Képes kalandozásra hívták az érdeklődőket a csengődi könyvtárba május 27-én. A Közösségek Hete országos programsorozat keretében valósult meg a helytörténeti klub előadása, melyen a – Hegyi Zsuzsanna és Földi István gyűjteményéből származó, 1890 és 1920 között kiadott – képeslapok nyomán szomorú, megható, humoros és tragikus történetek bontakoztak ki a hallgatóság előtt.

-Hirdetés-

 

Az előadáson képzeletben utazhattunk az egykori Magyarországon, melynek során több olyan városba is „eljuthattunk”, amelyek ma már nem hazánk részei. A részletes bemutatás során ezúttal Arad, Temes és Krassó-Szörény vármegyékbe tehettünk látogatást. A bemutatott városok közül Arad volt az első, amely a szabadságharc vértanúihoz kapcsolódó emlékeket őrzi. Kevésbé ismert történeteket is hallhattunk, és sokatmondóak voltak az egyes képeslapokra írt sorok is. Lippáról török kori történeteket, Máriaradna búcsújáróhelyről szakrális emlékeket idéztek meg az előadók.

Zsuzsi és Isti Aradól vetít és mesél

Történelmünknek Temesvár is jelentős városa volt: az egykori magyar királyi főváros, majd végvár, Dózsa György kivégzésének helyszíne 1514-ben, de a korszak kedvelt mulatóiban és a város színházában Dankó Pista többször is muzsikált – az épületek egyebek mellett erről is meséltek. Szépséges indóházak, malmok, templomok, szállók sorakoztak a vetített képeslapokon, s egyik-másik mellett az előadók az épületek mai állapotát is szemléltették – a különbség sajnos sok esetben elkeserítő…

Kézbe venni is érdekes egy-egy korabeli képeslapot

Különös nevű és néveredetű települések is sorjáztak a szemünk előtt. Például Nadrág, a vasércéről híres település, ahol vasgyár, kisvasút működött, vagy Végvár, amely nevének eredettörténetében egyebek mellett furfangos svábok és marcona betyárok is szerepeltek. Bányász- és fürdővárosokat is „látogattak” a résztvevők: Buziásfürdőről, Herkulesfürdőről, Szapáryfürdőről sok szép képeslapot küldtek a korabeli üdülők.

Üdvözlet Herkulesfürdőről. Gyakran a képeslapokra írt üzenetek is regényesek

A vetítés közben, s utána sorjáztak a kérdések, az egyéni történetek, személyes emlékek, a jó hangulatú beszélgetések az estébe hajlottak.

A folytatás ezek után nem kérdéses: a következő alkalommal továbbra is Erdélyben kalandozhatnak az érdeklődők, majd Felvidék és a tervek szerint további, határon túlra került magyar települések kerülnek sorra az egyes alkalmakon.

Az emlékek idézése, a beszélgetés is fontos része a klub közösségi alkalmainak

Több különleges, egyedi darabot is tartalmaz az a képeslapkiállítás is, amely június 4-éhez, az összetartozás napjához is kapcsolódva nyílt Hegyi Zsuzsanna és Földi István gyűjteményéből a művelődési ház előterében. Érdemes betérni, a tárlat két hétig látogatható, a következő vetített képes előadás napján, június 10-én még megtekinthető.

A képeslapokból nyílt kiállítás június 10-ig megtekinthető

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS