A rezsidíjak hatalmas megemelkedése miatt Kiskőrös Város Önkormányzata és a település intézményei is megszorító intézkedéseket kénytelenek bevezetni. A takarékosabb, átgondolt működés a városban működő sportegyesületeket is érinti.

Az önkormányzat Kulturális, Turisztikai és Sport bizottsága elnöke, Filus Tibor kezdeményezésére a rezsiárak megemelkedése miatti intézkedésekkel kapcsolatosan egyeztető fórum volt a helyi sportegyesületek vezetői részére október 26-án a Városi Sportcsarnokban. Az eseményre 14 sportegyesület kapott meghívót, valamint jelen volt Domonyi László polgármester és a KEVI Evangélikus Iskola vezetése.

-Hirdetés-

A Városi Sportcsarnokkal kapcsolatosan elhangzott, hogy a tél folyamán 15 Celsius foknál nem lesz magasabb hómérséklet a teremben, és a téli időszakban csak az öltözők lesznek nyitva, fürdésre nem nyílik lehetősége a sportolóknak. A sportcsarnok december 17-től január 8-ig zárva lesz, amikor még alacsonyabb hómérséklet lesz a teremben, de ilyen feltételek mellet látogatható lesz az intézmény. A KEVI Petőfi Sándor Iskolájának tornacsarnokának üzemeltetése és használatának lehetőségei most vannak kidolgozás alatt. A KEVI Evangélikus Iskola vezetése napokon belül kidolgozza, hogy a Városi Sportcsarnoknak és a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnokának milyen rezsi díja van óránként. A téli hideg időszakban a tervek szerint tömbösítve tartanak majd testnevelés órákat a Városi Sportcsarnokban kedd, szerda és csütörtöki napokon, amikor a lerekesztett részeken akár három osztály is tartózkodna egy időben a játéktéren. Elhangzott, hogy a Városi Sportcsarnokban az egyéb nagyobb rendezvények minimális mértékben kerülnek megrendezésre, és az amatőr labdarúgók Szilveszter Kupája a kialakult helyzetre való tekintettel idén nem lesz megtartva.

A Küzdősportok Házában dolgozik a Kiskőrösi Judo Egyesület, a Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub és a Kiskőrösi Fighterek Bács-Team csapata, akiket szintén érintenek a megszorítások. Ebben az épületben csak a bejárat felőli nagy helyiségek lesznek fűtve 15 Celsius fokra, az öltözőt használhatják a sportolók, de fürdési lehetőség, meleg víz nem lesz. Ennél az épületnél napokon belül lecserélik a világítótesteket LED lámpákra, hogy az elektromos áram költségeket is lefaragják.

A Kiskőrösi LC üzemeltetésében működő Városi Sporttelepen is rezsicsökkentő intézkedések lépnek életbe. Az őszi bajnoki szezon végéig biztosítva lesz az öltözőhasználat és a fürdéshez a meleg víz, de november végétől téli üzemmódra állnak át. Ez annyit jelent, hogy amely csapatok tehetik, azok nappali időben edzenek és csak a legszükségesebb időben kapcsolják fel a villanyvilágítást a műfüves pályán a gyakorlások idejére. A tél során a klubházban csak a minimális hőmérséklet lesz, a sportolóknak az öltözőket kinyitják, de fürdési lehetőséget – meleg vizet – már nem biztosítanak. A tervek szerint a labdarúgó klub szabadtéri edzésekkel próbálja megoldani a téli időszakot, amennyiben az időjárási körülmények ezt lehetővé teszik.

A Rajz Attila Jégpálya üzemeltetési költségeit teljes egészében a HC Kiskőrös finanszírozza. A működésükről Szekeres Károly a klub elnöke elmondta, hogy a fűtést fatüzeléssel oldják meg, viszont a jégpálya elektromos hűtő berendezések működésével biztosítható. Nekik az elektromos áram költségük jelentős, de segítséget nyújt nekik, hogy a kecskeméti és a bajai jégkorongozók is ide járnak edzeni, valamint az egyik helyi cég az összes dolgozójának közönségkori bérletet váltva támogatta a működésüket. A megemelkedett rezsidíjak miatt azt tervezik, hogy a jövő év első felében rendeznek meg minden hazai tornát és mérkőzést. Beszámolt a klub elnöke arról is, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség az egyesületeket felmentette az öltöző és a vízhasználat biztosítása alól.

A Kiskőrösi Tenisz Klub Egyesületnél ameddig az időjárási körülmények engedik, addig a szabadban edzenek. A klub részéről Csányi Szabolcs elmondta, hogy teremben Soltvadkerten tudnak teniszezni bérleti díj fejében, melyet az aktív kereső réteg tud megfizetni.

A Kiskőrösi EGYMI is rendelkezik tornacsarnokkal, amely részéről a „Velünk mozdulj” DSE elnöke Bányásziné Lukács Margit elmondta, hogy a működésükhöz szükséges feltételeket az iskola a továbbiakban is biztosítja. Beszélt arról is, hogy külső tornacsarnok használóknak a fenntartóval kellene szerződést kötnie, ami nagyon hosszadalmas lenne és igen magas rezsi óradíjakkal kellene számolni.

A Kiskőrösi Tai Chi Egyesület működésével kapcsolatban elhangzott, hogy amikor az időjárás engedi, akkor ők a Szabadidő Parkban tartják a foglalkozásaikat. A téli időszakban szoktak csak néhány alkalommal az EGYMI tornacsarnokában gyakorolni, így őket nem érinti jelentősen a rezsiárak megemelkedése.

A JP Team Sportlövész Egyesület alelnöke Maglódi Attila beszámolt arról, hogy náluk nincs jelentős rezsiköltség, mivel a tevékenységüket szinte csak a szabadban végzik. Elmondta, hogy vegyes tüzelésű berendezéssel tudnak fűteni melegedés céljára, a villamos áram igényük pedig igen csekély.

A sportolókat és a lakosokat érintő kérdés is volt, hogy a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő milyen módon fog a továbbiakban üzemelni. A fürdő működtetési feladatait ellátó Kőrösszolg Kft. vezetője Schaffer Tamás elmondta, hogy december 31-ig minden marad a jelenlegi állapotában, változatlan jegyárakkal és szolgáltatásokkal. Megemlítette, hogy a fürdő gázigénye nem jelentős, az ilyen téren felmerülő költségek közel nullára tehetőek. A fürdő elektromos áram igény viszont igen nagy, hiszen a gépészeti berendezések ezzel tudnak működni és úgy is jelentős az ilyen költség, hogy napelemekkel tudnak megtakarítást elérni.
A többszörösére emelkedett elektromos áramdíj miatt nagy valószínűség szerint január 1-től március végig a fürdő használatának korlátozását vezetik be. Az elképzelések szerint a tanuszoda hideg vizes medencéi nem fognak működni, mert a hatalmas mennyiségű nem termálvíz felmelegítése óriási költséget jelent. A termál medencék és a szaunák azonban a tél folyamán folyamatosan fognak működni, azonban január 1-től a fürdőbelépők árában emelésre lehet számítani.

A város és az intézmények vezetői kérték a sport klubokat, hogy ebben a helyzetben legyenek megértőek, fogadják el az intézkedéseket és próbáljanak meg az új körülményekhez igazodva dolgozni.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS