Gyerekként nem voltam oda a farsang időszakáért. Nehezen tudtam kitalálni, hogy mi legyek. Pedagógusként viszont mindig élveztem. Persze a rémesen idegesítő szakasz után, miután kitaláltuk az osztályommal, mik legyünk. A legütősebb műsorunk a 101 kiskutya meséből volt. Szörnyella de Frász szerepe jutott nekem. Fergetegeset táncoltunk.

-Hirdetés-

Feltupírozott hajam egyik felét fehérre, másikat feketére fújtuk, hogy autentikus Szörnyella legyek. Anyum egyetlen fehér szőrmekabátja került rám. És egy hosszú, fehér spulniba szorított 10-es ecset volt a szivarom. Soha annyira nem néztem ki másképp, mint a hétköznapokban.

A farsang töretlen népszerűsége szerintem ebben a varázslatban rejlik. Miközben minden arról szól, hogy „légy önmagad, mutasd meg, ki vagy”, ilyenkor a jelmez adta szabadság kibújtathat bennünket a szorongásainkkal körbekerített komfortzónánkból.

A héten az alsósokat fotózva belemerültem az időszak különös izgalmába. A handmade jelmezek újra reneszánszukat élik. És értem is. De a Marvel és a Star Wars univerzum rajongójaként nekem semmi bajom nincs a filmhű Vasember vagy rohamosztagos jelmezekkel. Ez valahogy más, mint amikor a Fortnite-ban veszik fel az egyik karaktert. Ilyenkor igazibbnak érződik az azonosulás a szereppel. Fiam van, nem tagadhatom, mint a fenti példák mutatják.

De látom a Csodálatos Katicabogár, a Jégvarázs Annája vagy bármely hercegnő karakterben a lányok örök vágyát a szőke herceg sokféle reinkarnációjára. És a harcosnak vagy csontváznak öltözött lányok hitét abban, hogy nemcsak a férfi képes megküzdeni a harcait.

Marinet, egy hercegnő és Anna

Számomra a farsang mindenekelőtt a játék ünnepe. Az emberek összekacsintása afelett, hogy lehetnénk mások is. Hogy a képzelet határokat feloldó ereje mindannyiunkat felszabadíthat a tréfára. A komor, felnőtt, félelmekkel teli új évezredünk falaiból kitörhetünk néha. Talán csak a farsang idejére. Talán csak a nevetve pózoló gyermekünket fotózva. De megpillanthatjuk. Az élet áradó reménységét, ahogy a kicsik a jelmezek mögül kikukkantva önmagukat fedik fel nekünk.

A kiemelt kép forrása: Starity.hu

MEGOSZTÁS