2022. november 12-én, míg a felnőttek a „saját zsírjukat égették” a libapecsenyék helyett a város által megrendezett Libafutamon, addig a gyerekek délelőtt a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében, délután pedig a főtéren élvezhették a színvonalas, és szórakoztató produkciókat.

A kicsiknek kedveskedő, egész napos programsorozat a 21 éves Százszorszép Óvónői Bábcsoport Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményének, interaktív bábelőadásával kezdődött a művelődési központban, Dr. Ba Mariann felkonferálásával.
Az óvónői bábcsoport tagjai: Aszódi Pálné Éva néni, Babákné Kis Ildikó, Turú Gyuláné Iluska néni, Moravcsik Ferencné Erzsike néni, – aki tavaly töltötte be a 80. életévét, és még mindig bábozik – Takács-Tóth Ilona, Kustor Ágnes, Illés Ferencné, Csővári Andrásné Gitta néni – zahorai óvó néni – és Podobniné Vándor Andrea.
A ma már többségében nyugdíjas óvónők egy felkérésre alakították át a 2014-ben készült darabot, egyfajta interaktív bábelőadássá, az utánpótlás óvodások közreműködésével.
Az előadás -három élő betéttel kiegészített filmvetítés volt-, amiben a gyerekek különféle (síkbáb, nagy báb, marionett) bábokkal szerepeltek.
A díszleteket, és a dekorációt az óvó nénik, a bábokat pedig Moravcsikné Erzsike néni készítette.
A mozgalmas kiegészítő jeleneteket a Harangvirág Óvodából Tiriczné Szabó Szilvia, és Kovács Márta óvónők kis tanítványai –akik a huszárok-törökök vívta zenés csatajelenetet adták elő síkbábbal–, a Batthyány Óvodából Podobniné Vándor Andrea óvónő apró színészei –akik a halacskák voltak a tenger jelenetben–, a Kőrisfa Óvodából Budavári Ildikó, és Vajas Beáta óvó nénik ovisai –a tündértáncot, marionett bábbal– adták elő.
Mindhárom Óvodát hat kisgyerek képviselte, maradandó élményt nyújtva a nézősereg aprajának, és nagyjának is.

Százszorszép Óvónői Bábcsoport az utánpótlás óvodásokkal
-Hirdetés-

Délután a Petőfi téren Dávid Edit konferálásával folytatódtak az előadások, ahol elsőként a kiskőrösi Kőrisfa Óvoda Futrinka Társulatának a Kacor király című színdarabját élvezhette a közönség, Budavári Ildikó rendezésében, a következő szereposztással: gazdasszony – Csatlós Erzsébet – a kiskőrösi Óvodák intézményvezetője, varjú – Greksa Lilla, Kacor király/macska – Hajósné Hertl Edit, nyúl – Ráczné Szabó Gabriella, róka – Baranyiné Kiss Zsuzsanna, medve – Juhászné Fehér Mária.
A modernkor szellemében újragondolt, klasszikus magyar népmese az óvónők, és dadusok által készített igényes jelmezekkel, és látványos díszletekkel nem csak fokozta az élményt, hanem tanulságot, és jó szórakozást is nyújtott a gyerekeknek, és a felnőtteknek egyaránt.

Kőrisfa Óvoda Futrinka Társulata

Ezután következett a Kőrisfa Óvoda Maci csoportjának Libatánc című műsora, amit Albert Amina tanította be a lelkes óvodásoknak. A Száz liba egy sorban című gyermekdalra az óvónők által készített jelmezekben ropták a talpalávalót a libának öltözött apróságok.

A Libatánc előadói
Majd a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola 5.b. osztályának tanulói a Polgármesteri Hivatal, valamint Ádám Enikő felkérésére Szabóné Tereánszki Nóra koordinálásával, a „Libagaliba” című produkciót adták elő.

A német-magyar nyelvű műsorszámban Szent Márton legendája elevenedik meg, amit Harsányi Zoltánné a hagyományőrző program keretében tanított be a gyerekeknek.
Az előadáshoz Trepákné Kriskó Eszter 3-4.b. osztályos, néptáncos diákjai adtak elő a műsorhoz illő táncbetét részleteket. A táncosok hagyományos ruháit a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.
A produkció a mókás címét –libagaliba– a műsorszámot felvezető „részeges” libáiról kapta.
A dalokban a gyerekek elénekelték, hogy Márton ahány jótettet hajtott végre a földön, annyi csillag ragyog az égen. Így jelképesen, annyi lámpás fényével vonulnak majd végig a városon.
A jelmezeket, kellékeket és a díszletet, Benyikné Takács Edina vezetésével a pedagógusok készítették.

A Libagaliba című produkció előadói

Miközben a felnőttek a város kemencéjében sült finomságokat kóstolhatták, valamint a Kőrisfa Óvoda faházában a lelkes szülők szeretetvendégséget adtak az éhes szájaknak, addig az ügyes kezű gyerekek a művelődési ház földszinti termeiben 400 lámpást készítettek.

A nap zárásaként a Kiskőrösi Óvodák gyermekeinek, valamint a lelkes érdeklődőknek a Kőrisfa Óvoda vezetésével lámpás felvonulás indult a Petőfi térről Domonyi László polgármester úrral az élen a Katolikus templom, és az Evangélikus templom érintésével. A kellemes sétán közel négyszázan vettek részt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (114 db kép)