más telephelyen.

Sajtóközlemény 
Tódor Norbert / Wojtyla Barátság Központ Kecskemét