Mindig népszerű, színes programeleme a Soltvadkerti Szüreti Fesztiválnak a Borlovag avatási ceremónia a Krämer Fülöp Borlovagrend szervezésében. A borlovagrend legfontosabb nyilvánosság előtt zajló eseménye az új tagok befogadása. Mivel a rend feladata nemcsak a soltvadkerti, illetve az alföldi borok képviselete, hanem a helyi hagyományok és kultúra népszerűsítése is, ezért az avatási ceremóniára mindig a város legnagyobb rendezvényén kerül sor.

-Hirdetés-

2021. szeptember 19-én vasárnap a borlovagrendeket Supka Éva, a rendezvény háziasszonya konferálta fel.
Az esemény kezdetén megemlékeztek Gellén Gáborról is.

A borlovagok – mesterhölgyek és mesterek – a vendég borrendekkel együtt vonultak a színpadra, hogy Galántainé Pivarcsi Esztert és Kószó Gábort próbatételeknek vessék alá.

A felvételt mindenkor felvételi kérelem és próbatétel előzi meg

Galántainé Pivarcsi Eszter kiskőrösi származású. Szüleivel és nővérével gyermekkorában is rendszeresen járt a szőlőbe. Családilag művelték a rendezett szőlősorokat. Ez olyannyira jól ment, hogy Eszter az általános iskola után jelentkezett a kiskősrösi Petőfi Gimnázium és Szakközépiskola kéttannyelvű vincellér képzőjébe. Sajnos a szak azonban létszámhiány miatt nem indult, így maradt a gimnáziumi képzés. Az életútja azonban egy csodálatos hivatással ajándékozta meg. A Szegedi Tudományegyetemen szülésznői diplomát szerzett. 2010-ben költözött Soltvadkertre és azóta újra szerepet játszik életében a szőlő és a bor szeretete. Munkáját fiai születéséig kiskunhalasi kórházban végezte.Két gyermeke Máté és Dávid születése után úgy érezte nem tudja vállalni a kórházi éjszakázásokat és kötöttségeket. Jelenleg a Galántai Családi Pincészet kalocsai borboltját vezeti, mellette besegít borkóstolók tartásánál. Szabadidejében szülői munkaközösségek aktív tagja. Fontosnak tartja az aktív társadalmi szerepvállalást. Rendszeres szervezője például az evangélikus óvódás szüreteknek. Fontosnak tartja a soltvadkerti borok és hagyományos fajták megismertetését és népszerűsítését – mondta el Galántai Norbert ceremóniameter. 

Kapcsolódó cikk
Idén is szüreteltek a soltvadkerti evangélikus ovisok
Idén is szüreteltek a soltvadkerti evangélikus ovisok
E héten szüreti kavalkád hetet tartanak a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodában, melyet a közelgő városi rendezvénnyel, a Szüreti Fesztivállal hangoltak...

Kószó Gábor 1991-ben Kiskunhalason született, családjával Tázlár településen él és gazdálkodik. Negyedik generációs szőlőtermelőként a szőlőműveléssel már kisgyermek korában közeli viszonyba került. A családi szőlőbirtok fejlesztése és a borkészítés iránti vonzalom miatt, tudását a Corvinus Egyetem Szőlész-Borász mérnöki diplomájával, majd ezt követően a Kecskeméti Egyetem Szőlész-Borász szakmérnöki diplomájával bővítette, majd külföldi és magyarországi szakmai gyakorlatokkal szerezett tapasztalatot az ágazatban. 2016 novemberétől kezdődően a szőlész-borász szakma adminisztratív, közigazgatási részén végezte munkáját a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közigazgatási szakreferenseként. 2021 nyara óta a Duna Borrégió Regionális titkáraként dolgozik az ágazatért. E mellett mára a Tázlári családi birtokon több mint 40 ha szőlőterületen gazdálkodnak édesapjával. Jövőbeli céljuk a magas minőségű borszőlő alapanyag megtermelése mellett, olyan jó minőségű borok készítése, melyeket a borfogyasztók széles köre örömmel fogyaszt – mondta el Galántai Norbert ceremóniameter. 

Galántai Norbert ceremóniamester, Kószó Gábor és Galántainé Pivarcsi Eszter

A Nagymesteri Tanács megvizsgálta a nevezett személyek eddigi életét, borszerető múltját, így próbatételre bocsátotta őket. 

A próbatétel három részből állt, mely kellően nehéz, jól átgondolt feladatokat tartalmazott. 

Az esemény ceremóniamestere Galántai Norbert volt. A Főpohárnok Font Gábor, aki segédkezett a ceremónia lebonyolításában, míg a feladatok sikerét Galambos Ádám ellenőrizte.

Az első próba: fehér- és vörösbor megkülönböztetése volt. A Krämer Fülöp Borlovagrend zászlós Ezerjó borát kellett felismerniük bekötött szemmel.

A második próba alkalmával a tagjelöltek egy-egy kérdést kaptak, melyre rövid gondolkodást követően pontos választ kellett adniuk.

Balról jobbra: Kószó Gábor, Galántainé Pivarcsi Eszter, Galambos Ádám, Font Gábor 

Majd az utolsó, harmadik próba következett. 1 dl bort kaptak, melyet oly módon kellett meginniuk, hogy a pohárban egy csepp sem maradhatott. A feladat sikerét Galambos Ádám ellenőrizte le.

Részlet az eskütételből: 

„… tagjelölt fogadom,
a Krämer Fülöp Borlovagrendbe belépve a szívem odaadom.
A fehér és vörösbort most már megkülönböztetni tudom,
zászlós Ezerjó borunk a legjobb, azt hirdetni fogom.
Elméleti tudásból és gyakorlati ivásból a próba során helyt álltam,
az elmúlt évek során kulturált borfogyasztóvá váltam.
Mindenkor a soltvadkerti borok erényeit hirdetem,
ha véletlen többet iszom mától, tudom vétkeztem.
Emelem poharam a szőlő és bortermelők egészségére,
fejem meghajtom a szőlőben és pincében végzett munka tiszteletére.
Szőlőinknek, borainknak a jó gazda módjára gondját viselem,
csak jó hírét viszem, a rend névadóját pedig példának tekintem.
Büszkén vállalom Krämer Fülöp Borlovagrendi tagságom,
eskümet aláírásommal igazolva mindenkor vállalom.”

A próbatételeket mindkét jelölt kiállta, így a borlovagrend soraiba felvételt nyertek. Ezt követően együtt mondták el az esküt, akiket Molnár Elvira nagymester avatott fel.

Molnár Elvira nagymester először Galántainé Pivarcsi Esztert avatta fel
Kószó Gábor is átvehette oklevelét Molnár Elvirától 

A ceremónia végén átvehették szigilliummal ellátott okleveleiket.

Kószó Gábor és Galántainé Pivarcsi Eszter immáron a Krämer Fülöp Borlovagrend legújabb tagjai

A ceremóniát követően a borlovagrendek is csatlakoztak a Szüreti felvonuláshoz a Kossuth Lajos utcában. 

Szöveg forrása: Galántai Norbert, Krämer Fülöp Borlovagrend 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS