Írta: vira

Javában folyik a munka Kiskőrös főterén, ahol éppen a Petőfi vonalat újítják a szakemberek. Az útvonal 2010-ben az új városközpont kialakítása során készült el barnára festett fa deszkákból. Az eltelt évek során azonban az időjárás viszontagságai már meglátszódtak rajta és a karbantartása sem bizonyult egyszerűnek, ezért döntöttek a rekonstruálása mellett.

-Hirdetés-

 

„Úgy döntöttünk, hogy a Petőfi vonal nyomvonala megmarad, kiegészítve újabb vonalirányokkal, hiszen sok olyan fejlesztés történt a városban, melyeket be lehet ide kapcsolni. A facsíkokat kicsit tartósabbra szeretnénk varázsolni, ezért térkövekre lesz cserélve, melynek kivitelezési munkálatai a múlt héten kezdődtek meg. Erre nyert pályázati forrást a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület” – nyilatkozta Szedmák Tamás alpolgármester. 

A túra nyomvonal Petőfi Sándor Szülőházától indul, végigkíséri a városközpontban az összes olyan műemléket, emlékhelyet vagy táblát, melyek a kiskőrösi Petőfi kultuszhoz kapcsolódnak.

A város vezetése a Petőfi Emlékbizottsággal már évekkel ezelőtt elkezdett tárgyalni azzal kapcsolatban, hogy milyen változások szükségesek a Petőfi 200 Emlékévben, hogy a költőhöz kapcsolható látnivalók bárki által könnyen felismerhetők legyenek.

Heteken belül megkezdődnek a Szendrey Júlia szobor áthelyezési munkálatai is, ezzel együtt pedig megszűnt a nyomvonal a városi könyvtár irányába, eltűntek a földből kiugró padok is, melyek sok esetben zavarták a városi rendezvényeket.

Előtte
Utána

A Petőfi vonal által érintett emlékhelyekhez pedig kisebb ismertetőket, oszlopokat, helyenként épületre helyezhető díszes táblákat szeretnének majd elhelyezni.

„Egy-két fotó vagy grafika, illetve szöveges információ is olvasható lesz arról, ami előtt éppen állunk, és az is szerepel majd, hogy mit lehet tudni a látnivalóról. Továbbá egy QR-kóddal leolvasható 1-2 perces rövidfilm is megtekinthető lesz különböző okoseszközökről. Ezeknek a kis tábláknak a gyártása is a napokban kezdődött el” – tette hozzá. 

Kapcsolódó cikk
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Idén decemberben lesz az 50. évfordulója annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek apropóján született meg a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület...

Mindez várhatóan legkésőbb őszig elkészül, így október 15-én, amikor a Történelmi emlékhellyé nyilvánított Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szoborparkjában elhelyezik a titulusjelző sztélét, már teljes pompájában mutatkozhat Petőfi szülővárosa.   

Forrás: Kiskőrös TV 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS