Amikor felvisít a szén-monoxid érzékelő, először nem tudod, honnan ered a hang. Leállítod a telefonon a Pál Feri előadást, hogy el tudd dönteni, hol lehet a forrása. A hang éles, dobhártyarepesztő, „megáll az ütő az ereidben”. Lekapod az érzékelőt a szekrényről és kinyomod, hogy képes legyél gondolkodni.

Feltéped a bejárati ajtót, kirángatod a fiad a gép elől. Kizavarod a teraszra. Kinyitod az összes ablakot. Közben száguldanak a gondolataid, mit kellene tenni. Vajon mit tesznek mások ilyenkor? Az adrenalin a füledben dübörög. A terasz metszően hideg levegője görcsbe rántja a tested. Késő van. Kit kellene hívnod? Nevetséges talán, de a barátnődet hívod, hátha a férje tud tanácsot adni. Reszketsz. A beszélgetés közben rádöbbensz, a szomszédod tulajdonképpen szakember. Egyre fagyosabb ujjaiddal megkeresed a nevét a telefon névlistájában, és reménykedsz, hogy felveszi. Ebben az utcában jó emberek a szomszédok.

-Hirdetés-

A műszer – az igazi, amit nem te vettél -, egy fia szén-monoxid molekulát nem jelez. A szomszéd türelmesen magyaráz. Látja, hogy a józan eszed próbálod a fejedben tartani, miközben a fiad kockára fagy a teraszon. Mindent megvizsgál, a műszer nem jelez.

Hogy mi történhetett, csak sejteni lehet. Rosszul nem voltunk. Nincs bent nyílt tűztér. Csak a gáztűhely ment órák óta, de amellett sem jelez a műszer. Nem nyugszol meg, de próbálsz bízni a szavaiban. Nem vagyunk veszélyben, ezt igyekszik elmondani ezerféle módon, de olyan nehéz elhinni. Elaludni még nehezebb.

A kép forrása: pixabay.com/xusenru

Reggelre sem múlik a páni félelem, hogy mi lett volna, ha. A testvéred minden idegszálával érzi, hogy nem engedheti el a virtuális kezed addig, míg meg nem érted, most már rendben van minden. Tudod, mit kell tenni. Pánik ellen a legjobb gyógymód a türelmes szeretet.

Beszélsz a tűzoltó ismerősöddel, sikerül gáztűzhelyszerelőtől időpontot szerezned, és megkéred a kéményseprést is. Mert ezeket a dolgokat valahogy olyan lazán figyelmen kívül, vagy az agyadnak abban a zugában hagyod, ahol Pató Pál úr tanácsai születnek.

Nem tudom, a kedves olvasók, tudják-e, hogy mi a protokoll, ha megszólal a szén-monoxid érzékelő? A 112-őt kell hívni. Jó ezt tudatosítani, mert a pánik nagyszerű memóriaradír.

Nagyon úgy tűnik, hogy a szellőztetés volt kevés ezen a rémisztő estén, de azért a fent felsoroltak pipalistáján becsülettel végig megyek. Ha csak egy embernek segítek azzal, hogy elmeséltem a történetünket, már megérte megírni. Amire figyelnünk kell, arra a figyelnünk kell! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

A kiemelt kép forrása: alföldihír.hu

MEGOSZTÁS