2021 szeptemberétől már nemcsak Izsákon, hanem Kiskőrösön is foglalkozik néptánc oktatással és hagyományápolással Bőtös Barnabás, aki az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes tagja, művészeti vezetője.

 

-Hirdetés-

Interjú Bőtös Barnabással, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola új néptánc tánctanárával.

Mióta van jelen a tánc az életedben?

Magával a néptánccal még általános iskolás koromban, Izsákon ismerkedtem meg, ahol később a tánctanítást is elkezdtem. Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter művészeti vezetők voltak azok, akik engem is tanítottak. Aztán Békéscsabán a Bartók Béla Zeneiskolába jártam, már ott is szakirányba tanultam, később pedig a Magyar Táncművészeti Egyetemen végeztem. Elég fiatalon kezdtem el tanítani az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttesben, ahol már 9 éve oktatok, itt jelenleg 120 fő az aktív tagok száma. A közoktatásban harmadik éve tanítok. Orgoványon és Ágasegyházán kezdtem, most Izsákon az általános iskolában folytatom a SZÓ-LA-M-al párhuzamban.

Gyakran lépnek fel és tartanak táncházakat is az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttessel (VIRA.HU archív)

Hogyan kerültél kapcsolatba a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolával?

Horváth Katalinnal már régebbre nyúlik vissza az ismeretségünk, hiszen több alkalommal is találkoztunk már Kiskőrösön, versenyek, fellépések alkalmával. Az elmúlt években egyszer már megkeresett engem azzal a szándékkal, hogy vállaljak néptánc oktatást Kiskőrösön. Ezt a felkérést egészen eddig nem tudtam elvállalni a tanulmányaim miatt, most azonban már volt rá lehetőségem. Nagyon vártam már a szeptembert, mert teljesen más olyan gyerekeket tanítani, akiknek testnevelésóra keretében kötelező részt venni az órán, mint azokat, akik azért választják a néptáncot, mert szeretnék ezt a legjobban csinálni. A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában 12 tanórában, az izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolában pedig 10 órában tanítok, itt testnevelésóra keretén belül, így tevődik össze a főállásom jelenleg.

Hány diákot tanítasz Kiskőrösön?

Három csoportban oktatok néptáncot, megközelítőleg 90 gyermeknek.

Mit jelent számodra a néptánc?

Ezt nehéz megfogalmazni. Nagyon korán, már általános iskolában eldöntöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Hálás vagyok, hogy megismerkedhettem ezzel a műfajjal az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttesben. Sokat köszönhetek a Lukács házaspárnak, hiszen ők szerettették meg velem a néptáncot. A néptánc egy életforma, 0-24-es szolgálat, mert vagy tanítok, vagy koreográfiát készítek, vagy fellépésre viszem a gyerekeket, vagy versenyre készülünk. Nem nagyon van ünnepnap, ha szabadidőm van, akkor is készülök a táncanyagból, esetleg dallamokat keresgélek, bújom az archív anyagokat. Ennek minden percet szeretettel végzem, szívesen foglalkozok ezzel szabadidőmben is, sőt az életem legnagyobb részét ez a miliő hatja át, gyakorlatilag a hobbim a munkám.

Kürtösi Lilla és Bőtös Barnabás művészeti vezetők, valamint a Talléros Együttes, akikkel a Soltvadkerti Szüreti Fesztiválon is felléptek (VIRA.HU archív)

Mit javasolnál annak, aki érdeklődik a néptánc iránt?

Ne gondolkodjon tovább, jöjjön el az egyik táncpróbánkra, vagy keresse fel települése táncegyüttesét, és biztosan őt is magával ragadja, hiszen rendkívül jó mozgásfejlesztő hatása van, másrészt pedig jó közösségépítő tevékenység is. Egy olyan hobbi, ami kitölti az űrt az ember életében, kortól és nemtől függetlenül. Az egyetlen olyan mozgásforma a világon, amit mindenki az életkorának megfelelő intenzitással tud űzni.

Milyen célokat tűztél ki erre a nevelési évre? Mi az, amit szeretnél a gyerekeknek megmutatni, átadni?

Továbbvinni azt, amit a Katiék szeretettel és színvonalasan végeznek itt Kiskőrösön, illetve átadni a néptánc szeretetét.

Van-e olyan kedvenc emléked, amit szívesen megosztanál az olvasóinkkal?

Rengeteg kedves történet van, amiket hogy ne felejtsek el, elkezdtem felírogatni a határidőnaplómba. Számtalan vicces, aranyos esetet össze tudnak hozni a gyerekek, illetve szinte minden fellépésen történik valami olyan, ami igazán emlékezetessé teszi azt.

Milyen versenyekre, bemutatókra jutottál már el a néptáncnak köszönhetően?

Külföldi turnékra is több alkalommal eljutottam, de belföldön is előfordult már, hogy nagyobb koncertek előtt mi voltunk a fellépők. Ezáltal lehetőségem volt a kulisszák mögött olyan ismert emberekkel találkozni, akikkel egyébként szerintem sose lett volna lehetőségem.

Van példaképed?

Nem emelnék ki senkit, hiszen folyton fejlődünk és változunk mi magunk is. Az évek alatt teljesen más szemmel nézek a szakmára, illetve az ízlésem is formálódik, mindig van követendő példa.

A Magyar Táncművészeti Egyetemen táncos és próbavezető végzettséget szerzett (VIRA.HU archív)

Végzettségednek és a sokévnyi szakmai tapasztalatnak köszönhetően, hogy érzed, van még olyan kitűzött célod, amit mindenképpen szeretnél elérni? Van még hová fejleszteni magadat?

A Magyar Táncművészeti Egyetemen, táncos és próbavezető végzettséget szereztem, terveim között szerepel, hogy a mesterszakot is megcsinálom. Aztán persze még meglátjuk, hogy mit hoz majd az élet. Jól esne bármilyen szakmai díj is, amivel elismerik a munkámat, de jelenleg az első és legfontosabb célom az, hogy helytálljak az oktatásban, esetleg koreográfusi versenyen vagy fesztiválon részt tudjunk venni. Szeretnék összerakni egy olyan koreográfiát, amit a szakma is elismer, esetleg bekerülni egy antológiára. Eddig még nem versenyeztem a csoportokkal, de most már szeretnék, illetve azt látom, hogy igénylik is a gyerekek. Ilyen formában is szeretnék részt venni a művészetoktatásban Kiskőrösön. Katiék már egy jól összeszokott csapatként működnek, én is beleteszem magam ezután a munkába.

Milyen gyakran jársz fellépésekre?

Most a covid miatt az együttessel csak nagyon ritkán jutottunk el fellépésekre, azonban az elmúlt hetekben a Soltvadkerti Szüreti Fesztiválon és Izsákon a Folk Esten is tartottunk bemutatót, illetve táncházat. De előfordult olyan is, amikor barátokkal léptem fel például Szegeden a Bartók fülével című produkcióban, sőt nyáron néptánc táborban is oktattam.

Kapcsolódó cikk
Szüreti felvonulással és néptáncgálával ért véget a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Szüreti felvonulással és néptáncgálával ért véget a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Mint arról már több cikkben is beszámoltunk, nagyszabású Szüreti Fesztivált rendeztek az elmúlt hétvégén Soltvadkerten, ahol a szervezők igyekeztek úgy...
MEGOSZTÁS