A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület első téli gazdaköri estjét tartották meg december 8-án, melyet a művelődési központban rendeztek. Az eseményen az egyesület elnöke Nikléczi Gábor köszöntötte a megjelenteket és beszámolt az elmúlt hónapokban végzett munkáról és programokról.

Elmondta, hogy legutóbb még júliusban rendezte meg a gazdaköri estet az egyesület, amit követően eljött a szüret időszaka és a dolgos mindennapok. Az egyesület nagyon készült a Szüreti Napokra, amelyen idén is egy impozáns standdal tudtak megjelenni. Az összejövetelen elhangzott, hogy jövőre ismét lesz Városi Disznótor a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és a helyi önkormányzat összefogásával. A tervek szerint a szokásos módon kerül megrendezésre a hagyományápoló program február elején, amely disznótoros vacsorájára mintegy 200 vendéget várnak. Az egyesület legközelebb majd januárban tart újabb gazdaköri estet, amikor a Városi Disznótor lebonyolítását fogják megbeszélni.

Nikléczi Gábor és Ba Andor
Az eseményen Ba Andor körzetvezető falugazdász tájékoztatta a gazdákat az aktuális adminisztrációs teendőkről a jövő évben várható területalapú támogatások változásairól.
-Hirdetés-

Elmondta, hogy 2023 január 1-től új szabályok szerint lehet majd a vidékfejlesztési támogatásokat igényelni. Ez elsősorban a területalapú támogatásokat érinti, mellyel kapcsolatban az április 1-től kezdődő kérelem benyújtás feltételeiről adott tájékoztatást, kiemelten a gyümölcs és a szőlőtermelőket érintő kérdéseket áttekintve.

Úgy fogalmazott, hogy a rendszer teljesen új lesz, és nagyon sok változást tartalmaz a korábbiakhoz képest, amelyet egy környezettudatos szemléletre való átállás jellemez. A „zöldebb”, a környezetünket kevésbé szennyező és annak fenntarthatóságát, vagy az ilyen célok elérését támogatják majd a jövőben jelentősebb mértékben. Kiemelte azonban, hogy nincs egy sablon a pályázatra, mindenki egyéni gazdasága alapján tudja megvizsgálni, hogy számára melyik feltételrendszer a legkedvezőbb.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS