A Kiskőrösi Óvodák tagintézményei között a Batthyány Óvoda zárta a sort télbúcsúztató-tavaszváró farsangi kavalkádjával. A témahét lezárásaként mind a hat csoportban tegnap délelőtt tartották meg jelmezes farsangi mulatságukat, melyen összesen 120 gyermek vett részt.

A Micimackó csoport

Projektekben gondolkodunk, projektheteink vannak, ezúttal pedig a farsangot ünnepeljük. Mindenki szabadon dolgozza fel a témát, mely minden területen megjelenik:  az énekekben, a versekben, a mesékben, az ügyességi játékokban, sőt tánc formájában is. Az óvónői szabadság alatt azt értem, hogy az óvodapedagógusokon múlik, hogyan dolgozzák fel, mire építik a témát (mind a feldolgozás, mind az anyagválasztás az óvónői szabadságot tükrözi). A télűzés, mint néphagyomány is megjelenik. Hagyományainkat pedig úgy tudjuk átadni, ha azokat megéljük, átéljük. Ez a nap is erről szól. A szülőktől nagyon sok segítséget kaptunk. A jelmezek elkészítésében, az öltöztetésben, de abban is, hogy ilyen hangulatosan tudjuk feldíszíteni a csoportszobákat, hiszen ezúttal is kaptunk lufikat és szalvétákat. Elhalmoztak minket süteményekkel, édességekkel is – mesélte Szepcsik Mónika, tagintézmény-vezető.

A Kisvirág csoport (fiúk)
A Kisvirág csoport (lányok)
-Hirdetés-

A csoportszobákon végigsétálva azt tapasztaltam, hogy azok kialakítása igazán változatos. Mint megtudtam, ez is az óvónői szabadságot tükrözi, akik elmondása szerint a szülők is nagyon örülnek annak, hogy jól felszerelt, továbbá szép és kreatívan kialakított csoportszobákban tölthetik gyermekeik, idejük nagy részét.

A Szivecske csoport

A gyerekek egyre ötletesebb jelmezekben jelennek meg, sőt már nemcsak kölcsönzött, hanem saját készítésű, egyedi jelmezekben is. Senkit sem díjazunk, mindenkit egységesen megdicsérünk, lefényképezünk. Nem helyezünk senkit sehová, az életkorukból adódóan sem. Nálunk nincs versengés, arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. A nagyobb csoportosulásokat most is igyekszünk elkerülni, ezért van az, hogy nem a zsibongóban, hanem a csoportszobákban ünnepelünk. Van kontakt a csoportok között, de mégsem olyan, mint előtte.  Idén is ritmushangszerekkel űzték el a telet – tette hozzá a tagintézmény-vezető.

Az óvodában már hetekkel ezelőtt elkezdtek készülni a farsangi mulatságra. Jól tükrözi ezt az is, hogy a gyerekek és óvodapedagógusaik munkái díszítik a folyosókat és a csoportszobákat.

A Halacska csoport

Az óvó nénik és a dajkák is beöltöztek, hogy ők is részesei lehessenek az eseménynek.

A Katica csoport

Hat csoportban, összesen 120 gyermekkel ünnepelünk. A Micimackó csoportba járnak a legkisebbek, a Halacskát kis- és középső csoportosok alkotják, míg középső csoportosok a Katicák. A Pillangó és a Kisvirág vegyes: közép- és nagycsoportosok alkotják, míg a Szivecskét csak nagycsoportosok. Ezeket a vegyes csoportokat nem mi alakítjuk ki, hanem az élet adja. Ezért nálunk differenciált nevelés folyik, mind az anyagokat, mind a módszereket a gyerekek életkori sajátosságaihoz kell igazítanunk, továbbá a feldolgozást is. Ez inkább az óvónők számára okoz többletmunkát, vagy nehézséget, a gyerekek mindezt nagyon jól tolerálják – tette hozzá Szepcsik Mónika, tagintézmény-vezető.

A Pillangó csoport

A Kiskőrösi Óvodák munkaközösségei hétről hétre azon dolgoznak, hogy a témaheteknek megfelelően minél több kreatív, játékos tudást adhassanak át a gyerekeknek. 

Kapcsolódó cikk
Így farsangolt a Szűcsi Óvoda Katica és Pillangó csoportja
Így farsangolt a Szűcsi Óvoda Katica és Pillangó csoportja
2022. február 18-án a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvodájának óvodapedagógusai rendeztek farsangi ünnepséget a Katica és a Pillangó csoportban. A folyamatos...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (129 db kép)
MEGOSZTÁS