Élet és vagyon van közvetlen veszélyben! Nagyon megszaporodtak az erdő és vegetációs tüzek!

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Tartsák és tartassák be! A tűz nagyon gyorsan terjed!

-Hirdetés-

Megyénkben rövid időn belül többször érkezett jelzés erdőtüzekkel kapcsolatosan, melyeket csak nagy létszámú tűzoltó volt képes megfékezni. A további esetek megelőzése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy fokozott figyelemmel járjanak el a szabadtéri és közlekedési tevékenységük során! Minden nyílt lánggal vagy nagy hőfejlesztéssel járó tevékenység csak fokozott gondossággal végezhető!

Fontos és közös érdek, hogy a most tapasztalható nagyon száraz időszakban ne veszélyeztessék tűzgyújtással járó tevékenységükkel magukat és másokat!

A szabadtéri tüzek amellett, hogy a természetben és az épített környezetben is kárt okoznak, több esetben személyi sérüléssel is járnak. Megyénkben szinte minden évben van halálos áldozata a szabadtéri égetésnek, az elszabaduló tűznek. Többször idős személyek esnek áldozatul.

Kérjük, hogy hívják fel ismerőseik, szomszédaik és rokonaik figyelmét, hogy ne égessenek ebben a száraz időben még a darazsakat se égetéssel, füstöléssel próbálják eltávolítani.

A gyermekekre is fokozottan oda kell figyelni, megtanítani nekik mit szabad és mit nem!

A tűz nem játék!

A mezőgazdasággal és állattartással foglalkozó gazdák is több esetben károsodtak az elszabaduló tűz következtében. Gabonatáblák, szálastakarmány-, szalma-, rostnövény-kazlak, állattartó létesítmények és mezőgazdasági gépek is megsemmisültek. Az élelmiszer előállításához szükséges feltételek biztonságának garantálása kiemelt szerepet tölt be napjainkban.

Ne bízzanak könnyelműen a káros következmények elmaradásában! A hétvégén 60 esetben cáfolt erre rá az élet!

A legnagyobb odafigyelés mellett is keletkezhetnek természetesen tüzek, ilyenkor ne habozzanak, helyezzék magukat biztonságba és haladéktalanul hívják a tűzoltókat!

Mi tűzoltók a nap 24 órájában haladéktalanul indulunk, ha segítséget kérnek tőlünk! Egy dolog tud csak bennünket késleltetni, ha éppen egy másik tűzeset, vagy káreset helyszínén dolgozunk! Ezért minden megelőzhető tüzet meg kell előzni!

Sajtóközlemény,
Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2022.07.25.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS
Írta: vira