Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Delley József (1937-2006) emlékére rendezett versenyt 2022. április 13-án a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában. Az eseményt a Hang-Szín Művészeti Egyesület és a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola szervezte és számos közéleti és kulturális intézmény, továbbá cégek is támogatták. Idén 18 művészeti iskola, több mint 70 versenyzője nevezett be a versenybe. A dél-alföldi régió legtehetségesebb zongorista növendékei mutatták meg tudásukat és mérték össze tehetségüket négy korcsoportban.

-Hirdetés-

(A fényképek az eredményhirdetés alkalmával készültek.) 

Délelőtt 9 órakor, a rendezvény kezdetén Varga Viktort, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola egykori tanulóját, Balázs-Nagy Gabriella egykori növendékét hallhattuk zongorán játszani, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának másodéves zongora előadóművész szakos hallgatója. Hosszú távú céljai között szerepel az alap-, illetve mesterdiploma megszerzése, valamint hogy minél több versenyen és kurzuson vegyen részt.

Varga Viktor, zongora előadóművész szakos hallgató 

Ezután Markóné Csányi Gabriella, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy intézményükben hagyományszerűen, háromévente kerül megrendezésre ez a magas szintű kulturális esemény, melyet Delley József emlékére rendeznek meg.

A zongoraetűd-versenyt Nagy-Apátiné Kuszli Beatrix, a Kiskőrösi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki Kodály Zoltántól idézett:

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Érdekesség, hogy a szerdai nap legfiatalabb versenyzője, aki a sorsoláson is részt vett, nem más volt, mint Váczi-Delley Emese Kinga, a verseny névadójának, Delly Józsefnek a kisunokája.

Váczi-Delley Emese Kinga és nagymamája: Delleyné Halama Piroska, a zsűri tiszteletbeli tagja 

A bírálóbizottság elnöke: Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoraművész-tanár volt, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakközépiskola és Technikum zongoratanára, a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola zongoratanára és a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének zongora-, zongora módszertan oktató tanára.

A bírálóbizottság tagjai:
Polgár-Szabó Zoltánné zongoratanár, a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, az Oktatási Hivatal zongora-szolfézs szakos szakértője.

Révész László orgonaművész, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola orgona-, zongoratanára.

A verseny tiszteletbeli tagja: Delley József felesége, Delleyné Halama Piroska karnagy, zenepedagógus, a Szegedi Tudományegyetem Művészeti Karának nyugalmazott főiskolai docense volt.

B-J: Révész László orgonaművész, Delleyné Halama Piroska karnagy, zenepedagógus, Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoraművész-tanár, Polgár-Szabó Zoltánné zongoratanár

Így ír Delley Józsefről Kerek Ferenc:

„Eredményes, önmagát állandóan művelő tanár volt, aki számos tanítványát indította el a zongoraművészi és tanári pályán. Széleskörű szakmai tájékozottsága, igényessége, példaértékű tulajdonságokkal társult. Őszinte, szerény, becsületes ember volt, akinek hivatástudata tiszteletet váltott ki muzsikustársaiból. A diplomahangversenyek és a vizsgák után megfogalmazott alapos, átgondolt, de mindenkor a szeretet erejével elmondott kritikája mindig tanulságos volt, és már csak ezért is hiányozni fog mindannyiunknak.

Veszteségünk pótolhatatlan, mert nemcsak egy nagytapasztalatú muzsikustól, hanem egy igaz embertől is el kell búcsúznunk. Gyakran meséltél nekünk mestereidről, Kertész Lajos, Solymos Péter, Hernádi Lajos professzorokról, a tőlük kapott inspirációkról.

A Zeneakadémia elvégzése után Szeged és az ország különböző hangversenytermein kívül sikerrel szerepeltél Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Ausztria és Japán különböző városaiban.  A Magyar Rádió és az Országos Filharmónia által szervezett koncerteken játszottál a társhangszereken is, így csembalón és orgonán

Oktatói és művészi munkád több alkalommal került elismerésre. Így az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, a Vaszy Viktor Emlékérem, a Kardos Pál Emlékérem után 2005-ben, a Magyar Kultúra Napján a Kölcsey Emlékplakettet is átvehetted. Szeged város elismeréseként, amely város zenekultúrájáért oly sokat fáradoztál, elévülhetetlen eredménnyel.”

(Kerek Ferenc, Parlando – 2006/3. – részlet) 

Saját etűd komponálásáért és előadásáért Suba Marcell (Felkészítő tanára: Vikorné Hajas Matild) vehetett át serleget

Délelőtt az első és a második, míg délután a harmadik-negyedik korcsoportos növendékek versenyeztek, akik a választott kötelező etűdön felül egy általuk választott művet is eljátszottak zongorán. A verseny programját és a növendékeket Szűcsné Hegedűs Orsolya és Sáfár Andrea fuvolatanárok konferálták fel.

A kiskőrösi növendékek és tanáraik. (A háttérben látható (grafit-szén) zongora kép dekorációt az iskola grafika tanszakának tanulói készítették, öt gyermek 

A Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola eredményei:

I. korcsoportban:

DICSÉRET:

  • Dely Elena, Minda Mirella, Palásti Liliom, Virág Liliána (Felkészítő tanár: Pelsőciné Barna Mária)
  • Kis Nadin Katica (Felkészítő tanár: Vikorné Hajas Matild)
  • Ungvári Márk Barnabás (Felkészítő tanár: Magyarné Szenáky Tünde)

NÍVÓDÍJ:

  • Hajas Bence (Felkészítő tanár: Balázs-Nagy Gabriella)
  • Pohankovics Gábor (Felkészítő tanár: Magyarné Szenáky Tünde)
  • Szűcs Lotti (Felkészítő tanár: Pusztai Virág)

II. korcsoportban:

DICSÉRET:

  • Katona Lídia (Felkészítő tanár: Vikorné Hajas Matild)

III. korcsoportban:

DICSÉRET:

  • Aszódi Gergő (Felkészítő tanár: Pusztai Virág)
  • Suba Marcell (Felkészítő tanár: Vikorné Hajas Matild)
  • Saját etűd komponálásáért és előadásáért díj: Suba Marcell (Felkészítő tanár: Vikorné Hajas Matild)

IV. korcsoportban:

KIEMELT NÍVÓDÍJ:

  • Breznyán Kinga (Felkészítő tanár: Balázs-Nagy Gabriella)

KÜLÖNDÍJ:

  • A kötelező etűd legjobb előadásáért: Breznyán Kinga (Felkészítő tanár: Balázs-Nagy Gabriella)
  • A legtehetségesebb kiskőrösi versenyző: Breznyán Kinga (Felkészítő tanár: Balázs-Nagy Gabriella)

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (150 db kép)
MEGOSZTÁS