A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolából két növendék: Pszota Kitti és Juhász Áron is megmutathatta tehetségét a Virtuózok zsűrijének az elmúlt hétvégén.

Fiatal koruk ellenére határozott elképzelésük van a jövőt illetően, mindketten profi zeneművészek szeretnének lenni, melyhez a Virtuózok kiváló lehetőséget biztosít. A pénteki adásnak köszönhetően, már most nagy népszerűségnek örvendenek.

A Virtuózok az első és egyetlen magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató műsor, 2014-es indulása óta milliók kedvencévé vált. Már a kezdetekkor a magyar közszolgálati televízió egyik legnézettebb műsora lett, 2020-ra pedig átlépte a határokat és a Visegrádi Négyek országaiban, valamint Szerbiában is bemutatták. A nemzetközi sorozat 2021-ben a Visegrádi Négyek országai és Horvátország tehetségeit kutatja, és a következő három évben több európai országba is eljut majd. A műsor komolyzenei tehetségei esélyt kaphatnak, hogy világsztárokkal léphessenek fel, a Virtuózok alapítványa és támogatói révén hangszereket vásárolhassanak, mesterkurzusokon vehessenek részt. A százezer eurós összdíjazású versenyen országonként egy győztest hirdetnek, de közönségdíjak és különdíjak is lesznek – írja a https://mediaklikk.hu/.

-Hirdetés-

A Virtuózok V4+ nemcsak egy tévéműsor, hanem valódi tehetséggondozó program. A fiatal versenyzők nemzetközi szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be, zenei karrierjük pedig ezzel elindul. 

Juhász Áron a Virtuózokban (Forrás: Virtuózok facebook oldal)

Az első válogatót követően így meséltek élményeikről:

A Lubik Imréről elnevezett országos trombitaverseny zalaegerszegi döntőjét megelőzte egy szegedi válogató. Erre a versenyre videófelvételen kellett beküldeni a gyerekek előadásait – mesélte Gmoser István, Áron felkészítő tanára. Az országos trombitaversenyen Juhász Áron második helyezést ért el a második korcsoportban. Beküldésre került a kész felvétel a Virtuózok versenyébe is. Hamarosan megérkezett a válasz e-mail, hogy bekerült a magyar válogatóba. A megmérettetésre Joaquín Rodrigo: Aranjuez Concerto II. tételét választottuk, ami egy gitárra íródott igazán érzelmes darab átirata trombitára. Áron kísérő tanára Magyarné Szenáky Tünde volt, aki velünk együtt utazott fel Budapestre. Ezúton is köszönjük neki az együttműködést.

Pszota Kitti a Virtuózokban (Forrás: Virtuózok facebook oldal)

Pszota Kitti 2021 szeptembere óta a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója, aki megkeresésünkre elmondta, hogy a verseny nagyon sok pluszt adott számára. A Virtuózoknak köszönhetően az országban már többen is felismerik, illetve csak pozitív visszajelzéseket kapott azóta, ami igazán jól esik neki. Klarinétművész szeretne lenni.

Kapcsolódó cikk
Sosem szabad feladni – Pszota Kitti szívmelengető üzenete
Sosem szabad feladni – Pszota Kitti szívmelengető üzenete
Pszota Kitti azzal a kéréssel kereste meg hírportálunkat, hogy tolmácsoljuk köszönetnyilvánítását azoknak, akik hozzásegítették élete nagy döntéséhez, hogy a Pécsi...

Kitti harmadik osztályos korában került hozzám, meséli Markóné Csányi Gabriella, Kitti felkészítő tanára, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Kitti fél éve klarinétozott, amikor elmentünk az első versenyére. Kiemelkedő eredménnyel és kritikával tértünk haza. Már akkor megmutatkozott a nem mindennapos hozzáállása, tehetsége. Majd megszületett kisfiam, ezért három évig gyes-en voltam, ami nagy törés volt Kitti számára. Végül több év kihagyás után elkezdtünk készülni a középiskolai felvételire. Elképesztő munka kezdődött. Olyan rohamosan fejlődött, hogy egészen lenyűgözött. Egy hét alatt annyit fejlődött, mint más gyerek fél év alatt. Mindent maximálisan hozott, amit kértem tőle. Ambíciója, lelkesedése és alázata vezette a Virtuózok színpadára is. Több száz jelentkező közül került be a TOP 50-be. Ezt követően összeállítottunk egy repertoárt, melyből James Collis – Festival solo-ját adta elő. Zongorán kísérte: Pelsőciné Barna Mária. Kitti jelenleg Pécsett tanul klarinétozni, mestere Radics Miroslav klarinétművész-tanár. Kívánom, hogy közös munkájukban legyen annyi öröm, mint a mi munkánkban volt. Kitti egy olyan nagyszerű lány, aki mindennap megtalálja, minek lehet örülni. Kisugárzása, előadása tükrözi, hogy milyen ember is Ő valójában. Ez az időszak, verseny is egy ilyen közös öröm, közös kihívás volt.

Nagyon nagy dicsőség számunkra, hogy a kiskőrösi zeneiskolából két növendékünk is bejutott a versenybe. A továbbiakban is bíztatni fogom lelkes kollégáimat, hogyha lehetőség van rá, akkor vigyék és versenyeztessék növendékeiket. 

További videó Kittiről IDE kattintva tekinthető meg.  

 

MEGOSZTÁS