Az egészséges életmódra nevelés minden óvodában nagy hangsúlyt kap, éppen ezért minden évben szerveznek egészséghetet a Kiskőrösi Óvodák tagintézményeiben az Egészségünk és környezetünk munkaközösség (vezetője: Weinhardt Krisztina), az Anyanyelvi munkaközösség (vezetője: Podobniné Vándor Andrea) és az Ügyes kezek munkaközösség (vezetője: Hegedűsné Kaposvári Edit) együttműködésével. A rendezvény kapcsán Makk Marci és Makk Marcsi figurái köré épültek a témahét tematikus napjai október 11-15. között. 

 

-Hirdetés-

 

A hét minden napjának közös elnevezése adta az irányvonalat:

Hétfőn minden óvodában előadták Makk Marci és Makk Marcsi történetét az Anyanyelvi munkaközösség tagjai, melyben Makk Marci egy mesén keresztül, Ignác cica példájával mutatta meg a helyes higiénés szabályokat Makk Marcsinak, aki egy nap csokoládés szájjal ébredt reggel. A gyerekek megtudhatták, hogy miért jó, ha rendet tartanak környezetükben, s ha nem esznek mindenfélét össze-vissza. Vagy, ha kirándulni akarnak, milyen ételeket vigyenek magukkal, melyek egészségesek, melyek kevésbé. A mese jeleneteit az Ügyes kezek munkaközösség tagjai festették.

Kedden Makk Marci ügyeskedik címmel, több csoportban Makk Marci és Makk Marcsi síkbábokat készítettek, néhány csoportban gyümölcsöket, makkot mintáztak, vágtak, lenyomatokat készítettek gyümölcskosárba, ragasztottak körtét, festettek, gyurmáztak almát és más gyümölcsöket. Korcsoportnak megfelelően Makk Marcit is színeztek. 

Szerdán Makk Marcsi konyhája címmel a táplálkozásé volt a főszerep. A kisebbeknél a gyümölcsök, zöldségek megfigyelése, kóstolása, míg a nagyobbaknál saláták készítése, zöldség-, gyümölcsszobrászkodás, mint különleges elem is helyet kapott. Remek alkotások születtek. Volt, ahol csemegekukoricát főztek, s természetesen beépített tevékenység volt az egészséges és nem egészséges ételek válogatása, a magoktól a gyümölcsig körforgás megfigyelése, avagy az Egészséges táplálkozás piramis- társasjáték is fontos kiegészítő tevékenység volt.

Csütörtökön Makk Marci sportol címen minden csoportban a mozgáson volt a hangsúly. A kis és középső csoportosoknál egyensúlyozó „patak menti” sétával, lábboltozat erősítő- és tartásjavító tornával, lufitornával, akadálypályán mozgással a csoportszobában, vagy Mozgáskotta módszerrel és egyéb mozgásos tevékenységekkel valósult meg a program. A nagycsoportosok pedig az Erdőtelki óvoda által megszervezett mozgásos sportnapra kaptak meghívást. A „Kiskőrösi óvodások Makk Marci mozgása Erdőtelek módra” elnevezéssel bíró megmérettetés a Kiskőrös Erdőtelekért Alapítvány jóvoltából valósult meg.

Pénteken a projektzárás minden óvodában más formában valósult meg. A Batthyány úti tagóvodában „Hozz egy árvácskát, vigyél egy almát!” felhívással a szülők által behozott virágokkal szebbé varázsolták a csoportok az udvart. A Szűcsi óvodában közös tornával és Makk Marcis érem kiosztásával zárták a hetet. A Kőrisfa óvodások a Gyalogló napot valósították meg zárásképpen, amellyel pályáztak a Magyar Szabadidősport Szövetség felhívására. Valamint ugyanitt Sutus Eta képezte a hősöket és vezette be a Kőrisfa, Erdőtelki és Szűcsi Óvodák nagycsoportos gyerekeit – korcsoportnak megfelelően – az elsősegélynyújtás rejtelmeibe. 

Kapcsolódó cikk
A Kőrisfa Óvoda is csatlakozott a Világ Gyalogló (Hó)Naphoz
A Kőrisfa Óvoda is csatlakozott a Világ Gyalogló (Hó)Naphoz
A gyaloglás egészségmegtartó hatásaira hívja fel a figyelmet a Világ Gyalogló (Hó)Nap, amely keretében egész októberben országszerte számtalan  rendezvényen sétálhatnak,...

Az „Egészséges, mint a makk” egészséghét kiegészítő tevékenységei voltak: a mondókázások, az énekek tanulása, labirintusjáték Makk Marcival, zöldség-gyümölcs memória, beszélgetés a helyes-helytelen viselkedésről Makk Marcis képek alapján, Makk Marcis mese nézése a YouTube-ról, számlálgatás és formák kirakása makkokkal. A babakonyhában répafőzelék, és borsóleves „főzésével”, valamint babák gyógyításával színesítették a programot, de tanultak orrot fújni, és a fogak védelmének fontossága sem maradt ki.

A szöveget és a képeket a Kiskőrösi Óvodák munkatársai készítették. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (113 db kép)
MEGOSZTÁS