A kiskőrösi Ültess Fát Mozgalom Egyesület szervezésében már több éves hagyománya van a Szüreti Kétkeréktúra programnak. A kerékpártúra idén október 27-én került megrendezésre, amikor a résztvevők Soltvadkertre látogattak el.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával megtartott kerékpártúrán Filus Tibor egyesületi elnök vezetésével a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának 3.b osztálya és a szülők vettek részt, valamint az intézmény pedagógusai segítettek a szervezésben. A kerékpártúra Kiskőrösről a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának udvarából indult, majd Soltvadkerten megtekintették a helytörténeti kiállítást.

A Gyöngyház Kulturális Központ támogatásával megvalósult program során a résztvevők láthatták a régen használt eszközöket, ismertetőt hallhattak Soltvadkert történetéről. A csettegőt is megtekinthették – mely az őt hajtó motor jellegzetes „csettegő” hangjáról kapta a nevét – Soltvadkerten és környékén elsősorban mezőgazdasági-, erdészeti munkákra kifejlesztett és gyártott gép, még ma is fontos szerepet tölt be a környék életében. Elhangzott, hogy Soltvadkerten az első csettegőt 1964-ben Lehoczki Ferenc lakatos készítette, aki 1996-ban Soltvadkertért Kitüntető Oklevelet kapott. Minden bizonnyal a legtöbb csettegőt, mintegy 350-et Kőszegi László kisiparos gyártotta és egyedül az általa gyártott csettegők rendelkeznek típusbizonyítvánnyal. A csapat ezt követően, pizzázás által pótolta az elhasznált kalóriákat, majd a záportározó mellett kialakított fitness parkban mozogtak egy kicsit.

A kerékpártúra mintegy 22 km-es (oda-vissza) távját jó tempóban teljesítette a csapat és defektmentesen, élményekkel gazdagodva, jó hangulatban érkeztek haza a fiatalok. A visszafelé tartó úton a legnagyobb élményt talán az jelentette a fiataloknak, hogy a kamionok és egyéb járművek a kézzel jelzett kérésükre szinte folyamatosan dudáltak a csapatnak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (79 db kép)
MEGOSZTÁS