Táncoljunk együtt a demenciával élőkért címmel szerveztek SZENIOR ÖRÖMTÁNCOT Kiskőrösön. A Petőfi Sándor Művelődési Központ és a Kunság Média nevében Katusné Dávid Edit, a Kunság Média ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. A kiskőrösi SZENIOR Örömtáncot Antal Ildikó indította el 2019-ben, de 2022. szeptember 21-én több térségi település is képviselte magát a város főterén. Csengőd, Izsák, Kiskőrös, Páhi, Orgovány, Fülöpszállás, Kerekegyháza, Szabadszállás. Minden csoportot Ildikó tanítványai alkotnak.

Katusné Dávid Edit elmondta, hogy mennyire szereti az egyre növekvő létszámú kiskőrösi csapat heti próbáinak hangulatát. Az életörömet, ami a résztvevőkből árad, és útmutatásul szolgálhat a fiatalabb generáció számára egy vidámabb időskor felé. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ez a közös ünnep akár országos rendezvénnyé is nőheti magát.

Majd Antal Ildikó, szenior örömtánc oktató olvasta fel Béresné Szénási Ildikó:  Nem vagy egyedül című versét. Megható előadása után a majdnem száz örömtáncos együtt kiáltotta, hogy Nem vagy egyedül.

Antal Ildikó (balról) és Katusné Dávid Edit
-Hirdetés-

A Nemzetközi Alzheimer Társaság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1994-ben tette meg szeptember 21-ét az Alzheimer Világnapjának. Magyarország pedig 2011 óta csatlakozott az ügyhöz. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a prevencióra, a szükségszerű következményekre, ha már bekövetkezett a diagnózis, valamint a családtagok, ismerősök támogató attitűdjének fontosságára. Bár ma még sajnos az Alzheimer nem gyógyítható, de a korai felismerés, és az időben megkezdett gyógyszeres kezelés jelentősen növelheti az érintettek életminőségét. Fontos eszköze lehet a megelőzésnek a sok mozgás, az egészséges életmód.

Ildikó kiemelte, hogy a társadalmi érzékenyítés fontos terepe, hogy az Alzheimerről ne stigmaként beszéljenek, a szellemi leépülést ne az idősödés szinonimájaként használják. Úgy fogalmazott: „az aktív időskor sikeres időskor

Mielőtt a vidám, közös tánc megkezdődött, egy elgondolkodtató idézet hangzott el az érintettek és a családtagok számára is emberfeletti kihívást jelentő betegséggel kapcsolatban:

„Szeretni egy embert azt jelenti, hogy megismerni az ember szívében lévő dalt, és elénekelni neki, amikor már elfelejtette.”

A tánc után finom falatok várták a megfáradt fiatalnak látszó szeniorokat.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (103 db kép)
MEGOSZTÁS