Soltvadkert Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. október 21-én kitüntető címeket, kitüntetéseket és díjakat adományozott, melyet az ünnepi testületi ülésen adtak át a Gyöngyház Kulturális Központ színháztermében.

Soltvadkert Város Önkormányzat Képviselő-testülete példamutató emberi magatartásáért a köztiszteletben álló Prof. Dr. Kemény Lajos részére „Soltvadkert Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta az egészségügyben, kiemelten a bőrgyógyászat egyetemes haladása érdekében végzett, hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő orvosi, oktatói, tudományos és közéleti munkásságáért, mellyel nagymértékben hozzájárult Soltvadkert Város polgárainak gyógyításához és a település jó hírnevének növeléséhez.

-Hirdetés-

Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, klinikai immunológus, allergológus tősgyökeres soltvadkerti család harmadik gyermekeként 1959. április 14-én született Szegeden. Édesapja Soltvadkert város díszpolgára.

Prof. Dr. Kemény Lajos
  • Általános iskolai tanulmányait Soltvadkerten végezte, majd a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban érettségizett.  
  • 1983-ban szerzett általános orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Diplomája megszerzése óta az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján dolgozik.
  • 1990-ben elnyerte az orvostudomány kandidátusa fokozatot, majd 1990-91-ben Humboldt-ösztöndíjasként a müncheni bőrklinikán dolgozott.  
  • 1998-ban megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet, majd 2002-ben professzori kinevezést kapott.
  • 2004-óta az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatójaként a klinika 150 dolgozójának munkáját irányítja.
  • 2019-ben beválasztották az Magyar Tudományos Akadémia és az Európai Tudományos Akadémia tagjai közé.

Kemény Lajos a Szegedi Tudományegyetem egyik meghatározó professzora, számos egyetemi funkciója közül kiemelendő, hogy 5 éven át Tudományos és Innovációs rektorhelyettes, az Egyetemi Tudományos Tanács és az Innovációs Bizottság elnöke volt.
Jelenleg a Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola vezetője, az Orvos-és Gyógyszerésztudományi Doktori Tanács vezetője és a Klinikai Orvostudományok Habilitációs Bizottság elnöke. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának alelnöke és a Dél-alföldi Innovációs Díj Kuratóriumának elnöke.

Kutatócsoportja a bőrbetegségek kezelésére egy speciális lézerkezelést fejlesztett ki, amely eljárást ma már a klinikai gyakorlatban rendszeresen alkalmazzák, tankönyvek és szakmai irányelvek hivatkozzák. Az USA-ban mintegy 200 központban több mint 2 millió esetben alkalmazták.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere adta át Prof. Dr. Kemény Lajosnak a díjjal járó díszpolgári plakettet
Több, mint 600 tudományos publikáció, 38 szabadalom, és a világ több, mint 25 országában tartott közel 400 tudományos előadás jelzi munkásságát.
Nemzetközi és hazai szakmai közéleti tevékenysége egyaránt kiemelkedő. Négy hazai és öt nemzetközi szakmai szervezet választotta vezetői közé.

Harminc éves korától kezdve számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, köztük kiemelendő a Fekete Zoltán Alapítvány díja, a Cserháti István Emlékérem és Díj, a Hermal Díj, a Paul-Martini Díj, a XVI. Magyar Innovációs Nagydíj, az Akadémiai Díj, a Batthyány-Strattmann László-Díj, a  Braun-Falco Érem, a Kaposi-Díj, a Német Innovációs Díj, a  Leo-von-Zumbusch díj, a Jedlik Ányos-díj, a Nemzetközi Bőrgyógyásztársaságok díja kiemelkedő vezetői munkájáért, a Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának Díja és 2021-ben a Széchenyi-díj.

34 éve házas, felesége dr. Vincze Márta pedagógus szintén soltvadkerti. Lajos fia orvos, kutatómunkát végzett Bostonban a Harvard egyetemen, jelenleg bőrgyógyász rezidens Budapesten. Márta lánya gazdasági matematikus, jelenleg Ausztráliában Sydneyben dolgozik, már mindketten házasok.

Prof. Dr. Kemény Lajos feleségével, dr. Vincze Mártával a díjátadón
Kemény Lajos 14 éves korától ugyan Szegeden él, de a családi szálak miatt sosem szakadt el Soltvadkerttől. Több, mint 25 évig bőrgyógyászati magánrendelése is volt a városban.

Nemzetközi és hazai viszonylatban is kiemelkedő kutatói, oktatói és közéleti tevékenysége során kialakult gazdag kapcsolatrendszere Soltvadkert Város polgárai számára is hasznosul. 
Lelkiismeretes munkájával, kiemelkedő tudományos munkásságával hírt és megbecsülést szerez városunknak Hazánkban és a határainkon túl. 

A 2022-es díjazottak egy része
A Képviselő-testület döntése nyomán Prof. Dr. Kemény Lajos az 51. sorszámú díszpolgári plakett tulajdonosa lett.

A Díszpolgárt megilleti e kitüntető cím viselésének joga, a Képviselő-testület bizottsági ülésén tanácskozási joggal részt vehet, meghívást kap az önkormányzat által rendezett jelentősebb ünnepségekre, önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni és nevét a városháza falán emléktábla fogja megörökíteni.

Szívből gratulálunk!

Kapcsolódó cikk
Összesen kilenc díjat és kitüntetést adtak át az ünnepi képviselő-testületi ülésen
Összesen kilenc díjat és kitüntetést adtak át az ünnepi képviselő-testületi ülésen
A hagyományokhoz híven, az 1956. október 23-i megemlékezést követően Soltvadkert Város Önkormányzat Képvisel-testülete ünnepi ülést tart a Gyöngyház Kulturális Központ...

Szöveg: Soltvadkert Város Önkormányzata  

MEGOSZTÁS