A Dömötör – napi (október 26.) hideg szelet a kemény tél előjelének tartják.

Dömötör a pásztorok patrónusa, napját juhászújévnek is nevezik. Sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították, vagy megszüntették a szolgálataikat. Egy, vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek, ezt nevezték juhászbálnak, dömötörözésnek.

A Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvoda programjában kiemelt helyet foglal el a néphagyományőrzés. Szeptemberben Mihály–napi vásárt rendeztek, ahol az óvoda apraja – nagyja, szülők és vendégek is részt vettek. Ezúttal pedig Dömötör-napot tartottak.

Kapcsolódó cikk
Mihály-napi vásárt tartottak a kiskőrösi Szűcsi Óvodában
Mihály-napi vásárt tartottak a kiskőrösi Szűcsi Óvodában
2020-ban a pandémia miatt csak zárt körben rendezték meg a Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodájában a hagyománnyá vált Mihály-napi vásárt. Idén...
-Hirdetés-

„A juhásznak, jól van dolga…” szólt a furulya és zengett az ének az óvoda udvarán, – az október végi szikrázó napfényben óvodásaink és a dolgozók a Dömötör–napot ünnepeltük. Az „Aranyszőrű bárány„ című mesét játszottuk el, interaktív formában. A gyerekek voltak a bárányok, mi dolgozók: dajka nénik, pedagógiai asszisztens és óvó nénik a mese többi szereplői. A jelmezeket, az eszközöket a gyerekekkel közösen készítettük. Mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat a szerepünkben, óvodásainkkal való együtt játszás szeretettel és örömmel töltött el.

A mese lakodalmi mulatsággal záródik, és olyannyira belemerültünk a közös táncba, hogy észre sem vettük, hogy harangoznak, ami azt jelezte, hogy vár bennünket a csoportunkban a finom ebéd. Az egyik aranyos gyerek az ebédnél megjegyezte, „most esszük a lakodalmi levest…”.

A színes őszi napsütötte délelőttöt ismét bearanyozta ez a közös vidám program!

Írta, képek: Kecskemétiné Viczián Ilona, Szűcsi Tagóvoda

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS