Tudta, hogy a tartós élelmiszerek minőségmegőrzési idejük lejárta után még akár hónapok múlva is fogyaszthatóak? Sokan kidobják az élelmiszereket, amint azok lejárnak, míg mások szívesen kísérleteznek a lejárt élelmiszerek fogyasztásával. Vajon kinek van igaza? Ebben a kérdésben segít válaszokat találni a Nébih legújabb útmutatója.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

Forrás: maradeknelkul.hu
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
-Hirdetés-

A minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb termékeken szerepel, mint a száraztészta, rizs vagy a konzervek. Lehet, hogy a minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké, de általában még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyaszthatók ezek az élelmiszerek. Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk.

A fogyaszthatósági idővel viszont jobb nem kísérletezni, mert ez a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Ezeket inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. Ne feledjük, az egészségünk a legnagyobb kincs.

Forrás: maradeknelkul.hu

Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

Továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.

Kapcsolódó cikk
Font Sándor volt a vezérszónoka az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításának
Font Sándor volt a vezérszónoka az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításának
Kötelező lesz a legnagyobb élelmiszer-kiskereskedőknek a közeli lejárati idejű élelmiszereket felajánlani a rászorulóknak. Az erről szóló kormányzati előterjesztés vitáját kivételes...

Mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára hasznos lehet a Nébih Maradék nélkül programjának legújabb útmutatója. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak.
Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu, maradeknelkul.hu
Kiemelt kép: illusztráció

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (1 db kép)
MEGOSZTÁS