Érdekes részlet került a nemrég megjelent tanév rendjébe: bármikor elrendelhetnek online oktatást a 2022/23-as tanévben. 

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el”

-Hirdetés-

– áll a bekezdés a nemrég megjelent tanév rendjében. Azaz szeptembertől – ha az igazgató jelzi -, a minisztérium elrendelheti az online oktatást  – írja az eduline.hu. 

Magyar Közlöny 128. számában szerepel a 2022/2023. tanévre vonatkozó belügyminiszteri rendelet.

Kapcsolódó cikk
Megvan a 2022/23-as tanév rendje: itt vannak a legfontosabb dátumok
Megvan a 2022/23-as tanév rendje: itt vannak a legfontosabb dátumok
Mikor kezdődik és meddig tart a 2022/2023-as tanév? Mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet? Mikor kezdődik...

Mire készül a minisztérium?

Lehetséges energiahiányra és fűtési problémákra? Erre utalhat, hogy nemrég felszólították a tankerületi központokat, hogy haladéktalanul mérjék fel, hogy az iskoláikban van-e lehetőség a gázról a fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. Ezzel kapcsolatban még a július 30-ai kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, ez nyilvánvalóan a kisebb iskolákban lehetséges, de a kormány álláspontja, hogy a gázfűtésről a fatüzelésre a legegyszerűbb átállni rövid idő alatt. 

Újabb járványhullámra? Az elmúlt években a koronavírus-járvány szólt csak bele a hagyományos iskolai tanévbe. Szakértők szerint viszont nem kizárt, hogy az őszi időszakban újabb járványhullám indul – ahogy tavaly ősszel is történt. A nyári hónapokban megemelkedett esetszámok is utalhatnak erre.

A hatalmas tanárhiányra? A ponthatárhúzás után megírta az eduline.hu, hogy alig 6400 új hallgatóval indulhatnak el ősszel a pedagógusképzések. Miközben a pedagógushiány jelentős: a “tanár” szóra keresve 2787 találatot dob ki a közszféra állásportálja, a közigállás.gov.hu, de tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, jelenleg 1301 szabad állás van. Arról nem is beszélve, hogy utánpótlás sem nagyon van. Az egyetemek sok tanári szakpárt el sem tudnak indítani az alacsony jelentkezői létszám miatt. A pótfelvételin még jó néhány hallgató bejuthat a képzésekre, az már most biztos, hogy nem hemzsegnek majd tanárszakos hallgatók az egyetemeken szeptembertől.  

Az egyes ágazatokban – többek között az iskolákban is – jelentkező munkaerő-hiánnyal kapcsolatban Gulyás Gergely, a kormányinfón úgy reagált: „a tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás”. Ezzel kapcsolatban már rendelet is megjelent: ősztől az állami iskolák pedagógusainak, ha elérték a nyugdíjkorhatárt nem kell külön engedély a további munkához, automatikusan dolgozhatnak azok is, akik betöltötték azt.

Kapcsolódó cikk
Több újdonsággal is készül a következő tanévre a KEVI általános iskolája
Több újdonsággal is készül a következő tanévre a KEVI általános iskolája
Az ország általános iskolái 2022. április 21-22-én, csütörtökön és pénteken várják azokat a szülőket, akik gyermeküket első osztályba szeretnék íratni....

Forrás: https://eduline.hu
Kiemelt kép: VIRA.HU – archív fotó 

MEGOSZTÁS
Írta: vira