Küzdelmes, de összességében jó évet zárt Császártöltés önkormányzata, erről tájékoztatott bennünket Takácsné Stalter Judit polgármester. Az év végi összefoglalóban kitértünk az idén elkészült illetve a jövőbeni fejlesztésekre, programokra is.

Milyen fejlesztések valósultak meg 2021-ben a településen?

-Hirdetés-

A fejlesztések tekintetében jó évet zártunk. Elmondható, hogy rengeteg pályázatot nyertünk. Azt gondolom, hogy amit elterveztünk, azt meg is tudtuk valósítani ebben az évben. Így például be tudtuk fejezni a TOP-os pályázatokat, mindet készre jelentettünk.

Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere

A legkiemelkedőbbek a járdaépítések, valamint a Közösségek Háza, és a Teleház felújításai voltak. A járdák tekintetében tudni kell, hogy azok mind a ’60-as években épültek meg.  Tehát éppen itt volt az ideje, hogy elkezdjük a felújításukat. Fontos kiemelni, hogy ezt a problémát nem tudjuk megoldani egy-két év alatt. Bár pénzügyi önerőt tudunk biztosítani a beruházásokhoz, de a teljes költséget nem tudnánk kifizetni. Ebből kifolyólag is nyomon követjük a pályázati lehetőségeket is. A következő években továbbra is első helyen fog szerepelni a járdafelújítás. Azokat vesszük előre, amelyek a legforgalmasabbak, és így haladunk folyamatosan tovább.

Kapcsolódó cikk
Húszmillió forintos fejlesztési forrás érkezik Császártöltésre
Húszmillió forintos fejlesztési forrás érkezik Császártöltésre
Több mint 20 millió forint támogatást nyert Császártöltés önkormányzata a Magyar Falu Program pályázatain, tájékoztatott Takácsné Stalter Judit a legnagyobb...

Emellett milyen fejlesztési prioritásokat fogalmaztak meg a jövőben?

Nagyon fontos és komoly beruházás lenne a Petőfi Sándor utcai játszótér felújítása, mivel oda egy nagyon klassz közösségi teret szeretnénk létrehozni.

Emellett szeretnénk folytatni a belterületi kerékpárutak kialakítását is. A falu egyik felében már megcsináltuk, és most Kecel felé szeretnénk haladni a csapadékcsatorna befedésével együtt. A környező településekkel és Rideg László megyei közgyűlés elnökével történt egyeztetések alapján az a terv fogalmazódott meg bennünk, hogy egészen Hajósig készüljön el a kerékpárút. Ennek segítségével a sváb sarok megközelíthető lenne így már nagyon messziről is:  Kecskemétről, Szabadkáról, vagy éppen Soltról.

A pályázatok előkészítése és kivitelezése során nagy segítségünkre van Bányai Gábor országgyűlési képviselő is. Abszolút számíthatunk rá, mindig egyeztetünk az aktuális kérdésekről. Éppen ő jelezte az elmúlt időszakban, hogy nézzük meg a Magyar Falu Program pályázatait. Annyira előre haladunk abban, hogy mire januárban megjelenik, már tudjuk mindannyian, hogy mit akarunk.

Kapcsolódó cikk
Császártöltésen kész tervekkel várják az új pályázati kiírásokat
Császártöltésen kész tervekkel várják az új pályázati kiírásokat
Az elmúlt héten napvilágot láttak a Magyar Falu Program idei első kiírásai, továbbá a megye már bekérte az összes településtől...

Hogyan alakultak a rendezvények 2021-ben?

E tekintetben kevésbé voltunk sikeresek. Alkalmazkodtunk a vírushelyzethez, de ennek ellenére folyamatosan terveztünk és készültünk, hogy ha úgy alakul, akkor ugrásra készen álljunk. Nem tudtuk megtartani ebben az évben a báljainkat, vagy éppen a sváb disznóvágást sem. Nyilván nélkülük tudunk élni, de azért az embereknek a hangulatához, a közösség erősítéséhez nagyon fontosak ezek az események.

A Sváb Ételek fesztiválja előtt 2 héttel felemelkedett sorompó, így  két hetünk volt arra, hogy élesítsünk mindent. Azt meg kell, hogy jegyezzem, hogy az előkészületek során is nagyon sokat dolgoztak a munkatársaim. A lakosság részéről többen is beálltak a szervezésbe, a sütésbe, főzésbe. A rendezvényre 10 település jött el, ami nagyon jó, emellett több érdeklődő település is eljött, kíváncsiskodott. Ők már jelezték, hogy jövőre mindenféleképpen eljönnének. Úgy gondolom, hogy ez a Sváb Étel Fesztivál mindenféleképpen maradni fog a falu programtáblázatában.

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a sváb sarok településeivel, Hajóssal, Nemesnádudvarral, Érsekhalmával is.  Az előző években volt közös majálisunk, illetve más közös rendezvényeink is. Ezek most szünetelnek. A nyáron az ételfesztivált, a falualapítók ünnepét azonban sikerült megtartanunk. Nagyon jól sikerült a szüreti felvonulásunk, ami nagyon látványos volt a Pénzügyőr zenekarral, a kiskőrösi táncosokkal és a császártöltési iskolásokkal együtt.

Az adventi gyertyagyújtásokat szabadtérre szerveztük, és készültünk egy karácsonyfadíszítő versennyel is.  Bár nem minden rendezvényt tartottunk meg, de látszik, hogy a kedv nem csappant meg. De a vírushelyzethez alkalmazkodnunk kellett a tervezés során.

Kapcsolódó cikk
Idén bepótolják az elmaradt fesztiválokat Császártöltésen
Idén bepótolják az elmaradt fesztiválokat Császártöltésen
Császártöltést egy erős, összetartó közösség jellemezte mindig is. A rendezvények tekintetében elmondható, hogy a tavalyi évben több programot is keresztülhúzott...

Milyen pénzügyi helyzet jellemzi a települést?

Amit tudunk, azokat pályázatból megoldunk. Például a falualapítók ünnepét és a szüreti felvonulást teljes egészében ki tudtuk hozni abból az önkormányzat által nyert 1 millió forintból, illetve a német nemzetiségi önkormányzat által pályázott 250 ezer forintból. Így gyakorlatilag semmi pénzünkbe nem került. A célunk az, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen hozzátennünk. Ami pénzünk van, azt pedig nyilván az önrészbe tesszük hozzá például egy járda felújításnál.

Egy ilyen kis településen nagyon oda kell figyelni, hogy mire költünk. Elvették a súlyadót, tavaly rengeteg pénzünk ment a védekezésbe.  Ebben a tekintetben is óvatosak vagyunk, nem dolgozunk mínuszra. Arra figyelünk, hogy a vágyakat inkább kicsit arrébb toljuk az időben, és csak azt csináljuk meg, ami belefér a pénzügyi keretünkbe. Mást nem tudunk csinálni, mivel kénytelenek vagyunk ehhez alkalmazkodni. De ezek mellett összességében jó évet zártunk.

MEGOSZTÁS