Komlós Kinga nagykőrösi származású, de immár kiskőrösi írónő. Alapítója az Anya Író Triónak, illetve a KIT- Kiskőrösi Irodalmi Társaságnak is. Többszörös irodalmi díjas szerzőnk most elmesélte, hogyan lépett az irodalom ösvényére.

Közvetlen, kedves személynek ismertem meg, akivel bármikor lehet egy jót beszélgetni írásról, könyvkiadásról, tervekről. Megtudtam, hogy bárhol, bármi megihleti, akár szőlőben dolgozva kell bepötyögnie a sorokat a telefonba. És egy regényének kulcsszála- amikor egy kislány eltűnik- bizony valós, megtörtént esetből merít.

Minden írónak van egy pillanata, kedves emléke amikor eldöntötte, hogy belőle író válik. Nálad hogyan volt ez a pillanat?
-Hirdetés-

Nálunk anyukám otthon volt négyünkkel, mint főállású édesanya. Akkoriban voltak Magyar Könyvklub katalógusok, amiket házhoz hoztak és lehetett belőlük rendelni. Anyukám rengeteget rendelt, és mellette nyert rejtvényeken is könyveket. Már akkor is szerettem olvasni, kedveltem az irodalmat. Általános iskolában ez persze folytatódott, később középiskolában is részt vettem anyanyelvi versenyeken, szép kiejtési versenyeken. Ha ünnepség volt, akkor én természetesen szavaltam, megnyitóbeszédeket tartottam. Ezek ellenére agrármérnöknek tanultam tovább, illetve környezetvédelmi mérnök diplomát is szereztem. Ezen sokan meglepődnek, hogy mégsem az irodalommal kezdtem foglalkozni. Közben pedig a főiskolán megírtam első regényemet, méghozzá fogadásból.

Kinga első négy regénye. Ebből az elsőt egy főiskolai fogadás miatt írt meg
Agrármérnök, környezetvédelmi mérnők, fogadás és író lettél. Ez érdekesnek hangzik.

Barátnőmmel mindig fogadtunk mindenben, manapság a férjemmel szoktunk és nagy részét elvesztem. Na de akkor fogadtunk a fősulin, hogy egy hét alatt meg tudok-e írni egy regényt. És megírtam három darab kockás füzetbe életem első regényét. Volt egy utazási katalógus a kollégiumi szobánkban, azt felnyitottam és megláttam a Dominikai-Köztársaságot. Így lett ez a regény helyszíne. Ezután eltettem, néha elővettem, de nem lett belőle semmi komoly. Később, 2017-ben olvasgattam Németh Fülöp Beáta könyveit, akit bejelöltem Facebookon, és írtam is neki. Örültem, hogy lett író ismerősöm. Beszélgetni kezdtünk és kiderült, hogy van egy könyvkiadója, ha esetleg komolyan gondolom az írást. Elővettem, kipofoztam a főiskolai regényem és 2019-ben megjelent a Szerelem Dominikán című első regényem. Romantikus kalandregény egy pici kis krimivel. Nem tudtam, milyen fogadtatásban részesítik. Rokonok, barátok csodálkoztak, majd gratuláltak hozzá. Ez akkora löketet adott, hogy már meg is ihlette a második könyvem. Idén pedig már az ötödik jelent meg, ami nekem is hihetetlen. Azóta is az első könyvkiadómnál vagyok.

Kinga könyveit elsőként mindig férjének, Babák Imrének mutatja meg
A család mennyiben támogatja írói karriered?

Tősgyökeres nagykőrösi vagyok, később költöztem csak Kiskőrösre. Szegeden találkoztam a férjemmel, 14 éve vagyunk együtt. Van két gyermekünk, Bence 9 éves, Dominik most lesz elsős. Büszkék rám és támogatnak. A férjem mindig a könyvem első olvasója. Segít javítani, és ellát ötletekkel. Az első és második könyvemnél a kisebb gyerekem is ütötte a billentyűt, hogy ő is író lesz. A nagyobb fiam az képregényt ír.

Teljes mértékben a család mellett írok. Amikor a gyerekek ott vannak mellettem, vagy éppen kiülök a teraszra, engem nem zavarnak, nem kell elvonulnom. Éjjel pedig szeretek aludni, emiatt nem maradnék fent, max ha határidő van. A család, a munka és az írás teljesen jól megfér egymás mellett az életemben.

2022-ben Gyémánt Toll – Díjas szerző lett Kinga
Hogyan készül egy könyved? Mi ihlet meg téged?

Egy könyvet kb 3-6 hónap alatt szoktam megírni. Ha valami gondolat eszembe jut, akkor leírom. Engem minden megihlet, de tényleg. Emberek, megtörtént események, beszélgetések, helyszínek, fények, engem tényleg bármi tud inspirálni hihetetlen módon.

Mesélj kérlek azokról a karakterekről, helyszínekről amikre nevetve gondolsz vissza!

Lidlben sétálgattam nagy bevásárláskor. Ott található a Castello márka. Ez annyira megtetszett, hogy így lett Castelli – az olaszos hangzás miatt – a fő gonoszom neve.

A sorozatom harmadik részét például szőlő hajtásszedés közben írtam. Végeztem a dolgom és közben pötyögtem a telefonba a regényt.

Vannak a regényeimben gyerekkori emlékek is. Az egyik könyv elején elveszik egy kislány. 5-6 évesen én is elvesztem. Nagymamámék építkeztek Tiszakécskén a mocsárnál. A családdal sétáltunk, de én voltam az utolsó a sorban, és egyszer rossz fele kanyarodtam. Egy néni meg egy bácsi talált meg, mai napig emlékszem rájuk. Ők segítettek megtalálni a családomat 5-6 utcával arrébb. Minden regényben van egy pici Komlós Kinga. Szerintem nem lehet elvonatkoztatni amit a külső környezetből észlelsz, amit átélsz, amit hallottál, azokat mind beleszövöd a sorok közé, nem tudod kirekeszteni.

Komlós Kinga
Vannak-e terveid más írói stílusra?

Nálam sosem tudni, mit hoz az élet. Az első könyvemet évekre elraktam, majd kiadtam és vártunk. Nem gondoltam, hogy lesz belőle több is. Örülök, hogy maradandót alkottam, ami fent marad tőlem. Ezt már nem vehetik el, itt van a kezemben. Gyerekkönyvben is gondolkozom, novellák is lehet lesznek, majd amit hoz az élet. De receptkönyvet is tervezek, mert szeretek sütni-főzni és tanácsokat osztogatni, ilyen jellegű Facebook csoportom is van.

Mi az amitől a te regényeid tipikusan Komlós Kinga stílusúak?

Romantikus krimi, romantikus kaland. Romantika, szenvedély, szeretem humorral megfűszerezni, de vannak benne mélyebb érzések, gondolatok is. Szoktam kutatni a helyszínek után, most az Amazonas-medence után olvasgattam.

Író-olvasó találkozó előtt
Te vagy az egyik oszlopos alapító tagja az Anya Író Triónak.

Létrehoztunk az Anya Író Triót Kutyifa Anikóval és Kothencz Henivel. Mi egyébként szomszédok is vagyunk. Két éve volt októberben a könyvbemutatóm, ahova Anikó jött tudósítani a VIRA-nak, Heni pedig vendégként érkezett. Én ismertem már őket, de ők egymást még nem. Azóta járunk egymáshoz a teraszra, vagy a záportározóhoz beszélgetni. Ennek kapcsán lett később az irodalmi társaság (Kiskőrösi Irodalmi Társaság) amelyre felkérést kaptunk. Ebben felkarolunk írni-olvasni szerető embereket. Havonta szoktunk találkozót tartani. Közben megismertük Takáts Gézát, később pedig jött Háló Gyula is közénk, aki nemsokára visszaköltözik Kiskőrösre.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi Irodalmi Társaság – hívogató| Legyél jelen egy közösség születésénél!
Kiskőrösi Irodalmi Társaság – hívogató| Legyél jelen egy közösség születésénél!
Amikor olvasol, látsz vagy hallasz valamit, elindulnak benned a gondolatok, és mindenképpen le kell írnod? Ha felnyitod a számítógéped, megkezdett...
Vannak már rajongóid?

Persze vannak, bár nem tartom magam híresnek, hiába az öt regényem. 2020-ban és 2021-ben Dugonics András Irodalmi Díjakat nyertem, idén pedig májusban megkaptam a Gyémánt Toll-díjat is. Járok közönségtalálkozóra is, ahova hívnak, oda elmegyek. Például Budapesten most voltam a 93. Ünnepi könyvhéten, ahol végig a Vörösmarty tértől a Duna-korzóig több, mint 200 könyvkiadó volt jelen. Rengeteg szerző, olvasó. Itt voltam a legújabb -ötödik- regényemmel, amit itthon Kiskőrösön még nem mutattunk be.

93. Ünnepi Könyvhéten Kinga dedikálta az ötödik regényét
Apropó utolsó könyv. Erről is van egy vicces történet, igaz?

Az utolsó könyvemnek is kalandos a története. Megvolt az első 30 oldala és én mindig csinálok biztonsági mentést. Na itt nem volt, és a gép vírusos lett, eltűnt a megírt 30 oldalam. Hagytam is egy ideig, vártam is egy hónapot. Újra megírtam és végül a kiadó is azt mondta, hogy sokkal jobb lett, mint az első vázlat.

“Hatalmas öröm, amikor megpillantom egy könyvesboltban a saját regényem”

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS