2021-ben fontos mérföldkőhöz érkezett a szülőház, hiszen történelmi emlékhellyé nyilvánították. Az intézményegyüttes alapját képező Petőfi Sándor szülőház Kiskőrös legféltettebb kulturális értéke. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum évente 18-20 rendezvényt szervez a költő életútjához kapcsolódó események megemlékezésére, irodalmi hagyatékának és életművének megismertetésére, a Kiskőrösön élő szlovák nemzetiség tárgyi kultúrájának tovább hagyományozására, valamint a kortárs képzőművészet és Petőfi mint téma összekapcsolására. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt az online térben való jelenlét is jóval hangsúlyosabb, mint a korábbi időszakban. A múzeum aktív kultúraszervező feladatot lát el Kiskőrösön, számos városi rendezvény állandó helyszíne. A programok lebonyolításában szorosan együttműködnek a helyi oktatási és kulturális intézményekkel, a rendezvényeken az állandó munkatársak mellett a széles körű önkéntes hálózat tagjai is segítenek.

-Hirdetés-

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 1997 szilveszterén került Kiskőrös Város fenntartásába. A benne folyó munkát kétszeres „Év múzeuma”, a „Vendégbarát Múzeum”, az „Év Tájháza” és a „Közösségi Múzeum” kitüntető címek odaítélésével ismerték el.

Évértékelő interjú Dr. Filus Erikával, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatójával.

Mesélnél kicsit arról, hogy milyen szakmai feladatokat lát el jelenleg a múzeum?

A múzeum feladata nem csupán a gyűjteményi anyag gyarapításából, feldolgozásából, raktározásából és bemutatásából áll. Jóval több, mint a kiállítások puszta bemutatása. Jelenünk megváltozott látogatói igényeihez igazodva egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a fiatal generáció élményszerű ismeretszerzésére, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, táborok és hagyományőrző rendezvények tartására. Fontos, hogy a múzeum közösségi térként bárki számára elérhető legyen, és a helyi nemzetiség identitásápolási törekvéseiből is aktív részt vállaljon. A nonformális és informális tanulás, valamint a kultúra közvetítése és átadása szintén fontos feladat.

Ezeket a célokat ebben az évben is sikerült elérnünk annak ellenére, hogy a járványügyi helyzet miatt hosszú időre (2020. november 11 – 2021.május 4.), fél évre bezárni kényszerült az intézmény, és jóval kevesebb rendezvényt tudtunk szervezni.

Milyen rendezvényeket sikerült megszerveznetek ebben az évben?

2021. január 22-én, a Magyar Kultúra Napját sem a szokott módon ünnepeltük. Ismét a KiskőrösTV volt segítségünkre abban, hogy egy kerek, dinamikus összeállítás szülessen a kiskőrösi kulturális intézmények összefogásával. A több helyszínen zajló felvételre január hónap közepén került sor több napon keresztül. A Petőfi Sándor Művelődési Központban Martin Péter gimnazista szavalta el a Himnuszt, majd a köszöntő következett a múzeum részéről. A SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek komolyzenei előadása szintén hagyományos programelem volt, a vágóképeken a művelődési központban erre az alkalomra kiállított Kőrösi Tamás kiskőrösi származású festő alkotásai, valamint a művészeti iskola grafika tanszakának felnőtt alkotóinak munkái szerepeltek. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár pazar összeállítást készített a magyar kultúra jeles alkotásaiból képekkel és idézetekkel. A múzeum pályázati forrásból meg tudta vásárolni Zelenák Katalin: „A Sors őriz engemet…” Tisztelet a szabadság költőjének című impozáns falikárpitját. A művésznő saját alkotásához kapcsolódó gondolatait a Petőfi Sándor Gimnázium egyik diákja olvasta fel a kárpit előtt.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nagy, nyilvános ünnepség helyett több kisebb mozzanattal emlékezett meg 1848. március 15-ről. Munkatársaink játékos, mozgásos és ritmusgyakorlatokkal tarkított múzeumpedagógiai foglalkozást állítottak össze az óvodás korosztály számára. Az élet úgy hozta, hogy erre nem nyílt lehetőség, de a Kiskőrös TV összeállítása alapján az óvónők segítségével minden kisgyermek el tudta végezni ezeket a feladatokat otthon vagy az óvodában. Hagyomány szerint megkoszorúztuk Petőfi Sándor szülőházát, és a Szilveszter Társulat kezdeményezéséhez csatlakozva 50 nemzetiszín tulipánt helyeztünk el a Városháza előtti Petőfi-szobornál. A múzeum online szavalóversenyt is hirdetett. Összesen 32 felvétel érkezett, többségében a kisgyermekek vállalkoztak a versmondásra, de felnőttek is részt vettek Magyarország minden területéről, sőt, a határon túlról is.

