A Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI), Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola dolgozói a tanulás mellett változatos eseményekkel színesítik az intézménybe járó gyermekek mindennapjait.
Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében? Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el, amiért büszkék rájuk?

Igazán gazdag időszakot tudhatunk magunk mögött szeptember elsejétől ez idáig. Mindig is törekedtünk arra, hogy a kötelezően megtanulandó tananyagi tartalmak mellett – melyet minél érdekesebb, izgalmasabb formában igyekszünk tanulóink elé tárni a projektoktatásnak köszönhetően – színes programokkal tegyük még változatosabbá a mindennapokat.

-Hirdetés-

Szeptember elsején újra élettel telt meg az iskola. Csatlakoztunk a Petőfi 200 emlékév programsorozathoz, és ennek első jelentős állomásaként „Petőfi nyomában” című témahéttel kezdtük az évet. A nyitó rendezvényen Szedmák Tamás alpolgármester úr azokról a városi programokról beszélt, amelyek az érdeklődőkre vártak az elkövetkezendő időszakban. Turán István történésztől érdekes információkat tudhattak meg tanulóink a költő életéről. 

Kapcsolódó cikk
„Petőfi nyomában” – tanévnyitó témahét a Kiskőrösi EGYMI-ben
„Petőfi nyomában” – tanévnyitó témahét a Kiskőrösi EGYMI-ben
A „Petőfi nyomában” tanévnyitó témahét alkalmából sok meglepetéssel és különleges programokkal készültek diákjaiknak a Kiskőrösi EGYMI munkatársai. 2022. szeptember 5-én...

Valamennyi tanulócsoportunk lehetőséget kapott a Kiskőrös központjában álló Petőfi busz megtekintésére.
Az Utazótanári Intézményegységünk minden hónapban külön programmal jelentkezett eddig is. A komplex akcióterv első lépéseként művészetterápiás csoportunk készített óriáskokárdát ifj. Kunhegyesi Ferenc Príma-díjas festőművész irányításával, szintén az Emlékévhez kapcsolódva.

Az öt nap alatt intézményen kívüli kreatív feladatok és látnivalók is érdekessé tették a programsorozatot, segítve ezzel az ismeretelsajátítást. Záró eseményünkön számos remek produkció és alkotás született. Láthattunk többek között “Petőfi hasonmásokat” és hallhattunk nagyszerűen megzenésített költeményeket tanulócsoportjaink előadásában. A záró flashmob jól jelképezte közösségünk összetartó erejét.

Már szeptemberben elismerésben részesültek diákjaink és pedagógusaink. Kilencedik alkalommal tartott ünnepélyes tanévnyitót a FODISZ Budapesten, a Magyar Sport Házában. A rangos országos rendezvényen intézményünk két diákja és két pedagógusa részesült elismerésben. Hirsch Enikő 7., és Gutman Zoé 3. osztályos tanulók oklevelet kaptak az előző tanévben nyújtott kimagasló sportteljesítményükért. Tisza Zoltán testnevelő Ezüst fokozatú oklevelet vehetett át eredményes felkészítő munkájáért. Ugyancsak oklevéllel ismerték el Bányásziné Lukács Margit kolléganőnk felkészítő munkáját is.

Rendhagyó természetismeret órát szervezett Utazótanári Intézményegységünk a Hallássérültek Világnapja alkalmából. Tanulócsoportjaink számos értékes ismeretet szerezhettek a hallásról, a fül fontosságáról, védelméről. Baltás Adrienn rendőr zászlós segítségével megtudhattuk azt is, hogyan használják a siketek a segélyhívót. Utazó gyógypedagógusaink érdekes hangfelismerő játékokkal készültek, amelyek kicsiket és nagyokat egyaránt figyelmes fülelésre késztettek. Lajkóné Kovács Regina védőnő egyenként vizsgálta meg tanulóink hallását, hozzájárulva ezzel az érzékenyítő program sikeres és tartalmas megvalósításához.

A Magyar Népmese Napjához kapcsolódó program során a mesék világába barangoltak tanulóink Napközis Munkaközösségünk szervezésében. A tankonyhán finom „hamuba sült pogácsa” készült, az aulában bőrből varrták a vándortarisznyát, a tornateremben várépítés és sárkányharc folyt. Aki elfáradt a próbatételek alatt, annak felejthetetlen mesével kedveskedtek pedagógusaink. Intézményünk minden szegletét betöltötte a „mesés hangulat”.

Szeptember 30-án az Európai Diáksport Napjához csatlakozott intézményünk. Az eredetileg „Going Green”, azaz az „Irány a zöld!” jegyében tervezett programot sajnos az időjárás miatt bent kellett megvalósítanunk. Volt puzzle keresés és kirakás, lufikeresés, közös futás és tanár-diák zsinórlabda mérkőzés. A programot az iskolaudvaron faültetéssel zártuk.

Utazótanári Intézményegységünk a Petőfi 200 Emlékév alkalmából fotópályázatot hirdetett Selfi Petőfivel címen az integráltan nevelt sajátos nevelési igényű tanulók számára. A versenyre közel 100 kreatív alkotás érkezett. A képeket Dr.Filus Erika (Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum) és Subáné Kiss Krisztina (Sikk Fotó És Média) értékelték. Ezúton is nagy szeretettel köszönjük a zsűri nagyra becsült munkáját! A gyermekek ajándékait a Vodafone támogatta. Ezúton mondunk köszönetet a pályamunkát beküldő intézményeknek is:

  • Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola
  • KT Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája
  • KT Bem József Általános Iskola Tabdi Általános Iskolája
  • KT Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolája
  • KT Bem József Általános Iskola Fülöpszállási Általános Iskolája
  • KT Bem József Általános Iskola, Kiskőrös
  • KEVI Petőfi Sándor Gimnázium
  • Bócsai Boróka Általános Iskola
  • Kisszállási Sallai István Általános Iskola
  • Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola
  • Kiskőrösi EGYMI
  • Rémi Általános Iskola
Kapcsolódó cikk
Közel száz kreatív alkotás érkezett a „Selfi Petőfivel” fotópályázatra
Közel száz kreatív alkotás érkezett a „Selfi Petőfivel” fotópályázatra
„Selfi Petőfivel” kiállítás megnyitót tartottak november 15-én a Kiskőrösi EGYMI-ben, melyről közösségi oldalukon adtak hírt. “Utazótanári Intézményegységünk a Petőfi 200’...

Október elején az immunrendszer védelme érdekében az Utazótanári Intézményegység ingyenes programot hirdetett, melynek során az érdeklődők sóterápiában,  jógafoglalkozáson vehettek részt Miszlik Melinda vezetésével, Kocsis Brigitta szíves kínálásával gyógyteákat kóstolhattak, Czirok András jóvoltából pedig arcmasszázsban részesülhettek.

Kapcsolódó cikk
Az immunrendszer erősítését helyezték középpontba a sószoba nyílt napján
Az immunrendszer erősítését helyezték középpontba a sószoba nyílt napján
2022. október 17-én, hétfőn délután a Kiskőrösi EGYMI-ben tartottak sószoba nyílt napot, az évszaknak megfelelően az immunrendszer erősítéshez kapcsolódó kiegészítő...

Október 4-e az Állatok Világnapja, ez alkalomból intézményünk alsó tagozatos tanulói meglátogatták az Őszpofik Állatmenedék Alapítvány egyik telephelyén lakó idős, mentett és bántalmazott kutyusokat. Az előzetesen összegyűjtött állateledelt nagy örömmel adták át diákjaink a menhely vezetőjének. Gubik Ibolya meleg teával várta a csapatot és bemutatta az ott élő kutyusokat. Nagy lelkesedéssel beszélt jövőbeli terveiről és biztosította a gyerekeket arról, hogy itt mindig szívesen látott vendégek lesznek. A hálás állatok örömmel fogadták a simogatást. Fáradtan, de élményekkel telve tértek vissza a gyerekek az iskolába.

Természetesen az októberi neves napokról is megemlékeztünk, mint az október 6 és október 23. A 7. osztályosok és a készségfejlesztő iskolások megható műsorán valamennyien részt vettünk. Októberben rendhagyó szülői értekezlet keretében intézményünk vendége volt Balogh Tünde osztályvezető – a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Nyugdíjbiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztálya,- és Csányi Szerénke hatósági osztályvezető – a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatalának munkatársai. Tőlük a szociális ellátásokról és családtámogatási rendszerről kaptak tájékoztatást az érdeklődő szülők. Ezt követően Bozó Kutyifa Eszter, a Család és Gyermekjóléti szolgálat munkatársa az iskolai szociális munka jelentőségéről beszélt. Lajkóné Kovács Regina a Védőnői Szolgálattól a kötelező iskola-egészségügyi szűrésekről tájékoztatta a szülőket.

A Diákönkormányzat szervezésében intézményünk színes programmal készült a Látás világnapjára. Előadónk Boros László optometrista volt, aki sok érdekességet árult el tanulóinknak. Megtudtuk azt is, hogy tornázni nem csak karunkkal és a lábunkkal lehet, hanem a szemünkkel is. A szemtorna kipróbálásában Lovász Edit gyógypedagógus volt diákjaink segítségére.

Kapcsolódó cikk
Szeresd a szemed!
Szeresd a szemed!
A Diákönkormányzat szervezésében a Kiskőrösi EGYMI színes programmal készült a Látás világnapjára. Előzetes feladatként minden osztály elkészítette a saját színes...

Fergeteges zenei élményben volt részük tanulóinknak és pedagógusainknak a Zene világnapja alkalmából. A Szivárvány Munkaközösség tagjaiból alakult Szivárványos Bábszínház Társulat egy hangszerbolt titokzatos falai közé engedtek bepillantást. A hangszeres mese alatt vonós-, fúvós-, ütős hangszerek csodálatos hangja töltötte be iskolánkat. Megtapasztalhattuk, hogy a zene mindenkié, amely láthatatlan kötelékkel összeköt, lelkekre hat és felemel. Ezúton is köszönetet mondunk vendégművészeinknek, akik a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusai voltak: Szásziné Nagy Judit, Farkas Zoltán és Gmoser István.

Október végén intézményi nyílt nap keretében óvodánkban és iskolában tanítási órákat, foglalkozásokat tekinthettek meg a szülők, az érdeklődő pedagógusok. Sikeresen mutattuk be azokat a módszereket (Lépésről lépésre program, Babzsák Fejlesztő Program, kooperatív tanítás, projektoktatás, portfólió, differenciálás, autizmus specifikus módszertan), amelyeket a napi pedagógiai gyakorlatunkban alkalmazunk.

Látni és látszani nagyon fontos! Ezt tudják Felhő csoportos és Katica csoportos óvodásaink is, akik az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedésbiztonsági kampányához csatlakoztak a mai napon. Baltás Adrienn rendőrzászlós, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vizsgálója ingyenes láthatósági eszközökkel örvendeztette meg gyermekeinket.

Október végén Baján került megrendezésre az Országos Atlétikai Verseny, amelyen készségfejlesztő iskolásaink az alábbi elismerésre méltó eredményeket érték el:
  • Szamek Tamás távolugrás I. helyezett,
  • Gszelman Richárd 400 méteres síkfutás II. helyezett,
  • Bures Alexa 400 méteres síkfutás II. helyezett, távolugrás II. helyezett, súlylökés III. helyezett,
  • Csóti Ádám 50 méteres síkfutás III. helyezett,
  • Babák Dávid kislabda hajítás IV. helyezett,
  • Rum Alex 50 méteres síkfutás V. helyezett,
  • Kelemen Krisztián 200 méteres síkfutás IV. helyezett,
  • Piller Bence 50 méteres síkfutás IV. helyezett lett.

Felhő és Katica óvodai csoportunk parádés Márton-napi „ovis forgatagot” szervezett novemberben. Kollégáink számtalan érdekes és izgalmas programmal készültek: gyermekeink kipróbálhatták a libatornát és a libatáncot, készíthettek libasüteményt, libazoknit és üvegmécsest, ragaszthattak kukorica képet, játszhattak memóriajátékokkal. A program végén Márton-napi „terülj, terülj asztalkám” várt mindenkit. Nagy örömünkre szolgál, hogy rendezvényünket sok szülő is részt vett.

Novemberben az iskolánk környezetét is igyekeztük rendbe tenni. Tanulóink bevonásával udvart takarítottunk, levelet sepertünk.

Kapcsolódó cikk
Idén sem maradt el a legszebben díszített termek díjazása
Idén sem maradt el a legszebben díszített termek díjazása
Ma már hagyománynak számító Teremszépségversenyt rendeztek november 16-án, szerdán a Kiskőrösi EGYMI-ben a Diákönkormányzat szervezésében. Az iskola minden osztálya és...

November 17-e több szempontból is kiemelkedő volt az intézmény életében. Egyfelől, mivel ez a nap a Koraszülöttek Világnapja. Példátlan összefogás volt a Koraszülöttek világnapján! Lilába öltöztek a lelkek, a szívek, az emberek, az épületek. Sorra érkeznek a lila fotók és velük az üzenet: empátia, odafigyelés, támogatás! Ezúton is mély tisztelet és köszönetet mindenkinek a csatlakozásért. Őszinte elismerésre méltó, hogy ebben a nemes ügyben, a korababák támogatásában együtt dobbantak a szívek. Akik a Kiskőrösi EGYMI felhívására velünk tartottak: Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal, Kunság Média, Kiskőrösi Tankerületi Központ, Kőrisfa Óvoda, Király Csemege, Kőröskom Kft., Kőrösszolg Kft., Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Református énekkar, Tűzoltóság, Gospel Sasok, Család és Gyermekjóléti Központ, Védőnők, Kiskőrösi Bölcsőde, Idősek Otthona, Tarkabarka Családi Napközi Egyesület, Erdőtelki Óvoda, Kiskőrösi Járásbíróság, Kiskőrösi EGYMI, Kálvin János Református Általános Iskola – Mátészalka, Nagykőrösi Arany János Általános Iskola, Szentendrei Református Óvoda és Gyógypedagógiai Óvoda, Corvin Mátyás Általános Iskola, KT Bem József Általános Iskola Páhi Általános Iskolája, Bócsai Bóroka Általános Iskola, KT Bem József Általános Iskola Fülöpszállási Általános Iskolája, Mesevár Óvoda és Bölcsőde Solt, KT Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskolája, KT Bem József Általános Iskola Tabdi Általános Iskolája, II. János Pál Katolikus Általános Iskola, Gutman Zsolt és családja, Hirsch Mónika és lánya, Kunhegyesi Tiara, Monostori Zsófia, Lászlóné Gyuris Nóra.

Ugyanezen a napon sikeres országos szakmai konferenciát bonyolított le intézményünk az EGYMI Országos Egyesülettel együttműködve. A rendezvény vezérfonala: “Változó világrend – Új kihívások – Értékteremtő szemlélet” volt. A konferencia plenáris részében országosan elismert, neves előadók osztották meg gondolataikat az érdeklődő hallgatósággal. A délutáni műhelymunkákon az ország különböző pontjairól érkező kollégák mutatták be intézményi jó gyakorlataikat. Köszönjük vendégeinknek, hogy ilyen sokan eljöttek és megtisztelték rendezvényünket.

Kapcsolódó cikk
Országos szakmai konferenciát rendeztek az EGYMI-ben
Országos szakmai konferenciát rendeztek az EGYMI-ben
Az EGYMI Országos Egyesülete a Kiskőrösi EGYMI kollektívájával együttműködésben immár 24. alkalommal szervezete meg november 17-én „A jövő útjai…” c....

Különleges ízek és fenséges falatok! Hogyan készíthetünk finomságokat gazdaságosan, akár otthon is? November 26-án erre kerestük a választ, melyet mindenki megtudhatta az ÖKO teamünk által szervezett „Ne vásárolj semmit!” napon. A fejedelmi szendvicskrémek kínálata mellett, frissen sült kenyerek várták tanulóinkat és pedagógusainkat. Ezúton is köszönetet mondunk a szülőknek és a Szomor Méhészetnek a program sikeres megvalósításáért.

November 30-án Kiskunhalason került megrendezésre a Bács-Kiskun Megyei Diákparlament gyűlése, melyen Hirsch Enikő 7. osztályos tanulónk képviselte intézményünket. Az ülésen az Országos Diákparlamenti delegáltak és az Országos Diáktanács delegáltjának megválasztása volt a cél. A választások sikeresen lezajlottak. Iskolánk nagy örömére és büszkeségére, Hirsch Enikő bekerült a Diákparlamenti delegáltak közé.

Ebben az évben 10. alkalommal vettek részt készségfejlesztő iskolásaink a Látássérültek Egyesülete által szervezte MikuLÁSS futáson, amely a Margitszigeten került megrendezésre. A jó hangulatú szabadban töltött program során jól láthatóan feltöltődtek a gyerekek és a kísérő pedagógusok.

Természetesen december 6-án hozzánk is ellátogatott a Mikulás aprók és nagyok nagy-nagy örömére.

Tanulmányi versenyen is eredményesen szerepeltek december elején tanulóink. A Petőfi Emlékév alkalmából a Kalocsai Nebuló EGYMI-ben került megrendezésre a Petőfi Sándor életéről, költészetéről szóló verseny. Intézményünk tanulói (Bengő Boglárka, Hirsch Enikő, Ba Noel és Kis Tibor) a versenyen különdíjat nyertek.

Iskolánk teremlabdarúgó csapata több sport rendezvényen is részt vett a félév során, ahol büszkén képviselték intézményünket: októberben a Kőrös Kupán, novemberben Kiskunhalason a „Játszunk most együtt” sportrendezvényen, illetve december elején az intézményünkben rendezett Luca kupán.

Decemberbe lépve az ünnepvárás hangulata uralta a programokat. Ismét kiírásra került az Ünnepváró rajzpályázat az Utazótanári intézményegység szervezésében.

A Békés Iskolák program keretében az idén is csatlakoztunk a MosolyManók karácsonyi akcióhoz. Intézményünk osztályai és csoportjai nagy szeretettel állították össze azokat a karácsonyi ajándékdobozokat, melyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat juttatott el a rászoruló gyermekek részére, mert adni jó.
Az intézmény oszlopcsarnoka egyedi díszbe öltözött a „Fogadj örökbe egy oszlopot” felhívás jegyében, melynek keretében minden osztály karácsony hangulatához igazodó öltözékkel ruházta fel az általa választott tartóelemet. Nagy örömünkre újra szól a suli rádió. Az osztályok zeneszámokat küldtek egy másik osztálynak, kedves üzenetekkel, karácsonyi dallamokkal örvendeztették meg kis rádiósaink a hallgatóságot.
„Angyalposta” néven futó Békés iskolai program keretében titkos ajándékokkal lepték meg egymást a sorshúzás útján egymáshoz rendelt osztályok, csoportok.

