Csonka Rita 2022 szeptemberében lesz első osztályos tanítónő a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában. Vele beszélgettem, hogy az iskolaválasztás előtt álló szülők és gyermekek jobban megismerhessék.

Szerinted mik az erősségeid, amik ezen a pályán támogatnak téged?

-Hirdetés-

Pozitív személyiség vagyok és igyekszem meglátni a kis dolgokban is a szépet. Határozott, következetes vagyok, ami segít az osztályon belüli szabályok kialakításában.

Csonka Rita

Hogyan élted meg a tanév eddig eltelt hónapjait?

A kollégákkal jó a kapcsolatom, úgy érzem, sikerült beilleszkednem a közösségbe, sokat tanultam tőlük az elmúlt időszakban. Első, harmadik és negyedik osztályban is tanítok, illetve az előző tanévben második évfolyamon is voltam napközis tanító, így rálátásom van az alsó tagozatra, átfogóan látom, hogy első osztálytól negyedik osztályig honnan hová kell eljutniuk a gyerekeknek. Sokféle pedagógiai módszert, gyakorlatot láttam, ami segít kialakítani a saját utamat, tanítói eszköztáramat a leendő osztályommal kapcsolatban.

Mikor döntötted el, hogy ezt a pályát választod?

Egészen kisiskolás korom óta tanító szerettem volna lenni. Első osztályban, az osztályfőnököm és a német tanítónőm voltak a példaképeim. A gimnáziumban született meg a végleges döntés, hogy ezt a hivatást választom.

Van valamilyen kedves emléked tanítóként, amit szívesen megosztanál velünk?

A gyakorlati időszakaim alatt sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani a gyerekekkel. Mindig nehéz volt eljönni. Máig őrzőm az emléket, ahogy könnyes szemmel búcsúzkodtunk. Ezek sokat jelentettek számomra, de már a Bem iskolában is rengeteg kedves pillanatot kaptam ajándékba a gyerekektől.

Milyen dolgokat tartasz fontosnak, hogy a gyerekekben formálódjon a négy év alatt, amit majd együtt töltötök?

Fontosnak tartom, hogy a tanulók megismerjék, tiszteljék egymást, számíthassanak a másikra és kialakuljon a kölcsönös bizalom mind a pedagógus, mind a gyermekek felé egyaránt. A műveltségterületem a természetismeret, így különösen fontosnak tartom a környezeti nevelést, a természet szeretetét is.
Szeretném támogatni a gyerekeket abban, hogy felfedezzék a kreativitásukat, örömüket leljék az alkotásban.
A meseolvasás már most a mindennapi munkám része, az olvasóvá nevelés is a szívügyem. Számomra fontos, hogy a negyedik osztály végére kezdjen kialakulni az érdeklődési körük. Fontosnak tartom a gyermekek egészséges személyiségfejlődését, hogy kibontakozhassanak, megtalálják azt, amit szeretnek és ezt kamatoztatni is képesek legyenek a jövőben. Ebben is szeretném őket támogatni. Kulcsfontosságú tényező számomra, hogy a gyermekek szeressenek iskolába járni és olyan környezetben töltsék mindennapjaikat, ahová öröm bemenni. Fontosnak tartom, hogy minél több mesével, mondókával találkozzanak, játékosan tanuljanak, hiszen így a tanulás is hatékonyabbá válik.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Szeretek a szabadban kirándulni, túrázni, de az olvasás is kikapcsol. Sokszor kreatív tevékenységet is végzek, például a festés teljesen új hobbim. Ezek a tevékenységek töltenek fel a mindennapokban.

MEGOSZTÁS