Az önkormányzati választások után többször jelzett nehéz pénzügyi helyzet és a kintlévőségek kezeléséből fakadó hitelfelvételi kényszerűség kényszerpályára helyezte Csengőd Község Önkormányzatát. Az elérni kívánt célok közül kiemelt gondolatként szerepelt a pénzügyi stabilitás elérése és új fejlesztési források megszerzése.

Pivarcsi Csaba polgármester évértékelő beszámolója. 
-Hirdetés-

 

Az éves költségvetések megtervezésekor elengedhetetlen elemként szerepelt a hitelfelvétel, a likviditási hitel igénybevétele a zavartalan működés biztosítására. Láthatóan enélkül az önkormányzat sem alapfeladatait, sem a bérek, költségek fizetését nem tudta teljesíteni. A 2021. év végére sikerült olyan helyzetet teremteni, mikor a hitel felhasználása nélkül tudott működni a település. Az idei évre vonatkozóan éves szinten 135 millió Ft hitelfelvétel került betervezésre, természetesen azzal a várt eredménnyel, hogy ezt minél kisebb mértékben vegye igénybe a község. Mostanra látható, hogy ezt 10 millió Ft alatt lehetett tartani, mely rendkívül jó eredmény. A település a nehézségek ellenére takarékos gazdálkodással, gondossággal stabil pénzügyi helyzetet teremtett.

Az év elejétől kezdve a hangsúly a fejlesztésekre és megvalósításra is összpontosult. Tavasszal elkészült az új községi játszótér a művelődési ház mellett, majd a Dózsa György utca, Akácfa és Kodály utca útjavítási munkálataival épült a falu. A szükséges önerőt a település biztosítani tudta. Az orvosi rendelő felújítása és átadása megtörtént. A kivitelezés során a teljes belső tér és épületgépészet cserére és felújításra került. Ennek megfelelően új villamos- és vízhálózat került kialakításra, takarékos fűtési rendszer épült ki. Az épület alsó víz- és hőszigetelést kapott, megújultak a burkolatok, belső nyílászárók. Komfortosabb, szebb és igényesebb körülmények között történhet a betegellátás.

Kapcsolódó cikk
Átadták a megújult csengődi orvosi rendelő épületét
Átadták a megújult csengődi orvosi rendelő épületét
Ünnepélyes keretek között, egy nemzeti színű szalag átvágásával adták át november 24-én a megújult csengődi orvosi rendelő épületét. A jelentős...

A ravatalozó építése ütemszerűen halad, az idei évben várható a kivitelezés befejezése. Az építkezés sokat váratott magára, hiszen a megemelkedett költségek miatt és kivitelező hiányában nem volt indítható a beruházás. A megvalósulás érdekében hosszas egyeztetés, többszöri áttervezés, költségoptimalizáló megbeszélés zajlott. A pályázathoz a képviselő-testületnek jelentősebb önerőt is biztosítani kellett, melyet szintén a takarékos és jól átgondolt költségvetés biztosított.

A település életében szintén nagy beruházásnak számít a konyha épületének teljes felújítása. Amint arról már korábban számot adtunk, a többször átdolgozott tervek után beadott pályázat elnyerése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után többlettámogatási igény benyújtására volt szükség. A pozitív bírálat után további 42 millió Ft adott lehetőséget a kivitelezés megkezdésére, mely a szűkös határidő miatt remek ütemben halad. Az épület felújítása mellett eszközök beszerzésére és új konyhatechnológia beépítésére is sor kerül.

Időközben megtörtént a tűzoltószertár fűtésének korszerűsítése, így takarékos kondenzációs kazán biztosítja a meleget, illetve a művelődési ház nagyterem-padlózatának csiszolása, lakkozása is.

Az új szennyvíztisztító telep építése is megkezdődött, melynek kivitelezési határideje igen szoros. Az előzetes hatósági eljárások elhúzódása nehezítette a munkálatok megkezdését.

Kapcsolódó cikk
Megtörtént Akasztó-Csengőd-Tabdi új szennyvíztelepének alapkő letétele
Megtörtént Akasztó-Csengőd-Tabdi új szennyvíztelepének alapkő letétele
Három település közös összefogásából valósulhat meg Akasztó, Csengőd és Tabdi új szennyvíztelepének megépülése. A „Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése” című KEHOP-2.2.2-15-2019-00146...

A beruházások nem csak anyagi terhet jelentenek, a vele járó munka is megnőtt. A projektek kezelése főként helyben történik, melyet dr. Gszelmann Aliz jegyző segít, munkáját ezúton is köszönöm.

A község mindennapjait az építkezések és a vele járó kellemetlenségek jellemezték. Köszönjük szíves türelmüket.

Az elkövetkező év újabb kihívások elé állítja az önkormányzatot is, hiszen a drasztikusan emelkedő költségek rendkívüli terhet rónak a döntéshozókra.

Minden kedves kollégámnak köszönöm az idei évben végzett munkáját.

Áldott ünnepet és jó egészséget kívánok a község minden lakójának!

Kapcsolódó cikk
Meghitt és vidám falukarácsonyt tartottak Csengődön
Meghitt és vidám falukarácsonyt tartottak Csengődön
A hagyományos és kedvelt közösségi ünnepet, mely a negyedik adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét, december 17-én, szombaton este tartották Csengődön....

Közlemény
Kiemelt kép: Csengőd Község Önkormányzata

MEGOSZTÁS