„Hej, mostan puszta ám igazán a puszta!” Petőfi Sándor: A puszta, télen című költeményét jelenítette meg vizuálisan művészetterápiás csoportunk ifj Kunhegyesi Ferenc festőművész segítségével. Intézményünk az alkotásközpontú művészetterápiát preferálja, amelyben a művészeti önkifejezés és az alkotás folyamata hordozza a terápiás hatást.

Kapcsolódó cikk
Karácsonyi műsorral zárták az évet a Kiskőrösi EGYMI diákjai
Karácsonyi műsorral zárták az évet a Kiskőrösi EGYMI diákjai
A korábbi hagyományoknak megfelelően az idei évet is egy diákok által előadott karácsonyi műsor zárta decemberben a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai...

Mozgalmas és színes volt a tanévünk eddig, s szeretnénk a tanév második felét is hasonlóan tündöklőre festeni.

Hány diákkal kezdték a 2022-2023-as tanévet?

A 2022/23-as tanévet 150 gyermekkel, tanulóval indítottuk, ez a létszám az eltelt idő alatt eggyel növekedett.

Kapcsolódó cikk
150 diák és óvodás kezdte meg a tanévet/nevelési évet a Kiskőrösi EGYMI-ben
150 diák és óvodás kezdte meg a tanévet/nevelési évet a Kiskőrösi EGYMI-ben
A vakációnak vége, újra gyerekzsivaj zengi be a Kiskőrösi EGYMI épületét is. Ebben a tanévben kilenc kisdiák és három új...
Intézményükbe érkeztek-e új tanárok a 2022/2023-as tanév első felében?

Katica csoportba idén ősszel új munkatárs érkezett, Domján Anita személyében, aki 27 éve dolgozik a pedagógiai pályán. A tanévben Kriszt Nórával és Vikorné Csvila Ráhellel is találkozhatnak a gyerekek, akik a mozgásfejlesztésben segítik őket. Az asszisztensi munkát pedig régi új kolléganőnk, Borsos Mátyásné erősíti, aki az első osztályban segít.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az idei évben?

A nyár folyamán újragondolva az intézményben rejlő lehetőségeket, illetve a helyhiány miatt kialakult helyzetnek köszönhetően a korábbi nevelő szoba egy részének leválasztásával új mozgásfejlesztő helység került kialakításra. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsés elgondolás volt a tér ilyen fajta átalakítása.
A korábbi mozgásfejlesztő szobát a Katica csoportos óvodások vették birtokukba, míg az előző tanévben két óvodai csoportszobát egybe nyitottuk. Ezáltal egy tágas, szellős helységet kaptunk, mely az autizmussal élő Felhő óvodai csoportunknak ad helyet. A gyermekek számára sokkal magasabb szinten valósulhat meg a fejlesztés, hiszen a szakmai képzettség mellett az infrastrukturális feltételek is segítik az alkalmazott módszereket.

Milyen terveik vannak a jövő évre (a tanév második felére)?

A tanév második felében továbbra is szeretnénk biztosítani, használni mindazokat az színező elemeket, melyek intézményünk festékesdobozában lapulnak. A kollégák ötletességére, kreativitására, gyerekszeretetére alapozva a hagyományos ünnepeket továbbra is megtartjuk. A DÖK és a Békés Iskola, az ÖKO Iskola által szervezett programokkal igyekszünk emlékezetessé tenni az itt töltött napokat.
Terveink szerint idén májusban is szeretnénk megszervezni a Majálisunkat, melynek keretein belül játékos programokon keresztül, jó hangulatban szeretnénk eltölteni egy közös délutánt, estét a szülőkkel.

Továbbra is fontosnak tartjuk az intézményben rejlő tudás megosztását, segítő szándékkal, illetve a pedagógusok fejlődésének lehetőségét. Ezért az ITEM keretében továbbra is érdekesebbnél érdekesebb programokkal igyekszünk megkínálni az érdeklődőket.

Képek: az EGYMI Facebook-oldaláról

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS