Szentgyörgyiné Szlovák Mária, igazgató asszony mesélt a gimnázium őszi és adventi programjairól, megvalósult pályázatairól.

Milyen jelentős projektekkel dolgoztatok az elmúlt hónapokban?

-Hirdetés-

Egy hat országot érintő Erasmusos pályázatunk zajlik már második éve, melyen Magyarországról még a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói vesznek részt, s amelyet végül kénytelenek voltunk online kapcsolattartással lebonyolítani. Az eredeti tervek szerint például Írországba és Szlovákiába utazhattak volna el a diákok, sajnos ezt a feltételt nem lehetett idén személyes jelenléttel teljesíteni.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária, igazgató asszony

Az őszi időszak másik nyertes Erasmusos pályázati összegét a nyelvtanárok továbbképzésére szerettük volna fordítani. Szintén külföldi utazással egybekötve. Egyelőre ennek kimenetelét sem látjuk a pandémia miatt.

A Határtalanul pályázatokat kénytelenek voltunk elengedni. Sajnos sem Erdélybe, sem  Ukrajnába nem jutottak el a diákjaink.

Ezenkívül a fenntartónk, a Magyarországi Evangélikus Egyház őszi, eszközfejlesztési támogatásával sikerült megújítanunk a könyvtárunkat, bútorokat vettünk az egyik általános iskolai tantermünkbe. Az óvodánk emeletének külső szigetelése is megtörtént. Így finanszíroztuk az augusztusi gólyatáborunk kelet-mecseki túrájának útiköltségét, és egy művészeti vetélkedőt.

Az általános iskola új épületszárnyának építési munkálatai jelenleg a helyszínnel kapcsolatos tárgyalások fázisában vannak.

A pedagógusok számára sikerült valamilyen képzéseket megvalósítani?

Nagyon fontosnak tartom a fenntarthatóság, a környezettudatosság kérdéskörét. Ebben a témában érkezett hozzánk Kodácsy-Simon Eszter gondolatébresztő előadásával.

Az idei tanévet hogyan befolyásolta a pandémia?

Egy-egy osztály néhány tanulója került csak karanténba. Kevés megbetegedés volt a pedagógusok, és a diákok között.

Nyílt napjaink közül a november 10-i alkalmat tudtuk megszervezni, illetve egy-két előre bejelentkezett kisebb csoportot tudtunk fogadni. Tartottunk online szülői tájékoztatót, hogy a családok közelebbről is megismerhessék a lehetőségeiket.

Melyek a gimnázium adventi programjai?

Ilyenkor a csengő karácsonyi dalokkal jelzi az órák kezdetét és végét. Az aulában áll a feldíszített karácsonyfa, melyet szülői felajánlásból kapunk minden évben. A Mikulás-napi ajándékozás osztályszinten valósult meg, illetve december 6-án a Mikulás és krampuszai szaloncukrokkal várták az iskolába érkezőket.

December 17-én a az Adventi Tér Kiskőrös elnevezésű programon iskolánk énekes-zenész diákjai lépnek fel. Az év utolsó tanítási napján tartjuk a karácsonyi istentiszteletet.

A képek forrása: VIRA.HU Archív és KEVI.HU Facebook oldala.

MEGOSZTÁS