Ma délelőtt Kaskantyún tartotta idei első ülését a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás, mely a Kistérségi Polgármesterek (2006-2022) Találkozójával folytatódott. Ez utóbbi eseményre minden kistérségi polgármester meghívást kapott, aki 2006 óta gyakorolj(t)a ezt a tisztséget.

 

-Hirdetés-

Tizenöt település: Akasztó, Bócsa, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Izsák, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár polgármestereit várták az eseményre.  
Az alkalmat Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is megtisztelte jelenlétével. 

A találkozó kezdetén Újházi Zsolt, Kaskantyú polgármestere elmondta, hogy nagy boldogság számára, hogy ez a nap ilyen formában jöhetett létre. Hozzátette, Kaskantyún korábban még sohasem volt ilyen nagyszabású kistérségi rendezvény. Azt is elmesélte, hogy a jelenlegi Polgármesteri Hivatal  épülete mindig központi szerepet játszott a falu életében, korábban postahivatalként, iskolaként, tornateremként, sőt szolgálati lakásként is funkcionált.

Domonyi László, Font Sándor, Újházi Zsolt (b-j)

Újházi Zsolt köszöntő beszédét követően Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Háláját fejezte ki Kaskantyú településnek, amiért lehetőséget biztosítottak arra, hogy itt rendezhessék meg az első Kistérségi Polgármesterek Találkozóját. Örömét és köszönetét fejezte ki a regnáló polgármestereknek is, amiért elfogadták meghívásukat.

A köszöntőket követően Újházi Zsolt, Domonyi László és Font Sándor országgyűlési képviselő minden polgármestert megajándékozott egy emléklappal.

Tizenöt település polgármestere kapott meghívást a találkozóra, akik emléklapokat vehettek át 

Majd Font Sándor országgyűlési képviselő vette át a szót, aki elmondta, hogy minden településsel szoros kapcsolatot ápol, kivéve Császártöltést, hiszen ez a település nem tartozik a körzetébe. Kiemelte, hogy csak azokkal tudnak együtt dolgozni, akiknek célja és jövőképe van. Hozzátette, hogy Magyarország történetében a kistelepülések még sosem kaptak annyi anyagi forrást, mint az utóbbi 6-8 évben. Több olyan kistelepülés is van, ahol az utóbbi időben nőtt a lakosok lélekszáma, a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is. Régóta forszírozták, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a kistelepülésekre.
Beszámolt a főútvonalak fejlesztéséről is térségünkben. Elmondta, hogy 2022-ben két ütemben fog megvalósulni Kaskantyún a főútvonal felújítás a Magyar Közút saját fejlesztésében, továbbá a Magyar Falu programnak köszönhetően. Az év második felében valósul majd meg a belterületi út javítása a településen. Kitért arra is, hogy a Soltszentimrénél kimaradt néhány kilométeres szakasz is felújításra kerül ebben az évben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz olyan alsóbbrendű út a térségben, ami nem került felújításra. Az 54-es út Bócsa-Jakabszállás közötti szakaszának felújítása márciusban, továbbá az 52-es út felújítása is sorra kerül, melynek felújítása közel 1,5 évre elnyúlhat majd.

Domonyi László egy ajándékcsomaggal is megköszönte Újházi Zsoltnak a vendéglátást.

A találkozó után átadták a „Széchenyi 2020 Befektetés a Jövőbe” program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a „TOP 3.1.1-15-BK1-2016-00002” azonosító számú „Fenntartható közlekedésfejlesztés Kaskantyún” című pályázati projektnek köszönhetően megépült buszfordulót és buszvárót is.

A települések regnáló polgármesterei, polgármesterei is részt vettek az eseményen 
Kapcsolódó cikk
Ünnepélyes keretek között adták át a buszfordulót, buszvárót Kaskantyún
Ünnepélyes keretek között adták át a buszfordulót, buszvárót Kaskantyún
Sikeresen befejeződött a buszforduló, buszváró (kerékpártároló, parkolók)  kialakítása Kaskantyún, melynek ünnepélyes átadójára ma délelőtt került sor. Az eseményt megtisztelte jelentével...

A rendezvény közös ebéddel, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Domonyi László, a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulási Tanács elnöke így értékelte a mai napot:

– Az év első kistérségi ülését tartottuk, mely mindig a költségvetésről szól. Oláhné Baksa Katalin gazdasági vezetővel közösen állítottuk össze a költségvetést és ezt terjesztettük elő a kistérségi polgármesterek elé. A költségvetés elfogadása, illetve a középtávú tervezés elfogadása volt kistérségi ülésünk mai fő témája. Szintén ma délelőtt, első alkalommal került megrendezésre a Kistérségi Polgármesterek Találkozója is. Kicsit sajnálom, hogy csak most, hiszen ezt már korábban meg kellett volna tennünk, azonban most ért be a gondolat, hogy mindezt meg is valósítsuk. 2006-tól 2022-ig határozta meg a Polgármesterek Tanácsa az időpontot. Természetesen az összes kollégát meghívtuk. Egy emléklappal kedveskedtünk nekik, illetve a volt kollégáknak is, emléket állítva annak, hogy e napon összegyűltünk itt. Nagyon jó érzés velük találkozni, együtt beszélgetni. Nagyon nagy öröm, hogy sokan eljöttek. Az egykori polgármester kollégák azt kérték, hogy ezt ismételjük meg. A regnáló polgármesterekkel meg fogom beszélni, hogy ezt igen is minden évben tegyük meg ezután is. Hogy milyen időpontban, ezt majd közösen döntjük el.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (106 db kép)
MEGOSZTÁS