Írta: vira

Turán Istvánné Margó, a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója  is beszámolt a 2021-es esztendő főbb eseményeiről Kiskőrös Város Képviselő-testületének, 2022. március 23-án délután. 

-Hirdetés-

 

2021. évünk szolgáltatási szerkezetét és a hozzáférés módját is a pandémia, illetve az annak kezelésére hozott jogszabályi keretek határozták meg.

Az évet öt jól elkülöníthető időszakra bonthatjuk, januártól március elejéig ugyan látogatási tilalom volt érvényben a könyvtárakra vonatkozóan, viszont a „Könyvtár a kapuban” elnevezésű szolgáltatásunk, valamint a házhozszállítás is működhetett, így kölcsönzésre volt módjuk olvasóinknak. Ezt követően a járvány súlyosbodása miatt közel egy hónapra ez a lehetőség is bezárult. Április hónapban ismét tudtunk kölcsönözni, majd május 3-tól a járványügyi intézkedéseket betartva kinyithattuk az intézményt, kezdetben csak védettségi igazolvánnyal, majd anélkül is látogatható volt a könyvtár.

Mindenképpen pozitívnak tekinthető az a tény, hogy az év legnagyobb részében nyitva állt legalább a kölcsönzés lehetősége. Sikeresek voltak az on-line térben nyújtott szolgáltatásaink is, hiszen az előző év csúcsteljesítményéhez képest is duplázódtak a távhasználati adataink.

A személyes könyvtárhasználatot azonban negatív irányban befolyásolta a pandémia: látogatókat veszítettük ténylegesen és átvitt értelemben is.

Jelentős fejlesztést tudtunk végrehajtani 2021-ben a támogatott „Kell egy hely” projektünknek köszönhetően. A könyvtár nyitására megújult és korszerű eszközökkel várta a kutatókat a Helytörténeti Gyűjtemény.

A könyvtár on-line felületein 2021-ben is hetente jelentkeztünk újabb és újabb látni-, hallani- és olvasnivalókkal. Kéthavonta megjelent on-line folyóiratunk, a Kiskőrös Múltjából is. On-line, majd személyes programjainkat is megtartottunk az év során – mondta el beszámolójában.

Turán Istvánné is beszámolt a képviselő-testületnek a március 23-i ülés alkalmával

A könyvtár legfontosabb célja 2021-ben a használóikkal való kapcsolat folyamatos fenntartása volt, tekintettel a látogatási tilalom 4 hónapos időtartamára. Ebben az időszakban az on-line térben valósították meg programjaikat, és mind a felnőtt, mind a gyermekek számára meglepetés-ajándékkal készültek a költészet napja és húsvét alkalmából.

Kölcsönzési adataik csökkenését prognosztizálták év elején, de az előző év adatai teljesültek év végére. Mindössze dokumentumtípus szerint volt változás; a könyveké valamelyest emelkedett, míg a folyóiratoké csökkent (ami nem meglepő, a járvány időszaka alatt azok közül is sokan áttértek hírportálok olvasására, akik a korábban ragaszkodtak a papíralapú sajtóhoz). Adataik azonban csakis az előző évhez képest stagnálnak, a korábbi 3 év átlagához való visszakapaszkodás több évbe fog telni.

VIRA.HU archív fotó

Májustól újra kínálták a személyes könyvtári jelenlét élményét mindenkinek. Az olvasók visszatérése lassú és fokozatos volt, különösen megnehezítette a 10-14 évesek helyzetét az a jogszabályi előírás, hogy kezdetben csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében látogathatták a könyvtárat.

Stratégiai céljuk szolgáltatási tereik fokozatos megújítása is. 2021-ben a Helytörténeti Gyűjteményt újították fel, majd megtervezték és megrendelték a földszinti Folyóiratolvasó bútoraik cseréjét is. Ennek megvalósítása átnyúlik 2022 első negyedévére.

A könyvtár dokumentumszolgáltatása a gyűjtemény egészére épül. A gyűjtemény szervezése során a használók igényeinek megfelelően a gyarapítás és törlés egyensúlyára törekszenek.

Az újdonságok beszerzésére fordítható előirányzat minőségileg jellemzi a könyvtár egyik legfontosabb szolgáltatását. Az intézmény alapvető törekvése, hogy elegendő forrást különítsen el dokumentumbeszerzésre, mert a felhasználók számára az újdonságok jelentik a legnagyobb vonzerőt. A gyarapításra fordítható forrás az érdekeltségnövelő támogatással együtt elegendő az olvasói igények kielégítéséhez.

VIRA.HU archív fotó

2021-ben 2.545 db új könyvtári dokumentum lett a gyűjtemény része, és 1.004 db elhasználódott példány került törlésre.

Tavaly összesen 16.360 rekordot rögzítettek adatbázisukban, ebből 4.712 analitikus rekord volt.

A könyvtárban folyamatosan digitalizálnak, a korábbi években elkezdett munkának köszönhetően ebben a formában is elérhetők a régi helyi időszaki kiadványok, mint a Kiskőrös és Járása (1908-1938), Kiskőrösi Újság (1901), Halas és Kiskőrös (1896-97!), Kiskőrösi Hírek (1947-49), vagy a Kiskőrösi Hírlap (1919-1930). Digitalizáltak továbbá számos fotót, kéziratot és kisnyomtatványt is. A digitális gyűjtemény tavaly 120 kép- és 5 db szöveges dokumentummal gyarapodott. A gyűjteményt a könyvtár szerverén tárolják, helyben hozzáférhető a kutatók számára.

A digitalizált anyag egyik alapját adja a Kiskőrös Múltjából Facebook oldalon megjelenő bejegyzéseknek, amelyekhez a képanyagon túl a helytörténész tudása adja a hozzáadott értéket.

2021-ben a város lakosságának 15 %-a, 2.001 fő regisztrált olvasója volt a könyvtárnak. Ez 4 %-os csökkenés a korábbi évekhez képest. 

Még mindig a könyvek, folyóiratok kölcsönzése, a könyvtárban való olvasás, kutatás, valamint a helyben tanulás a legnépszerűbb szolgáltatásuk.

ÉRDEKESSÉG – egyetlen adat a kölcsönzést kiemelve 

2021-ben 22.471 db dokumentumot kölcsönöztek olvasóik a könyvtárból. Ha az összesről úgy döntöttek volna olvasóik, hogy inkább megvásárolják, a könyvtár beszerzési átlagárával számolva (2.000,- Ft/kötet), ez 44.942.000 forintjukba került volna.

Forrás: Petőfi Sándor Városi Könyvtár

Távolról elérhető szolgáltatásaik között vannak évek óta népszerűek, pl. a könyvtár OPAC-jában való keresés, böngészés, hosszabbítás, előjegyzés, foglalás. 2021-ben a pandémia miatt bevezetett új távoli szolgáltatásaikat is megtartották: az otthonról történő beiratkozást, házhozszállítást. Erőteljes on-line kommunikációt folytatnak weboldalukon, Facebook oldalukon, Moly profiloldalunkon és YouTube csatornájukon.

A távhasználatok megduplázódása, közösségi oldalainkat figyelemmel kísérők számának emelkedése korábbi terveink átgondolására késztetett bennünket. Azonnal kellett cselekednünk internetes sávszélességünk növelése érdekében, hiszen a heti rendszerességű videófeltöltések ezt kívánták. Ugyanakkor a minden személyes könyvtárlátogatás helyett felkínált egyéb szolgáltatás mellett is az a meggyőződés erősödött meg bennünk 2021-ben, hogy a hagyományos könyvtári időtöltés a mi intézményünk esetében még mindig a legnépszerűbb olvasóink körében. Az OPAC használatának aránya a távhasználat egészének tükrében is erre utal, a használók célja elsősorban az olvasmányok kiválasztása volt.

Az intézmény jövőjét illetően két irányban kell tovább gondolkodnunk: Egyfelől a személyes könyvtárhasználat számainak járvány előtti szintjére való visszatérését kell elérnünk, másrészt tovább kell fejlesztenünk a távolról elérhető szolgáltatásainkat – az alábbi gondolatokkal zárta beszámolóját Turán Istvánné Margó, könyvtárigazgató.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó

MEGOSZTÁS