Kiskőrös Város Képviselő-testülete „Kiskőrösért” díjat adományozott Kincses Mihályné részére, melyet 2021. október 23-án, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emlékünnepén vehetett át Domonyi László polgármestertől ünnepélyes keretek közt, a Városháza dísztermében.

-Hirdetés-

Kincses Mihályné Balázs Éva Kiskőrösön született 1959. szeptember 18-án.

Édesapja 5 gyermekes paraszti család másodszülött fiúgyermeke. Eredetileg csizmadia szakmát szerzett, később elvégezte a polgári iskolát, felnőttként érettségizett, különböző tanfolyamokat végzett, az akkori KÖJÁL-nál egészségőrként dolgozott nyugdíjazásáig.

Édesanyja szegény paraszti családból származott, testvéreivel együtt korán árván maradt. Óvodai dajkaként kezdett dolgozni a Rákóczi úti óvodában. Vezetői felfigyeltek gyermekszeretetére és javasolták, hogy végezze el az óvónőképzőt. Később óvodavezetőként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Két gyermek édesanyja.

Kincsesné Éva az általános iskolát és a gimnáziumot Kiskőrösön végezte. 1978-ban érettségizett, tanulmányait a budapesti Külkereskedelmi Főiskola orosz – német idegen nyelvű levelező tagozatán folytatta, ahol 1982-ben szerezte meg diplomáját.
A MEZŐGÉP vállalatnál helyezkedett el, közben óraadóként orosz nyelvet tanított a gimnáziumban. Már családos anyaként végezte el a JATE német nyelvtanár szakát, a diplomát 1990-ben kapta meg. A gimnáziumban főállású pedagógusként 1983 óta dolgozik. Rendszeresen képezte magát, elvégezte a közoktatás-vezető képzőt és tolmácsvizsgát is tett.

Kecskeméti Pál és Kincses Mihályné díjazottak (b-j)

A Petőfi Sándor Gimnáziumban orosz és német nyelvet tanított, osztályfőnök, nyelvi munkaközösség vezető volt, valamint a németországi kapcsolatok koordinátora. Sok éven keresztül kísérte szakmai gyakorlatra a diákokat Bad Zwischenahnba, valamint lelkesen szervezte az úgynevezett „diákcsere” nyelvtanulási lehetőséget Göttingenbe. Munkatársai számára tanári kirándulásokat szervezett Németországba és Ausztriába. Munkája során sok diákja sikeres közép-, illetve emelt szintű nyelvvizsgát tett.

Kincsesné Éva érdeklődési köre az idegen nyelvek, a német nyelvterületen lévő országok kultúrája iránt fáradhatatlan. Kiemelkedő munkájáért nemrégiben Pedagógus szolgálatért emlékéremben részesítették.

Mindig fontos volt számára a diákok és a szülők közössége, akikkel jó kapcsolatot tudott kialakítani. A nevelő-oktató közösségnek is aktív tagja volt. Mindemellett a városért is sokat tett, szerepet vállalt a testvériskolai és a testvérvárosi kapcsolatok építésben. 2014 óta Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke. Összefogja a Kiskőrösön élő német nemzetiségű lakosokat, rendezvényeket, kirándulásokat szervez, részt vesznek a városi rendezvényeken.

Rendkívül jó szervező, kapcsolatteremtő készsége van, mindenben megbízható, és a város életébe is aktívan bekapcsolódik.
Kiskőrös Város Képviselő-testületének díjazottjai 2021. október 23-án, Domonyi László polgármesterrel

Méltatás forrása: Kiskőrös Város Önkormányzata
Képek:
VIRA.HU archív, 2021.10.24./Kutyifa Anikó

MEGOSZTÁS