Kapcsolódó cikk
Nyilvános ünnepség helyett több kisebb mozzanattal emlékeztek március 15-re a múzeum dolgozói
Nyilvános ünnepség helyett több kisebb mozzanattal emlékeztek március 15-re a múzeum dolgozói
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nagy, nyilvános ünnepség helyett több kisebb mozzanattal emlékezett meg 1848. március 15-ről. Hírportálunknak Dr. Filus...

A Költészet Napját április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanárai, diákjai, valamint a verskedvelő kiskőrösiek 2010 óta egész napos versmondással, felolvasással tisztelegnek a vers ünnepe előtt. Ebben az évben a megszokottaktól eltérően a múzeum munkatársai azt kérték, hogy a versmondók virtuálisan vegyenek részt az online térbe költözött rendezvényen. Huszonöt versvideó érkezett, a résztvevők szebbnél szebb szavalatokkal örvendeztették meg a hallgatóságot a felhívásban szereplő költők verseivel.

Intézményünk elfogadta a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatójának kihívását, és csatlakozott A Föld napja 2021 múzeumi kampányhoz áprilisban.

2021. április 24. a Népviselet Napja, mely kezdeményezéshez minden évben csatlakozik múzeumunk. Ebben a rendezvények nélküli időszakban két fiatal néptáncost kértünk meg arra, hogy öltsék fel a kiskőrösi viseletet, amiben profi fotós készített róluk felvételeket. A cél az volt, hogy ezzel a képsorozattal is népszerűsítsük a kiskőrösi szlovákság kultúráját.

A Kormány 263/2021. (V. 20.) számú rendelete alapján Történelmi emlékhellyé nyilvánította a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot. Nagy megtiszteltetés és óriási öröm, hogy a múzeum olyan jelentős helyszínek körébe került, mint például a Magyar Tudományos Akadémia, az Eszterházy, a Grassalkovich vagy a Festetics kastély, a szatmárcsekei Kölcsey-kúria, vagy a Visegrádi és a Gyulai vár. Az elismerést a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján ítélik oda. A Petőfi szülőház felterjesztője a Kiskőrösön élő Krámer Iván történész-magángyűjtő volt. Ez az elismerés egyaránt szól a múzeum korábbi vezetőjének, Kispálné dr. Lucza Ilona több évtizedes munkájának, és a fenntartó Kiskőrös Város Önkormányzatának, hiszen a nádfedeles kis hajlék megőrzése mindig is kiemelkedő fontosságú volt a kiskőrösiek számára.

2021. június 26-án a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozathoz egész napos ingyenes nyitva tartással csatlakozott az intézményünk, 9 órától 23 óráig volt nyitva a szülőház.

2021. július 31-én Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kiemelt rendezvénye volt a Petőfi Sándor haláláról való megemlékezés. A 19 órakor kezdődő programot hagyományosan a szülőház kertjében, a világ legelső köztéri Petőfi szobránál rendeztük meg. A rendezvény alkalmával Tóth Péter Lóránt versvándor, tanár, irodalmi összeállítását tekinthettük meg, aki versek, levelek, kortársak visszaemlékezései alapján tárta elénk a két költő: Arany és Petőfi legendás barátságát. Az előadó Petőfi előtt tisztelegve gyalog érkezett Kunszentmiklósról.

Kapcsolódó cikk
Halálának 172. évfordulóján is megemlékeztek Petőfiről a szülőház udvarán
Halálának 172. évfordulóján is megemlékeztek Petőfiről a szülőház udvarán
1849. július 31-én szenvedett vereséget az erdélyi hadsereg, ahol Petőfi Sándor honvédőrnagy, a forradalom és szabadságharc akkor 26 éves költője...

2021. augusztus 9–13. között a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat gyermektáborának adott otthont a Szlovák Tájház, ahol a résztvevő gyerekek megismerkedhettek őseik tárgyi kultúrájával, viseletével, énekeivel, táplálkozási szokásaival, és néhány szót is megtanultak szlovákul. A táborozó gyerekeknek lehetőségük volt megnézni a tájház kiállítását, viseletbe öltözni és eredeti hímzésmintákat színezni-tervezni a múzeum néprajzi látványtárában.

A múzeum közösségi tér is egyben. Tapasztalat szerint szívesen jönnek a látogatók kötetlen programokra is a szülőház udvarára, ezért szerveztük meg a közös nyári csillageső nézést, melynek mottója Petőfi: Négyökrös szekér című verse volt. A várakozásainkat felülmúlva, kb. 35-40 vendég jött el, baráti társaságok, családok, kisgyermekes szülők csatlakoztak a kis vendégfogadással egybekötött, különleges éjszakához augusztus 13-án.

A II. Szüreti Mulatság alkalmával, 2021. szeptember 4-én a Szlovák Tájház adott otthont a hagyományos kézműves alkotóudvarnak. Ezen a napon ismét élettel telt meg a tájház. A Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával a Kiskőrösi Evangélikus Iskola diákjai tánccal nyitották meg az alkotóudvart. A nap folyamán Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata vette birtokba az udvart, ahol bemutatták a hagyományos szappanfőzés és szlovák viselet készítésének fortélyait. A  jó hangulat egész nap megmaradt, a rendezvényen magyar és szlovák népzene szólt. Este a Kiskőrösi Gazdakör szervezésében interaktív gasztroszínházba csöppenhettek a nézők. Előadás közben helyi borokat, főként hungarikumokat kóstolhattak.

A „Szeptember végén” programsorozat keretén belül szeptember legutolsó hétvégéjén számos program valósult meg Kiskőrösön, amihez a múzeum rendhagyó irodalmi, kultusztörténeti előadásokkal csatlakozott.

Október 6-án hagyományos módon emlékeztünk meg az aradi vértanúk halálának 172. évfordulójáról. A KSZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium diákjai ismét megható, az esemény jellegének és súlyának megfelelő emlékműsort adtak elő az Aradi Vértanúk Emlékfalánál, a múzeum kertjében.

Kapcsolódó cikk
Tisztelet az aradi vértanúknak!
Tisztelet az aradi vértanúknak!
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégezték a 13 vértanút, valamint Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első független,...

A kiskőrösi evangélikus temetőben számos olyan személy nyugszik, aki kapcsolatban van a helyi Petőfi-kultusszal. Ezeket a sírhelyeket az Országos Petőfi Sándor Társaság, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagjai minden évben felkeresik, virágot és mécsest helyeznek el, így történt ez 2021. október 31-én is.

Minden év végén pedig elmaradhatatlan a hagyományos Petőfi Szilveszter, kulturális és gasztronómiai programmal.

Hálás vagyok a munkatársaimnak – hogy ennyi programot megvalósíthattunk idén is -, akik szinte második otthonukként kezelik a múzeumot, számukra a feladat nem munka, hanem hivatás. Véleményem szerint csak így, hittel, szívvel, lélekkel lehet a kultúráért dolgozni.

Mekkora volt az érdeklődés, hogyan alakult a látogatószám?

A nyitás után a 2021. év nyári látogatószáma a várakozásokon felül alakult, tapasztalat szerint népszerűbbek voltak a belföldi desztinációk. 2021. májusa és novembere között 9539 fő látogatónk volt.

Kapcsolódó cikk
Kívül-belül megújul a Petőfi Szülőház épülete
Kívül-belül megújul a Petőfi Szülőház épülete
Június 14-én Kiskőrös Város Önkormányzata kérelmet nyújtott be a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti programjához Petőfi Sándor szülőházának felújítására. A...

Milyen beruházások, pályázatok valósultak meg 2021-ben az intézmény életében?

A múzeum Kiskőrös Város Önkormányzata segítségével több alkalommal is sikerrel pályázott. Ezúton mondok köszönetet Kiskőrös Város Önkormányzatának, hogy a múzeumra vonatkozó pályázatokhoz minden esetben biztosította az önerőt, illetve az önkormányzat dolgozóinak, hogy segítséget nyújtottak a benyújtáshoz és az elszámoláshoz.

  • Népi Építészeti Program: A kiskőrösi Szlovák Tájház veszélyelhárító és helyreállítási munkálatainak elvégzése (TLA/NEPI2020/301404). A nyert összeg 16.500.000 Ft, amihez további 20% önerőt (4.994. 788 Ft) biztosított a Fenntartó, így összesen 21.494.788 Ft-ból újulhatott meg a tájház.
  • Népi Építészeti Program: Petőfi Sándor szülőházának műemlékvédelmi és helyreállítási munkálatait megalapozó dokumentáció elkészítése (TLA/NEPI2020/401767). A nyert összeg 956.000 Ft, az önerő 239.000 Ft, így a teljes felmérési dokumentáció elkészítésére összesen 1.195.000 Ft állt rendelkezésre. Ebből az összegből elkészült a Faanyagvédelmi szakértői vélemény, a Statikai szakvélemény, Az építéstörténet és értékleltár, Az építész műleírás és állagvédelmi terv, illetve a Szondázó falkutatás.
  • Népi Építészeti Program: Petőfi Sándor szülőházának felújítási munkálatainak elvégzése (TLA/NEPI2021/603874). A nyert összeg 15.000. 000 Ft, az önerő 3.749.992 Ft, mindösszesen 18.749.961 Ft-ból újulhat meg a szülőház. A tervek szerint a munkálatok jövő tavaszig befejeződnek, így a Petőfi-emlékév kezdetére a felújított szülőház várja majd a látogatókat.
  • TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01482: Petőfi 2020 (március 15. 2021. július 31.) CLLD pályázaton nyert összeg 5.000.000 Ft.
  • NKA Iparművészeti Kollégiuma A2025/N3243: Zelenák Katalin: A Sors őriz engemet…Tisztelet a szabadság költőjének című falikárpitjának megvásárlása 3.000.000 Ft értékben.

A kiemelt képen Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója szerepel (VIRA.HU archív fotó)

MEGOSZTÁS