Év végi visszatekintő sorozatunkban Petz János, Páhi polgármestere válaszolt a kérdéseinkre. Szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek, és a közösségi programok is.

Milyen fejlesztések valósultak meg ebben az évben?

-Hirdetés-

A Covid ellenére sikeresnek tartom az idei évünket. Gyakorlatilag januárban „nyitott meg” az óvodánk, amit kívül-belül mind energetikailag, mind esztétikailag felújítottunk. A falunap keretében hivatalosan is átadásra került a gyerekeknek. Folyamatosan zajlanak az út-és járdafelújítások, így a Mátyás király utca teljesen új aszfaltréteget kap, illetve a Rákóczi úton – 750 méter hosszan – szegélykővel ellátott járdát építünk.

A Petőfi utcában kiépítjük a zárt csapadékvíz-elvezető rendszert, amihez egy befogadó is fog párosulni, így a vizet nem csak elvezetjük az utcából, hanem próbáljuk a falu körül megtartani.

Épül a bölcsődénk, már meg is érkeztek az udvari játékok, tehát most már az utolsó előtti stádiumban tart a kivitelezés. Az már biztos, hogy a községháza tetőcseréjét tavasszal fogjuk kivitelezni, emellett az orvosi eszközök beszerzése is már szerződéskötés alatt van.

Milyen orvosi eszközöket fognak vásárolni?

A háziorvos két vértesztelő gépet kap, ami nagyban meg fogja könnyíteni feladatellátását. Ennek segítségével nem kell majd analízisre beküldeni a vérmintákat Kiskőrösre. Az orvos el tudja majd dönteni, hogy szükséges-e további vizsgálat, vagy az eredményből is megállapíthatja, hogy mi a betegség oka.  

Emellett a fogorvosi ellátást kiegészítjük egy amalgámszeparátorral. Vélhetőleg ez kötelező is lesz, tehát ebben próbáltunk egy kicsit előre gondolkodni: úgy vélekedünk, hogy ha van lehetőségünk pályázni, akkor ezt az eszközt mindenképpen beszerezzük. Vásárlásra kerül még egy exhaustor is, ami szintén a fogorvos dolgát fogja megkönnyíteni. Ez egy komolyabb elszívó, az amalgámtömések eltávolítása közben fog segíteni, hogy a veszélyes anyag ne kerüljön a szervezetünkbe.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan új orvosi eszközök érkeznek a páhi praxisokba
Hamarosan új orvosi eszközök érkeznek a páhi praxisokba
Páhi Község Önkormányzata újfent sikeresen pályázott: ezúttal a Magyar Falu Program (MFP) keretében érkezik a településre mintegy 14 millió forint...

Milyen fejlesztései terveik vannak a jövőre nézve? 

Terveink között szerepel a piactér, a tornaszoba és a községháza energetikai felújítása is. Tehát vannak elképzelések, amelyeket pályázati pénz nélkül, önerőből nem tudnánk, vagy csak részben tudnánk megvalósítani. Figyeljük a kiírásokat és várjuk, hogy minél hamarabb tudjunk azokban elindulni.

Mind Font Sándor országgyűlési képviselővel és mind a megyei közgyűléssel is rendkívül jó kapcsolatot ápolunk. Számomra nagyon szimpatikus, hogy felmérik az igényeinket: ha jelezzük a terveket, akkor ők szem előtt tartják azokat és segítenek bennük.

Hogyan alakult az év a rendezvények tekintetében?

Komoly előrelépés, hogy a 2020-as évhez képest már ezen a területen is tudtunk újítani úgy, hogy a hagyományos rendezvényeinket is maximálisan meg tudtuk tartani komolyabb probléma nélkül. Felújítottuk a játszóteret, eköré szerveztünk egy komplett gyereknapot. A falunapunk is kiválóan sikerült. Szintén új kezdeményezés volt a maszk eldobós arató és pörgető mulatság is.

Kapcsolódó cikk
Igazi házibuli hangulat volt Páhin, a Maszk eldobós arató és pörgetés végző mulatságon
Igazi házibuli hangulat volt Páhin, a Maszk eldobós arató és pörgetés végző mulatságon
Maszk eldobós arató és pörgetés végző fesztivál nevet kapta az a rendezvény, amit Páhin tartottak meg első alkalommal, 2021. augusztus...

Utcabált rendeztünk, ami szintén újdonság volt, és nagy sikert aratott. Az idei évben a Mikulást „kiszerveztük” külső helyszínre. Azt gondolom, hogy ennek volt a legnagyobb vonzereje, és a legpozitívabb visszhangja: ami a gyermekek arcára volt írva, az önmagáért beszélt.

Kapcsolódó cikk
A vidék legszebb karácsonyi kertjében fogadta a gyerekeket Páhin a Mikulás
A vidék legszebb karácsonyi kertjében fogadta a gyerekeket Páhin a Mikulás
Páhin, tegnap délután Báldi Roland feldíszített udvara adott otthont a Mikulásnak, aki „A magyar vidék legszebb karácsonyi kertje” országos elismeréssel...

Önmagában véve, – a Mikulással kicsúcsosodva – azt gondolom, hogy szenzációs volt ilyen szempontból az évünk.

Mi jellemzi a település pénzügyi helyzetét?  

A súlyadó elvonása jelentősen rontja az önerő készségünket. Nálunk az iparűzési adó mindig is minimál szinten volt, ezért nem érintett minket érzékenyen a szabályozás. De a központi költségvetésből kapott finanszírozások lefedik a tevékenységünket.

Önerőt kellett a járda-, és a bölcsőde építéshez is biztosítani, de ebben partner volt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat: 15 százalékos költségkiegészítést igényeltünk a beruházásokhoz, amit meg is kaptunk. Mondjuk ettől függetlenül kell még forrást hozzárendelnünk, de természetesen minden segítségnek örülünk, hiszen egy 30 millió forintos beruházásnak a 15 százaléka is elég komoly összeg.

Próbálunk nem átlendülni a ló másik oldalára, tehát hogyha úgy érezzük, hogy valami nem fog beleférni, akkor kisebb léptékben gondolkodunk. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér.

MEGOSZTÁS