Farsang van, a sütik között ilyenkor a fánk a főszereplő. Mutatunk 6 könnyen elkészíthető hagyományos receptet.
Sima szalagos fánk
Négy személyre:
16 deka lisztet, 1 tojást és valamivel több, mint 1 deka élesztőt számítunk. A lisztből, cukorból, tojássárgájából, élesztővel, tejjel vagy vízzel, pici sóval sűrű palacsinta tésztát keverünk.
Fakanállal jól kidolgozzuk, majd hozzávegyítjük a tojásfehérjéből keményre vert habot. Letakarva, langyos helyen egy óráig kelni hagyjuk.
Miután megkelt, olajba mártott evőkanállal kiszaggatjuk, és tükörtojás-sütőben, kevés olajban kis fánkokat sütünk belőle. A fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Bőven megcukrozva forrón tálaljuk.
Csörögefánk kétféleképpen
12 dkg lisztet, 2 dkg porcukrot és 2 tojássárgáját számítunk. Tálba tesszük a lisztet, a cukorral és a tojássárgájával. Kevés rummal és csipetnyi sóval ízesítjük. Annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy puha, gyúrható tészta legyen belőle. Gyúródeszkán jól kidolgozzuk. Cipót formálunk belőle és letakarva, fél órán át pihentetjük.
Késfok vékonyra nyújtjuk, és derelyemetszővel tetszés szerinti formákra vágjuk. Így például ujjnyi szalagokat vágunk belőle és azokat csokorra kötjük.
Forró, bő olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Megcukrozva forrón tálaljuk, barackízt adunk mellé.
Ugyanannyi lisztet és cukrot használunk, mint az első változatban, de elhagyjuk a tojást, viszont kevés langyos vízben feloldott élesztőt teszünk bele. A liszttel, cukorral, élesztővel kevés rumot vagy reszelt citromhéjat, pici sót és annyi tejfölt gyúrunk össze, hogy könnyen munkálható puha tésztává váljék. Jól kidolgozzuk, kisebb cipókat formálunk belőle, és lisztezett gyúródeszkán, letakarva 30-40 percig kelni hagyjuk.
Utána kézfok vastagságúra kinyújtjuk, és derelyemetszővel tetszés szerinti formákra felvágjuk.
Mindkét oldalukon forró, bő zsírban pirosra sütjük, és vaníliás cukorral bőven meghintve, frissen tálaljuk.
Rózsafánk
A tésztája ugyanúgy készül, mint a csöröge első változatáé (lásd fentebb). Miután kinyújtottuk, háromféle nagyságú pogácsaszaggatóval vágjuk ki belőle a tésztát.
A legnagyobb darabot alulra tesszük, a széleit négy helyen bevágjuk, a közepét megkenjük tojásfehérjével. Rátesszük a következő nagyságút, a széleit bevágjuk, a közepét megkenjük tojásfehérjével és végül hasonló módon rátesszük a legkisebbet is.
Forró olajban, lassú tűznél szép világos pirosra sütjük. Ha kisültek, megcukrozzuk és mindegyik rózsa közepébe egy cukrozott meggyet, vagy egy mokkáskanálnyi kemény lekvárt teszünk. Melegen tálaljuk.
Tolófánk, azaz a Churros (spanyol fánk)
Négy személyre 16 dkg lisztet, 8 dkg margarint és 2 dl vizet készítünk elő. Lábasban főni tesszük a vizet a margarinnal, picit megsózzuk és felforraljuk. Amikor forrni kezd, hozzákeverjük a lisztet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta az edény oldaláról leválik. Levesszük a tűzről, tovább keverve kihűtjük, és 2 tojással is jól elkeverjük. A tojásokat egyenként tesszük hozzá.
A tésztát jól kidolgozzuk, és körülbelül 1 óráig pihentetjük. Ezután nyomózsákba tesszük, csillagcsővel kb. 10 cm-es csíkokat nyomunk a bő, forró olajba, és lassú tűznél világosbarnára sütjük. Gyümölcsízt vagy csokoládéöntetet adunk hozzá.
Pukkanós fánk
2 dl vizet, 70 dkg vajjal felforralunk, és belekeverünk 170 dkg lisztet. A tűzön addig keverjük, amíg az edénytől és a kanáltól elválik. Ha kihűlt, egyenként belekeverünk 5 egész tojást.
2 kávéskanál segítségével fánkocskákat szaggatunk belőle a forró zsiradékba. Ha a fánkocskák egyik oldala megsült, egy pukkanás kíséretében a másik oldalukra fordulnak.
Ha megsültek, porcukorral simán megszórjuk, vagy reszelt csokoládéban, kakaóval kevert porcukorban meghempergetjük. Melegen, hidegen egyaránt tálalhatjuk.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Képek: illusztrációk