A Budapest-Belgrád gyorsvasút megépítése során Kiskőröstől Soltvadkert felé, egészen Kelebiáig egy dupla széles vasúti vágányt kell kialakítania a kivitelezőnek. Ez azonban terület kisajátításokkal jár.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön is elkezdődtek a vasúti beruházási munkálatok
Kiskőrösön is elkezdődtek a vasúti beruházási munkálatok
A vágányzárral járó kivitelezés idén február 1-jén indult a Délegyházától Kelebiáig tartó vonalszakaszon. A vasúti pálya, a felsővezetéki, biztosítóberendezési és...

Font Sándor országgyűlési képviselő a Kiskőrös TV-nek adott interjúban elmondta, hogy minden érintett földtulajdonos személyes kiértesítést fog kapni terepbejárásra, majd egy árajánlat tételt a föld adottságainak megfelelően értékelve (pl.: szántóföld, gyümölcsös, legelő, elhagyott út, erdő…). Térségünk képviselője azt is részletezte, miszerint többszörös szorzóval állapítják meg, hogy a kivett érték, amit ezen a földrészeken esetleg termeltek, mekkora. Ennek a kalkulált összegét fogják megajánlani a földtulajdonosok számára. Ezt azonban senki sem köteles elfogadni, kifogással élhet ellene, de nem akadályozhatja meg a föld elvételét. Tehát a beruházást nem akadályozhatja meg, csak vita lehet a megállapított értéken.

-Hirdetés-

Hozzátette – a tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek 85-90 %-a el szokta fogadni az ajánlatot. Nekik néhány hónapon belül el is utalják az elfogadott összeget.
Akik nem fogadják el, azok bíróságon keresztül közigazgatási eljárását kérhetnek az ügyben. Ekkor már a kisajátító cégnek nincs beleszólása abba, hogy a bíróság mit ítél meg. Ez viszont egy hosszadalmasabb folyamat, így a bíróság által megítélt pénzhez is sokkal később juthatnak hozzá a földtulajdonosok.

A kisajátításokkal kapcsolatban egy szakértő ügyvédi gárda e héttel kezdődően felkeresi térségünk polgármestereit, majd az érintett személyeket is.

 

Forrás: Kiskőrös TV

MEGOSZTÁS
Írta: vira