A Petőfi Sándor Városi Könyvtár meghívására érkezett Kiskőrösre Hajdú Katalin írónő, aki interaktív könyvbemutató keretében varázsolta a gyerekek elé mesehőseit.

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolából (3.a és 2.c) és a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolából (3.a és 4.a) is két-két osztály érkezett osztályfőnökeikkel. A mesefoglalkozás első részében az írónő a gyerekekkel beszélgetett a kedvenc állataikról, a testvéreikről és a könyvtárról. Egy igazán különleges válasszal melengette meg a könyvtárosok szívét az egyik harmadikos fiatalember. Aki arra a kérdésre, mi a könyvtár, a következő választ adta: “A könyvtár a könyvek és a mesék kifogyhatatlan kincsestára”. Úgy vélem, amíg lesznek gyerekek a földön, akik így gondolkodnak a könyvről és a könyvtárról, addig nincs veszve a kultúra.

A különleges választ adó fiatalember éppen jelentkezik

A páncél című mesét – az idős teknősapó és unokája beszélgetését -, bábozással jelenítette meg Hajdú Katalin, melynek tanulsága a felnőttek számára is mélyen elgondolkodtató volt: “Legfőbb páncélunk a fejünkben van. Az eszünk, a gondolkodásunk véd meg bennünket!”

-Hirdetés-

A bemutató második részében az írónő Rút, a boszi képében bukkant elő a paraván mögül. Történetei, vicces kérdései, a gyerekek őszinte válaszai igazi, szeretetteljes buborékot emeltek a jelenlévők köré. Mindannyian együtt ámultunk a diákok szavain, akik nem féltek vállalni, hogy bizony előfordul az életükben árulkodás, irigység. Felnőtteket meghazudtoló önreflexióval mesélték el a történeteiket. Csak a nagy mesemondók képesek erre, hogy az ember legyen akárhány éves, meglássa önmagát a mesék tükrében.

Hajdú Katalin, írónő

Így ez a negyvenöt perc nemcsak interaktív volt, de igazi, erőforrásul szolgáló élmény is. A megelevenedő mesekarakterek, az írónő közvetlen, gyermekközpontú előadói stílusa, a közösen megtalált tanulságok által ismét egy nagyszerű könyvtári órát kaptak ajándékba az alsósok.

Köszönet Hajdú Katalinnak és a Városi Könyvtárnak, hogy újra élővé tették az írott szót!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (106 db kép)
MEGOSZTÁS