A Kiskőrösi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével, Jancsovics Zsolttal beszélgettem az egyesület elmúlt évi tevékenységéről, eseményeiről.

-Hirdetés-

 

Hogyan alakult a 2021-es év az egyesület életében?

Az idei évben is volt feladat az egyesület számára, közel 100 esetben kellett a tűzoltóautóval káreseményekhez kivonulni. Ezen események körülbelül felét tették ki a tavaszi avarégetésből keletkező szabadtéri tüzek, de jelentős számban fordultak elő az ingatlanokban bekövetkező tűzesetek, illetve műszaki mentést igénylő egyéb balesetek. Szerencsére viharkárok az idei évben elkerülték a területünket. A tűzesetek között voltak jelentősebb események is, mint például az Izsáki úti 4000 négyzetméteres raktárcsarnok tüze, vagy a Thököly utcai, régi vegyesbolt épületének tüze. Több olyan nagy kiterjedésű, elhúzódó avar- és nádastüzek is voltak, melyeknél a kiskőrösi hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett vidéki tűzoltók közreműködésére is szükség volt a hatékony tűzoltás érdekében. Ezért előfordult, hogy egyes káreseteknél Kiskunhalasról, Kalocsáról vagy éppen Soltról érkezett a segítség.

Kapcsolódó cikk
Kigyulladt egy kétezer négyzetméteres csarnok Kiskőrösön
Kigyulladt egy kétezer négyzetméteres csarnok Kiskőrösön
A műanyag palackok és targoncák tárolására használt csarnok teljes terjedelmében égett, az épület teteje beomlott. A tűz átterjedt a szomszédos...

Fontos kiemelni, hogy tűzoltóink a mentési munkákat ingyenesen, önkéntesen, szabadidejükben végzik. A fecskendő riasztása a hivatásos tűzoltók riasztásával egyszerre történik, azzal a különbséggel, hogy az önkéntes tűzoltók nem tartanak állandó ügyeletet a szertárban. Minden tűzoltónk végzi a hétköznapi munkáját és riasztás alkalmával átlagosan 5-6 percen belül a tűzoltóságról el tud indulni a tűzoltóautó minimum 4 fővel.

Szerencsére a 2021-es évben beszámolhatunk örömteli eseményekről is. Egyesületünk hivatalosan is használatba vehette a hivatásos tűzoltók által korábban használt két garázst, mely az épület önkormányzat felöli két szerállása volt. Ezáltal megfelelő raktárhelységet tudtunk kialakítani, valamint a tűzoltófecskendőt is tágasabb szerállásba helyezhettük át. Pályázati forrásnak köszönhetően az utcai garázskapukat napjaink követelményeinek megfelelően automata elektromos kapukra cseréltük le. A kapuk cseréje már nagyon régi vágyunk volt, mivel a régi garázskapuknak sem a hőszigetelése sem pedig a kezelhetősége nem volt ideális, ezért azok sokszor okoztak problémát. Beszerzésre került támogatási forrásból szintén a régen várt alpintechnikai felszerelés, mellyel a tűzoltók magasból, vagy éppen mélyből tudnak menteni különböző kötéltechnikák alkalmazásával. Az oktatások ezen felszerelésekre 2022-ben kezdődnek.

Kapcsolódó cikk
Négyszázezer forintos nyereményből vásárolhatnak életmentő alpintechnikai eszközöket az önkéntes tűzoltók
Négyszázezer forintos nyereményből vásárolhatnak életmentő alpintechnikai eszközöket az önkéntes tűzoltók
Négyszázezer forintos nyereményből vásárolhat életmentő alpintechnikai felszereléseket Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Tesco által hirdetett „Ön választ, mi segítünk”...

Ezúton szeretnénk megköszönni Kiskőrös lakosságának és vállalkozásainak támogató segítő munkáját, mellyel munkánkat megbecsülik és elősegítik. Külön szeretnénk megköszönni annak a néhány vállalkozásnak, magánszemélynek, akik kiemelten támogatják munkánkat és ezzel Kiskőrös biztonságát.

Köszönjük azoknak is, akik SZJA 1% támogatásaikkal segítik munkánkat, hiszen ennek köszönhetően. az idei évben is technikai eszközöket és védőfelszereléseket vásároltunk az így összegyűlt felajánlásokból.

Milyen terveitek vannak 2022-re?

2022-re kitűzött céljaink között szerepel a hatékony beavatkozási feltételek javítása érdekében az eszközeink fejlesztése, új eszközök beszerzése. Elsődlegesen hőkamerát és egy – a közúti baleseteknél beszorult sérültek mentését segítő – feszítőhengert tervezünk vásárolni.

Távlati célunk, hogy a napjainkra elöregedett, sajnos rossz állapotban lévő épületünk felújítása megvalósulhasson, melyre önerőből egyelőre belátható időn belül nem látunk megfelelő fedezetet. Az épület állagmegóvása érdekében folyamatosan végzünk kisebb, nagyobb javítási és felújítási munkálatokat, mely most az elektromos hálózat cseréjét jelenti. Kiemelten fontos lenne, hogy az épület tetőszerkezetét, valamint azt követően a külső homlokzati falait felújíttassuk, de erre a rendelkezésre álló forrásaink nem elegendőek.

Kötelező céljaink és feladataink lesznek a következő évben is a technikai eszközök éves felülvizsgálata, valamint a tűzoltó egyesületi tagjaink egészségügyi és tűzvédelmi továbbképzése annak érdekében, hogy megfelelően felkészülten tudjunk segítséget nyújtani a Kiskőrös város és környezetében bajbajutottaknak.

Az egyesület továbbra is szívesen fogadja a lakosság és a vállalkozások támogatását!

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület
6200 Kiskőrös, Szent László u. 2.

Adószám: 18365696-1-03
Bankszámlaszámunk: 12062003-00157824-00100000
Telefon: 06-20/490-6019

Köszönjük a képeket és az egész éves együttműködést a kiskőrösi önkéntes tűzoltóknak! 

Kapcsolódó cikk
Óriási sikert aratott a II. Rendvédelmi nap Kiskőrösön
Óriási sikert aratott a II. Rendvédelmi nap Kiskőrösön
2018 után idén végre sikerült ismét megrendezni – önkormányzati támogatással- 2021. szeptember 25-én a II. Rendvédelmi napot a kiskőrösi Szabadidő...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS