Még 2021-ben nyilvánította Magyarország Kormánya Történelmi emlékhellyé Petőfi Sándor szülőházát, amely státusz elnyerése mellé egy díszes oszlopot, úgynevezett sztélét is adományozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a városnak. A sztélét néhány héttel ezelőtt már elhelyezték végleges helyén, a szülőház környezetében, avatóünnepségét 2022. október 15. napjára (kezdés 11:00)  tűzték ki a szervezők. Az eseményen a Kormány képviseletében megtiszteli városunkat Fürjes Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is, aki az avatóbeszédet fogja elmondani.

Mivel igen sok beharangozott kulturális beruházás került a befejezés fázisába Kiskőrösön, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy e köré a komoly, sztélé avató ünnepség köré egy háromnapos kulturális programsorozatot szerveznek. Az eseményeken átadják, illetve bemutatják azokat az újdonságokat, amelyeket kifejezetten a Petőfi 200 Emlékévre terveztek megvalósítani.

Kapcsolódó cikk
A Wattay iskola egyik oktatója és három diákja programozta a Petőfi versautomatát
A Wattay iskola egyik oktatója és három diákja programozta a Petőfi versautomatát
Október 14-16. között számos fejlesztés és újdonság lesz látható Kiskőrösön. Az egyik ilyen az a versautomata, amely Petőfi Sándor legismertebb...
-Hirdetés-

Megnyitja kapuit a felújított Petőfi Szülőház, ahol egy új kiállítás is készült „Költőnek szült anyám” néven, valamint a felújított Emlékmúzeum is újra fogadja a látogatókat, szinten egy teljesen új kiállítással „7 év” címmel. Mindét kiállítás megnyitó 2022. október 15-én, a sztéléavatót követően kerül megrendezésre.

Elkészültek a korábban beharangozott köztéren elhelyezendő látványosságok is, melyeket a napokban helyeznek el a tervezett helyszínekre:

A Petőfi verspadok a Petőfi sétányon, a Petőfi életútját bemutató szabadtéri 3D kiállítás a Luther sétányon lesz látható, üzembe helyezik a Várostörténeti Digitális Túraútvonalat is, valamint a János Vitéz Látogatóközpont előtti területen a János Vitéz Park okos interaktív applikációs játékot is.

Kapcsolódó cikk
3D szabadtéri kiállítással, verspadok kihelyezésével készülnek az októberi Petőfi Ünnepre
3D szabadtéri kiállítással, verspadok kihelyezésével készülnek az októberi Petőfi Ünnepre
A Petőfi Ünnep nyitányaként október 14-én pénteken nyílik meg az a 3D szabadtéri kiállítás Kiskőrösön a Luther sétányon, mely Petőfi...

A fentieken kívül még számos program várja az érdeklődőket október 14-16. között: színházi előadás, szabadtéri élőzenés koncertek, további kiállításmegnyitók, könyvbemutató, valamint családi és gyermekprogramok.

Különlegesség továbbá, hogy ezúttal a Budapesti Kínai Kulturális Központ is látogatást tesz Kiskőrösön, és október 16-án (vasárnap) 15:00-kor egy előadást is meghallgathatunk a Művelődési Központban, Petőfi kultuszának, a kínai társadalomban való térnyeréséről.

A részletes programok összefoglalóját megtekintheti ITT, emellett folyamatosan beszámolunk a következő napokban a legfontosabb tudnivalókról.

MEGOSZTÁS
Írta: vira