2012 óta működik a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban az úgynevezett Csevegő Klub. Vezetőjük: Fülöp Erika könyvtáros, akivel kéthetente találkozhatnak a nyugdíjasok. A pandémia miatt kihagyott hosszabb időszakot követően 2022 márciusától újabb közös alkalmakat kezdtek el szervezni. Klubfoglalkozásaikra előadókat is szoktak hívni, hogy még színesebbé és informatívabbá varázsolják az együtt töltött időt.

 

-Hirdetés-

A Csevegő Klubban folyó szakmai munkáról, foglalkozásokról Fülöp Erika könyvtáros mesélt hírportálunknak:

„Immáron 10 éve működik a Csevegő Klub a kiskőrösi könyvtárban, melynek én lettem a vezetője, mivel közel állnak hozzám a nyugdíjasok. Az elmúlt egy évtizedben érthető módon több személyi változás is történt a klubban, voltak akiket elvesztettünk, de olyan is, aki elköltözött. A klubfoglalkozásokat 25 személlyel kezdtük, jelenleg 20 fő körüli a taglétszámunk. Klubfoglalkozásainkon mindig nagyon vidám a hangulat. Ez nekünk egy felszabadulás, egy olyan helyszín és lehetőség mindannyiunknak, ahol jól érezhetjük magunkat. Ilyenkor általában teázunk, vagy sütizünk is. Az elmúlt évek alatt Kiskőrös nevezetességeit is megnéztük már Turán István helytörténész idegenvezetésével. Kezdetben én szerveztem az összes programot. Több alkalommal tartottak már nekünk előadásokat is, olyan elismert és helybeli emberek, mint például az Ilzsu is, aki a temékeit mutatta be nekünk. De itt járt nálunk Gulyás Ibolya is, aki kineziológiát és arcelemzést tartott nekünk, míg a Kollár Gyöngyi a számmisztika világába kalauzolt el minket. Abonyi Mihályné Marika, nyugodjon békében, vele nagyon jó pszichológiai társast csináltunk esténként kiscsoportokban. Szóval tényleg rengeteg programunk volt az elmúlt 10 évben. Emlékszem, még meg sem nyitott hivatalosan a János Vitéz Látogatóközpont, de mi már láthattuk a klub tagjaival.

Kapcsolódó cikk
A sors útjai 2. – A válasz a tenyerünkben van…
A sors útjai 2. – A válasz a tenyerünkben van…
A sors útjai 2. címmel tartott tegnap délután interaktív előadást Kollár Gyöngyi – a spirituális tanítás mestere – a Kiskőrösi...

Az egészséges táplálkozás, a torna, vagy az olvasás fontosságáról is sokat meséltek nekünk előadóink, de olyan is volt, hogy csak társasoztunk. Ami a lelküknek jól esett, olyan tevékenységeket végeztünk a klubtagokkal. Ha valakinek van valamilyen kérése, vagy igénye, azt igyekszünk minél előbb kiszolgálni. A mai alkalommal például papírkosarakat fontunk. Ilyenkor meghívunk egy olyan személyt, egy olyan ismerőst, aki kompetens a témában. Ezt a klubfoglalkozást most Kelemen Erzsike vezeti. Általában húsvétkor és karácsonykor végzünk ilyen tevékenységeket. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy most a világjárvány után inkább a beszélgetésre vágynak a klubtagok. A visszajelzésekből arra tudok következtetni, hogy sok klubosunk nagyon magányosnak érzi magát, ezért is szeret idejárni. Az évzárónkat általában június közepén tartjuk, amikor meghívjuk egymást vacsorára, vendégségbe az otthonainkba. Tehát ilyen értelemben a nyarunk nekünk is szabad.

A kapcsolatot többnyire facebookon tartjuk egymással, azonban akinek nincs ilyen elérhetősége, azokat telefonon szoktam megkeresni. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy mi nem egy nyugdíjas klub vagyunk, nem is tudunk akkora tömegeket megmozgatni. A beszélgetés, az olvasás, a versek és a közös alkotás öröme miatt hívtuk életre a Csevegő Klubot.”

A közös alkalmakat egy klubfüzetbe vezeti Erika, ahová felír néhány momentumot az eseménnyel kapcsolatban, sőt az is előfordul, hogy mindezt képekkel illusztrálja. Ottjártamkor a szlovák lakodalmas papírszalaghajtogatásról szóló néhány gondolat volt a legutolsó ilyen bejegyzés a naplóban, amin a klubosok közül többen is részt vettek.

2022 márciusa óta újabb bejegyzések kerültek a naplóba, melyet Fülöp Erika vezet

A Csevegő Klubba elsősorban azokat a tagokat várják, akik friss nyugdíjasok, mivel napközben szoktak találkozni, kéthetente csütörtökönként. Zárt csoportjuk megtalálható a közösségi oldalon, továbbá bárki jelezheti csatlakozási szándékát személyesen is a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A legutóbbi foglalkozás alkalmával papírkosarakat készítettek Kelemen Erzsike útmutatásával, aki elmondása szerint csak hobbiból készít papírtárgyakat. Három-négy éve hódol már ezen szenvedélyének, melyet az újhasznosítás jegyében (is) végez.

Kelemen Erzsike 2018 óta a Csevegő Klub tagja, aki ezúttal a kosárfonás rejtelmeibe vezette be a klubosokat

A technikáról elmondta: – Szétnyirkáljuk az újságokat vékony csíkokra, majd felpödörjük pálcákra vagy egy kötőtűre. Szerintem ez egy könnyű technika. Jelenleg az alapokat gyakoroljuk. Később díszítjük majd, amit festeni is lehet, vagy fújni. Természetesen a legvégén lakkozzuk is, hiszen attól lesz stabil. Mindehhez papírra, egy vékony kötőtűre, papírragasztóra és némi kézügyességre van szükség. Egy ilyen kisebb kosarat egy délután alatt el lehet készíteni, persze számít ebben a rutin is.

Számtalan ötlet megvalósítható papírból is, melyek nem csak jól mutatnak, de funkcionálisak is lehetnek. Ilyen például ez az Erzsike által készített papírkosár is
Az eseményről ezúttal sem hiányozhatott a könyvajánló és a finom tea sem

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (42 db kép)
MEGOSZTÁS