Idén decemberben lesz az 50. évfordulója annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek apropóján született meg a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület részéről az ötlet, hogy egy digitális túraútvonalat valósítsanak meg. Ezzel együtt megújul a Petőfi vonal is, mely a város szívében lévő Petőfi Sándorhoz köthető emlékeket és helyszíneket köti össze.

-Hirdetés-

 

Szedmák Tamás alpolgármester, kezében a megújuló Petőfi vonalhoz vásárolt térkővel

A nyáron elkezdődő fejlesztésekről Szedmák Tamás alpolgármester így nyilatkozott:

– Még ma is sokan azt hiszik, hogy ezek csak dekorcsíkok, holott ezek a Petőfi vonal szakaszai. Ha a Petőfi Szülőház mentén haladunk e csíkok mentén, akkor valamennyi Kiskőrös főterén fellelhető, Petőfihez kapcsolódó emlékhelyet elérhetünk, mint például: az egykori Petrovics mészárszéket, Petőfi, Szendrey Júlia vagy éppen Bem tábornok szobrát, valamint az evangélikus templomot (ahol keresztelték). Mivel a fából készült térelem az évek folyamán jelentősen elhasználódott, ezért annak felújítását tervezi a város, melynek keretében ki fogjuk cserélni a facsíkokat, de lesznek új nyomvonalak is. A főtér megépülése, 2015 óta elég sok minden megváltozott városunkban. Egy új, Petőfihez kapcsolódó intézmény is nyílt Kiskőrösön, a János Vitéz Látogatóközpont, ami jelenleg nem csatlakozik a korábban megépített Petőfi vonalhoz. Sokat tárgyalt már erről a Petőfi Emlékbizottság.

A Szendrey Júlia szobor

Egyetértettünk abban is, hogy a gyönyörű Szendrey Júlia szobrot is integrálni kell a Petőfi vonalba, mely jelenleg a Zsinagóga mellett található. E szobor vélhetően a Luther sétányon kerül kihelyezésre. Az új nyomvonal keresztülhalad majd a Műfordítói Szoborparkon is.

Az új Petőfi vonal nyomvonala keresztülhalad majd a Műfordítói Szoborparkon is

A jelenlegi facsíkok sárga színű térkőre lesznek kicserélve, hogy tartós legyen. Az egyes állomásokhoz fémből készült nagyon szép, egyedi ismertetőtáblákat is helyeznénk ki, melyen szöveges információk, továbbá valamilyen grafika is látható lesz, illetve egy QR-kóddal megnyitható audioguide is.

Ehhez hasonló ismertető táblákat terveznek elhelyezni az egyes állomásokhoz a Petőfi-vonal mentén (illusztráció) 

2-5 perces kis bemutatófilmeket fogunk készíteni minden egyes emlékhelyről. A tavaly bemutatott Kiskőrös története filmet már eleve olyan szemszögből szerkesztettük meg, hogy bizonyos részek önállóan is alkalmasak legyenek egy-egy épület vagy terület bemutatására.

Kapcsolódó cikk
Zsúfolásig megtelt a főtér a Kiskőrös története című film ősbemutatójára
Zsúfolásig megtelt a főtér a Kiskőrös története című film ősbemutatójára
Kiskőrös 300. évfordulójára jelent meg képes történelemkönyv, mely részletes és színes kiadványt Bella Tibor Zoltán, Szedmák Tamás és Turán István...

A város honlapjára is szeretnénk feltenni majd ezeket a kis tájékoztató videókat. Továbbá egy applikációban is gondolkodunk, amiben a városunkkal kapcsolatos minden információ is megtalálható lenne (nyitvatartási idők, városi látnivalók). Az imént említett videókat ebben az applikációban is meg lehetne tekinteni. Ezeket most kezdjük el összerakni. Az árajánlatokat már megkaptuk, azonban sajnos folyamatosan emelkednek a költségek. Az ismertető táblák szövegének elkészítéséhez Turán István helytörténészt fogom megkérni, a szülőház munkatársaival egyeztetve.

Kívül belül megújul a Petőfi Szülőház épülete is 

Tudtuk, hogy ez egy több millió forintos beruházás, ezért a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület egy egyedi kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergely úrhoz, aki támogatásáról biztosította Kiskőröst. Annyi támogatást kaptunk a kormányzat részéről, ami a térkövezés lebonyolítására elegendő lesz.

Az elkorhadt facsíkok helyett, sárga színű térkőcsíkok vezetnek majd végig bennünket a Petőfi vonalon

Ez egy 300 méteres szakasz, körülbelül 200 m2 felület. Terveink szerint a munkálatokhoz a nyári hónapok során fognak hozzá a Kőrösszolg Kft. munkatársai, mely várhatóan ősszel lesz átadva. Ezúton is köszönjük a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesületnek, hogy pályázott. Idén decemberben lesz 50 éve, hogy várossá nyilvánították Kiskőröst, 1972-ben. Tulajdonképpen ennek apropóján született meg a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület részéről az ötlet, hogy egy digitális túraútvonalat valósítsanak meg.

Az elkorhadt facsíkok helyére térkőborítást helyeznek az üzemeltetők heteken belül

A Petőfi Emlékbizottság és Kiskőrös Város Önkormányzata nagyon sok tervvel készül még szeptemberre, melyekről folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS