Fennállásának több, mint 300 éves történetét idén is a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál sokszínű rendezvénysorozatával ünnepelte Petőfi szülővárosa május 20-21-22-én. A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én, az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Rétesfesztiválon ismerhette meg a közönség. Idén 80 kg liszt, 30 kg túró, 50 kg alma, 30 kg káposzta és 20 kg meggy került felhasználásra – a fesztiválon résztvevő rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készültek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás, a pizzás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelék.

304 éve telepítették újra Kiskőröst felvidéki szlovákokkal
-Hirdetés-

Már vasárnap kora reggel megtelt a főtér rétessütő csapatokkal, akik serényen készítették a hagyományos vagy éppen különleges ízvilágú réteseket 12 óráig. A rendezvényen Lázár chef is részt vett, aki minden csapatot ellátott valamilyen jótanáccsal. A kisült finomságokat tálcán kínálták vendégeiknek. Azonban nemcsak rétest, hanem kiskőrösi borokat is kóstolhattak a helyiek és az ide érkező turisták is az ünnepi hétvége egésze alatt.

Lázár chef igazán otthonosan érezte magát Kiskőrösön

Míg a főtéren zajlott a sütés, addig a Petőfi téren a motorok szerelmeseinek akadt kiváló programlehetőség. 2012-ben indult útjára a Simson-Robogó Roadshow, méghozzá Kiskőrösön a Viktor Motor Kft. és a Moped 91 Kft. közös szervezésének köszönhetően, melyen idén is mindenki megmutathatta, hogy mire képes a nyeregben, kortól és nemtől függetlenül.

Bőven jutott a változatos zenei és kulturális programokból vasárnapra is, hiszen a színpadon számos táncegyüttes, több korcsoportja is fellépett.

Legelőször a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Vízkereszt Citerazenekar műsorát, majd a Le Rom Együttes fellépését tekinthették meg az érdeklődők. Őket követte a Nagybánhegyesi Citerazenekar és a Termoló Mandolin Zenekar előadása. 10 órakor a SZÓ-LA-M AMI néptánc tanszakának diákjai (Négykézláb óvodai csoport, Töpörtyűk, Tökmagok, Ifjúsági csoport, Felnőtt együttes) és a Kiskőrösi Néptáncegyüttes csoportjainak műsorában gyönyörködhettek a látogatók. Kicsivel dél előtt a Kiskőrösi Mazsorett csoportok (Csillagfény, Gyöngyszem, Orchidea, Sarki Fény) műsorával folytatódott a kulturális program.

Még márciusban, „Kiskőrösért” díjjal ismerték el Györk Ernőné, a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének példamutató tevékenységét, aki a díjátadó ünnepségen nem tudott részt venni, ezért a képviselő-testület által neki ítélt Kiskőrösért-díjat a szlovákság egyik legnagyobb ünnepén, a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál alkalmával adta át neki Domonyi László polgármester.

Domonyi László és Györk Ernőné

Kora délután a G-Flow Tánciskola hip-hop bemutatójára is sokan voltak kíváncsiak. A kulturális műsor repertoárból a szenior korosztály sem maradhatott ki, akik örömtáncukat mutatták be, sőt Antal Ildikó még a közönséget is bevonta produkciójukba.

Domonyi László polgármester mind a 22 rétessütő csapatnak köszönetét fejezte ki, akiknek csapatonként átadott egy-egy emlékcsomagot.

A táncos produkciók után Sári Évi és Kocsis Dénes nyújtott örömteli szórakozást a közönségnek, akik népszerű musical és operett dalokat adtak elő, hol közösen, hol szólóban.

Sári Évi és Kocsis Dénes

Kiskőrös 1987 óta viseli „a bor és a szőlő városa” címet, a kiskőrösi kadarka pedig nemcsak a város életében, de az egész magyar borkultúrában meghatározó. Idén több, mint száz borászat versengett a Kiskőrös Városi Borversenyen. Két év kihagyás után Kiskőrös Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Hegyközsége és a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend április 7-én ismét megszervezte, immáron 24. alkalommal a Kiskőrösi Városi Borversenyt, melynek ünnepélyes eredményhirdetésére 2022. május 22-én a rétesfesztiválon került sor.

A Kiskőrös Város Bora címet elnyert borok 2022-ben:

Fehérbor kategóriában: a Vass Bor Kft. 2021. évjáratú Generosa bora
Rozébor kategóriában: a Szentpéteri Borpince 2021. évjáratú Nero rose válogatás bora
Vörösbor Kategóriában: a Vass Bor Kft. 2020. évjáratú Nero bora

A versenyen összesen 7 nagy aranyérem, 41 aranyérem, 42 ezüstérem, 12 bronzérem született. Az eredményekért járó oklevelek szintén ezen az eseményen kerültek kiosztásra.

A háromnapos hétvége alatt koncertekkel, változatos gyerekprogramokkal, megújult vidámparkkal, légvárral és interaktív játszóházzal is várták a családosokat.

A vasárnap délután Détár Enikő, Fésűs Nelly és Ladinek Judit műsorával, Rakonczai Imre előadásával folytatódott, majd a Fenyő 75 koncerttel zárult.
A vasárnap délutáni koncertekről készült fényképes beszámolónkat hamarosan megtekinthetik a VIRA.HU-n! 

Kapcsolódó cikk
A Dívák fellépésével, Rakonczai Imre és Fenyő 75 koncerttel zárult a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál
A Dívák fellépésével, Rakonczai Imre és Fenyő 75 koncerttel zárult a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál
A kiskőrösi Országos Rétesfesztivál sokszínű programsorozatának befejezéseként, a Kiskőrös Városi Borverseny díjátadó ünnepsége után a nagyszínpadot a koncerteknek adták át,...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (352 db kép)
MEGOSZTÁS