A szerzői egyesület huszonkettedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat nyolcadik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal – szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az Artisjus-díjat a szakma adományozza: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján a zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetőség döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő.

A kiskőrösi Matusik Sándor, a magyar nóta szerző, szövegíró, a kiskőrösi szlovák népdalkör harmonikása is Artisjus-díjban részesült.

Matusik Sándor

Az Év Nótaszerzője díjat Matusik Sándor kapja, aki Kiskőrösön született 1951-ben. Zenélni 6 éves korában kezdett. A nótákat először édesapjától, annak testvéreitől, sógoraitól tanulta.

-Hirdetés-

Első saját dala 17 éves korában született egyik zenésztársunk halálára, a következők már nóták voltak: 1989-ben a Jákó Vera dalversenyre beküldte a Siratgatom boldogságom című dalt, melyet Madarász Katalin művésznő adott elő és a közönség szavazata alapján a második lett.
Jelenleg Madarász Katalin, Budai Beatrix, Gáspár Anni, Farkas Rozika, Benedekffy Katalin és Éliás Tibor énekli dalait a Dankó Rádióban.

Eddig minden Nótaolimpia döntőjében szerepelt legalább egy dala. 2009-ben a Nógrádi Tóth István által szervezett Nótaolimpián a Magyarnak lenni büszkeség című szerzeménye különdíjat kapott. A 2021-es Nemzetközi Nótaolimpián több dalával sikeresen szerepelt, ezek közül egyik, a Kacsából nem lesz liba című műve első helyezést kapott, mely dal többek között szerzői CD-n Gránát Zsuzsanna, a Dankó Rádióban pedig Fényes György előadásában hallható.

Évek óta a kiskőrösi szlovák népdalkör harmonikása, akikkel minden városi rendezvényen fellépnek és más településeken is színesítik a programokat.
Dalai hallhatók a Dankó Rádióban, a Muzsika és Duna TV-ben is.”

„Az eltelt évek során nagyon sok szép dalt, nótát írt, közülük is nagyon népszerűek a „Szeretem a cigányzenét”, a „Magyarnak lenni büszkeség”, a „Szerettem már épp eleget!” és más szerzeményei. A szerzőtársai szeretik, tisztelik, a hagyományos magyarnóta szerzést folytató igen tehetséges, sikeres embernek tartjuk” – emeli ki méltatásában Éliás Tibor.

Matusik Sándor a 2022-es kiskőrösi Szlovák Lakodalmas készülődésen is jó hangulatot teremtett muzsikájával

Kedves Sándor! Az ARTISJUS-díjra felterjesztésemben oly sok szépet megírtam rólad, – most nincs más, amit szívemből hozzá tennék: NAGYON SOK SZERETETTEL GRATULÁLOK MUNKÁSSÁGOD EREDMÉNYÉÉRT! NAGYON JÓ EGÉSZSÉGET, TOVÁBBI SIKEREKET ÉS BOLDOGSÁGOT – HOSSZÚ, GAZDAG ÉLETET KÍVÁNOK! BARÁTSÁGGAL: Tibor.
Csak, hogy tudják az emberek: ARTISJUS-DÍJ kategóriánként EGY szerzőnek adható évente, szakmai felterjesztés alapján, aminek megvannak a kritériumai. Eddig összesen 21 szerző kapott ilyen elismerést Magyarországon, – Te vagy a 22. Őszinte elismeréssel: Tibor” – írta Éliás Tibor (Magyar operaénekes, előadóművész, kiadóalapító, aki a díjra Sándort felterjesztette) a közösségi médiában.

Artisjus-díj

Forrás: Katona András Facebook oldal
Kiemelt kép: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS
Írta: vira