Ökumenikus istentiszteletet tartottak a kiskőrösi protestáns gyülekezetek az evangélikus templomban 2021. október 31-én, a Reformáció emléknapja alkalmából. Luptákné Hanvay Mária köszöntötte a híveket és a megjelent vendégeket: Pénzes Péter, református, és Győri Gábor, baptista lelkipásztort.

Luptákné Hanvay Mária
-Hirdetés-

Az Erős vár a mi Istenünk eléneklése után Pénzes Péter tartott előadást Reformáció és harangozás címmel. Beszámolt arról, hogy gyülekezete öröme részben teljes, hiszen megépült a harangláb. Reményeik szerint, a 2013 óta hiányzó harangszó az idei adventben már felcsendülhet. Beszédében azt a kérdést tette fel, hogy mi a közös a reformációban és a harangozásban?

Pénzes Péter

Az ökumenikus istentisztelet kifejezi a keresztények egységtörekvését. A reformáció pedig azt a célkitűzést, hogy vissza kell térni az írott Igéhez, a Szentháromsághoz.

“Luther, Kálvin és a reformáció nagy alakjai népük vészharangjai voltak. Arra hívták fel a figyelmet: ha nem mennek jól a dolgok, az Ige köré kell menekülni.

Pénzes Péter elmondta azt is, hogy a legelső harangok célja a démonűzés volt, az egyiptomi és kelta kultúrában jelentek meg. Az Ószövetségben a Szentek Szentjébe belépő papok ruháján is csengettyűk jelezték a szent találkozást. Az Újszövetségben többek között a leprásoknak kellett kis harangokkal jelezni.

Ma a harangokhoz alapvetően pozitív dolgok kötődnek. Például mindannyian ismerjük a nándorfehérvári győzelemre emlékező déli harangszó jelentőségét, amely a kereszténység védelméért szólt a közelgő török veszedelem ellen.

Megtudtuk, hogy a legrégebbi működő harang Magyarországon Vas megyében, a Pornóapáti apátság templomában van. A világ legnagyobb harangja pedig 76 méternyi iszappal fedve csücsül egy folyó fenekén, bár a pontos helye nem ismert.

Azzal a gondolattal zárult az előadás, hogy a “harangok azért különlegesek, mert éppúgy, mint a reformáció az Úr jelenlétét hirdetik.”

Luptákné Hanvay Mária Máté evangéliuma alapján hirdette az Igét. (Mt 18,21-35). A szolgáról beszélt, akinek az elengedett adóssága minden hívő számára az újrakezdés reményét, és a bűnbocsánat életet átformáló erejét mutatja meg. S, hogy a reformáció kincse akkor megelevenítő, ha belső, saját kinccsé válik.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS