Írta: vira
Egy korai kényszerszüret is bekövetkezhet a jelenlegi időjárás miatt, mondta Nikléczi Gábor, a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke. A tavalyi év vége és az idei év eleje nagyon száraz volt, de a március és az április már kedvezően alakult csapadék szempontjából. Ezt azonban újabb aszályos időszak váltotta fel.

„Újra beköszöntött az aszály, ami a tavalyi évhez hasonlóan kritikus állapotba hozta a szőlőt, csak sokkal hamarabb. Tavaly július közepén, végén jelentkeztek az első aszálytünetek. Már most júliusban drasztikus mértékben látható bizonyos szőlőfajtáknál az aszálykár, ami a későbbiekre jelentősen kihathat” – mondta Nikléczi Gábor

-Hirdetés-

Napjainkban jellemző a hektikus és lokális csapadékeloszlás, melynek eredménye például az, hogy a tőlünk kevesebb mint 30 km-re elhelyezkedő Kiskunhalason többször is voltak nagyobb esőzések, melyek Kiskőröst egyáltalán nem érintették.

„Mivel a tavalyi év is nagyon száraz volt, ezért az altalajaink is nagyon vízhiányosak. Így a növények már nehezen találnak a talajban vizet. Ez a szárazságstressz drasztikusan ki fog hatni a termésre.”

A termelés mindezek ellenére eddig is szépen alakult. Kiskőrös fő szőlőfajtája a bianca, mely a legnagyobb termést hozza. A virágzás utáni kötődés ennél a fajtánál nagyon érzékeny. Idén mégis szépen alakult. Tömött, telt és sokbogyós fürtöket hoz. A következő két hónap megfelelő vízmennyiség hiánya azonban visszavetheti a terméshozamot és még az ültetvényekben is keletkezhetnek visszafordíthatatlan károk. Az aszálystressz számos tünetét észlelik a gazdák a szőlőkön.

„A lombozat, a levél az, ami megmutatja nekünk, hogy probléma van. A hajtások belső levelei ilyenkor elsárgulnak, ledobódnak. Illetve a lombozaton is láthatjuk, hogy a levelek formája egy kicsit összeesik, megváltozik, nincs bennük tartás. Innen tudjuk a leghamarabb megállapítani, hogy probléma van” – tette hozzá.

Az őshonos fajták, az ezerjó, a kékfrankos vagy a kadarka szőlők egyelőre bírják az aszályt. Az új fajták azonban kifejezetten érzékenyek erre. A generosa, a szakirodalom szerint szárazságtűrő fajta, a tavalyi év tapasztalata alapján azonban ez sem bírja úgy az aszályt, mint várták. A gazdák reményekkel telve állnak az elkövetkezendő két hónap elé. Rövid távon azonban legalább 50-100 mm csapadékra lenne szüksége a szőlőültetvényeknek.

 

Forrás: Kiskőrös TV
Fotó: Shutterstock

MEGOSZTÁS