Már hagyománynak számít, hogy Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere az év végén mikrofonunk elé áll, és beszámol a mögöttük álló időszak teljesítményéről. A beszélgetésünk során szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek és a közösségi programok is.

Kecel Város Önkormányzatának nagyon mozgalmas éve volt és leginkább az jellemezte, hogy sok projekt megvalósítása futott egyidejűleg, egymás mellett. Egy kivételével az összes kivitelezést be is fejeztük, és várhatóan két hónapon belül elkészül a Csendes Ősz Idősek Otthonában zajló építkezés is.

-Hirdetés-

Kecel Város Önkormányzata épületeinek energetikai felújítása során a hivatal épülete is felújításra került. A munkálatokra 181 millió forintos pályázati forrást nyertünk, továbbá lehetőségünk volt ebből a Szabó Pál utcai és az Újfalusi óvodát is felújítanunk. Megtörtént a lábazat, a homlokzat és a födém szigetelése, lecserélésre kerültek a nyílászárók, tehát korszerűek lettek az ingatlanok.

Kecel és Imrehegy között megépült a kerékpárút, amelyet hivatalosan is átadtunk Bányai Gábor országgyűlési képviselővel és Rideg Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével.  A beruházásra 300 millió forint támogatást nyertünk, amelyhez többlettámogatási igényt is benyújtottunk, így 45 millió forintot kaptunk pluszban. Külön kiemelném, hogy az önkormányzatok 38 millió forint önerőt tettek hozzá közösen.  

Kapcsolódó cikk
Ünnepélyes keretek közt átadták az új kerékpárutat Kecel és Imrehegy között
Ünnepélyes keretek közt átadták az új kerékpárutat Kecel és Imrehegy között
Kecel és Imrehegy régi vágya teljesült 2021. október 5-én, amikor ünnepélyes keretek között átadásra került a két települést összekötő kerékpárút....

A csapadékvíz-elvezetés első ütemére is nyertünk 300 millió forintos pályázati összeget, melyhez még további 9 millió forint önerőt is társítottunk. A projekt befejeződött, de jó hír, hogy a kettes ütem kivitelezésre is nyertünk 280 millió forintot, amelynek a munkálatait a következő évben kezdjük el.

Kapcsolódó cikk
Kecel belterületi csapadékvíz elvezető rendszerének II-III. fejlesztési üteme is megvalósulhat
Kecel belterületi csapadékvíz elvezető rendszerének II-III. fejlesztési üteme is megvalósulhat
      ” Sajtóközlemény                  TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00055 – Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések –  Kecel Város belterületi csapadékvíz...

Ahogy már említettem, folyamatban van a Csendes Ősz Idősek Otthonában az étteremépítés, amelyre 180 millió forintnyi összeget, illetve – a többlettámogatási igényünknek köszönhetően – további 27 millió forint pályázati forrást fordíthattunk. Biztosítottunk 60 millió forint önerőt is a beruházáshoz, amelyből 30 millió forintot az idősotthon vezetősége szavazott meg, valamint a másik 30 millió forintot Kecel Város Önkormányzata tette hozzá. Összességében 267 millió forintból épül meg az étterem.

A Kisfaludy program keretében felújítottuk a Flóra vendégházat, ahol teljes bútor-, és ablakcsere történt. Emellett elvégeztük a festési-, valamint a burkolási munkálatokat is.

Belügyminisztériumi pályázat keretében elvégeztük – 25 millió forintból – a hivatal tetőfelújítását is. A sikeres befejezéshez további 5 millió forintnyi önerőt biztosítottunk. Fontos megemlítenem, hogy Bányai Gábor országgyűlési képviselő közreműködésével tudott e fejlesztés megvalósulni.  

Folytatódott a tavaly átadott Ősök parkja felújítása, és idén új parkot is avattunk, Szent László park néven. Szökőkutakat újítottunk fel, és támogattuk a katolikus örökség megőrzését is. Felavattuk Szent István szobrát a múzeummal szemben, és további terveink között szerepel a Szentháromság-szobor felújítása is.

Ha már a jövőbeni terveknél tartunk: milyen fejlesztési elképzelések vannak a következő időszakra vonatkozóan?

Nagyon szeretném, ha megújulna a Városi Könyvtár és Művelődési Ház, valamint a Városi Sportcsarnok épülete is. Nagy szükség van a korszerűsítésre, mivel sajnos az utóbbi nagyon elhanyagolt állapotban van. Ezt szeretnénk a TOP Plusz keretében megvalósítani.

Szeretnénk folytatni a belterületi kerékpárutak kivitelezését is: a már említett Kecel-Imrehegy kerékpárút folytatását tervezzük egészen a városközpontig kialakítani.

Több mint 10 évvel ezelőtt megtörtént a rekultiváció a Császártöltési út mellett lévő régi szilárd hulladéklerakó telepen, és a végleges záróréteg elkészítésére is forrást igényeltünk. 137 millió forintból megvalósulhat a közvilágítás korszerűsítése, mely fejlesztés során a városban található világítás 80 százaléka megújulhat.  

Kapcsolódó cikk
Képviselő-testületi ülés: fejlesztenék a keceli közvilágítást
Képviselő-testületi ülés: fejlesztenék a keceli közvilágítást
A Kisvárosi Programcsomag keretében pályázati forrás nyílik meg Kecel városa előtt. E program által nyújtott forrás segítségével a városvezetés korszerűsíteni...

176 millió forint TAO támogatást sikerült az idén 100 éves Keceli Futball Clubnak az MLSZ-től elnyernie, melynek keretében műfüves focipálya kerül kiépítésére. Jelenleg a projekt  előkészítése folyik, eredményeképp egy új sportkomplexum alakulhat ki a régi sportpálya mellett. A régi sportpályát locsoló berendezéssel fogjuk ellátni, úgyhogy azt hiszem, hogy büszkék lehetünk a megyében erre a támogatásra is.

Kapcsolódó cikk
Megvalósul a keceli futballálom!
Megvalósul a keceli futballálom!
A Kecel FC labdarúgó csapata részéről Vata Zalán és Verba József tájékoztatott bennünket, hogy 2021. 11. 05-ei dátummal a klub...

Ennyi beruházás és önerő mellett adódik a kérdés: milyen pénzügyi helyzetben van Kecel?

Városunkban a helyi adóbevételek várakozáson felül jól teljesültek. Kecel vállalkozóinak, mezőgazdasági termelőinek és a lakosságának köszönhetően a város – megszorítások nélkül – jól tudott működni. Emellett örömteli hír, hogy önerőnk is maradt a különböző fejlesztésekre.

A szociális támogatási rendszerünk a 2021-es évben is kiemelkedő volt. Települési támogatás, lakhatás támogatás, gyógyszertámogatás mellett év végi családvédelmi támogatást is nyújtunk a rászorulóknak. Több mint 10 millió forintot osztottunk ki gyermekek részére: 25 ezer forint/ gyermek támogatást kaptak a családok, tehát akinek négy gyermeke van, ott 100 ezer forint kerül kifizetésre.

Hogyan alakultak a rendezvények?

A pandémiás időszak negatívan befolyásolta a programjainkat is. Elmaradt a virágfesztivál, a Nyugdíjas nap és a Szüreti fesztivált is szűkebbre terveztük: nagy felvonulás megszervezését nem mertük felvállalni. Az Adventre hangoló rendezvényünket azonban sikerült megtartanunk, melynek nagy sikere volt.  Decemberben minden vasárnap –az esti misék után – közös gyertyagyújtásra gyűltünk össze a könyvtár előtt.

Az évünk tehát viszonylag jól sikerült, nagyon boldog lennék, ha jövőre is ilyen szép haladásról tudnék beszámolni. Reméljük, hogy a járványügyi helyzet is rendeződik 2022-ben, mindenkinek kitartást, jó egészséget kívánok! Eredményekben gazdag, boldog új évet!

MEGOSZTÁS