Nagyon tartalmas évet tudhat maga mögött a keceli önkormányzat, hiszen számtalan beruházás, fejlesztés és városi program gazdagította a 2022-es esztendőt. Az elvégzett munkáról és a közeljövő terveiről nyilatkozott Haszilló Ferenc polgármester.

– Milyen intézményeket működtet az önkormányzat? – kérdeztem Haszilló Ferenc polgármestert.
-Hirdetés-

– Az önkormányzat üzemeltetésében működik a városban öt óvoda, a bölcsőde, a sportcsarnok, a múzeum, a könyvtár és a művelődési ház, valamint közalapítványi formában a Csendes Ősz Idősek Otthona. Az önkormányzathoz tartozik a Városgazdálkodási csoport egy telephellyel, ahol 13 állandó dolgozó van, és most jelenleg 28 közmunkaprogramban szereplő személy segíti a feladatok ellátását. Mindezek mellett az önkormányzathoz tartozik még a Kecel Közműépítő Kft. és a Vállalkozók a Városért Média Nonprofit Szolgáltató Kft. A hivatali és önkormányzati feladatokat 28 dolgozóval végezzük.

– Az idei évben milyen komolyabb fejlesztéseket sikerült végrehajtani a városban?

– Szerencsére több TOP-os pályázatunk is sikeres elbírálásban részesült, így komoly fejlesztéseket tudtunk végrehajtani. Ennek a támogatásnak köszönhetően adtuk át idén a Kecel várost Imrehegy községgel összekötő kerékpárutat. Pályázati forrás adott lehetőséget energetikai korszerűsítésre a Kalocsai utcában található Újfalusi és Szabó Pál óvodákban. A közvilágítás korszerűsítésére az önkormányzat 137 millió, a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére pedig 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amely beruházásoknál jelenleg a közbeszerzési eljárások lefolytatása van folyamatban. A tervek között szerepel a könyvtár és a művelődési ház épületének energetikai korszerűsítése: itt 750 millió forintos pályázati támogatásra nyújtottunk be igényt, és elbírálásra várunk. Örömmel mondhatom el, hogy a Kossuth Lajos utcai belterületi kerékpárút építésére a TOP+ pályázati keretből 200 millió forintot kap a város. Sikerült kulturális támogatásként is 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást elnyernünk, amelyből állandó kiállítást szeretnénk létrehozni a múzeumban „Kecel határainak régészeti emlékei” címmel.

Kapcsolódó cikk
Folytatódhatnak a kerékpárút-építések Kecelen: a tervek szerint egészen Császártöltésig eltekerhetünk majd
Folytatódhatnak a kerékpárút-építések Kecelen: a tervek szerint egészen Császártöltésig eltekerhetünk majd
Az elmúlt 7 éves pályázati ciklushoz hasonló fejlesztési keret áll majd rendelkezésére Kecel Város Önkormányzatának. A korábbi időszakban mintegy 1...
– A város pénzügyi helyzete hogyan alakul?

– A COVID és az energiaárak okozta negatív hatásokra gyors intézkedésekkel reagáltunk. Fontos szempont most az odafigyelés és a takarékos gazdálkodás. Amennyiben a mostani helyzetben valamely dolgozónknak nyugdíjba vonulása miatt megszűnik a munkaviszonya, akkor helyette nem veszünk fel új munkaerőt, a feladatát átszervezéssel, házon belül oldjuk meg. Az önkormányzat hatáskörébe tartozó adónemek közül egyiknél sem történt emelés, mivel nem kívántuk a lakosság terheit növelni. A rászorulóknak nyújtott segélyezések tekintetében úgy gondolom, hogy kiemelt szerepet vállal az önkormányzat, és megyei szinten is átlag feletti szerepet vállalunk ebben. Az energiaköltségeket tekintve 2023. december 31-ig van szerződésünk változatlan áron a villamos áramra, a gáznál pedig közbeszerzési eljárás van folyamatban. A Csendes Ősz Idősek Otthonánál napelemek kerülnek felszerelésre, így a villamos áram-költségek mintegy 80%-át ki tudjuk termelni, valamint klímaberendezésekkel segítünk rá a fűtésre. Villamos áram tekintetében most még egy évig az élő szerződésünk szerint fizetjük a tarifákat, így az intézményeknél a klímaberendezésekkel és hősugárzókkal próbáljuk a fűtést segíteni. Az óvodákba pályázati forrásból és önerő hozzáadásával hőszivattyúkat szeretnénk telepíteni, a gazdaságosabb fűtési megoldásokat keresve. Azt mondhatom, hogy az önkormányzat működése stabil, takarékosan, racionálisan gondolkodunk, és a következő évben tervezett beruházásokra is rendelkezünk az önerővel.

Kapcsolódó cikk
Stabil, előremutató költségvetést fogadtak el a keceli képviselők
Stabil, előremutató költségvetést fogadtak el a keceli képviselők
A 2022. február 15-i Képviselő-testületi ülésen elfogadásra került Kecel 2022. évi költségvetés rendelete. Az immáron két éve tartó koronavírus-járvány időszakában...
– Milyen egyesületi, civil élet folyik a városban?

– Nagyon aktív a sportélet a városban, különösen a labdarúgás és a kézilabda tekintetében, de ide sorolhatnám még a küzdősportokat is. Az iparűzési adóból befolyó teljes összeg mintegy 4%-át fordíthatjuk évente a civil szervezetek támogatására. Az egyesületekkel való közös gondolkodásra jó példa a Kecel FC fejlesztése, amely által 170 millió forintos TAO támogatásból épülhetett meg az új műfüves labdarúgópálya. Az élőfüves pálya automata öntözőberendezését az önkormányzat önerőből fogja kiépíteni, és a labdarúgópályánál kerítés, valamint a műfüves játéktérnél villanyvilágítás kiépítése is – szintén pályázati úton – folyamatban van. A jövőben tervezünk majd egy új kiszolgáló épületet is építeni az új labdarúgópályánál. A helyi kézilabdaklubbal összedolgozva adtunk be TAO pályázatot a sportcsarnok energetikai korszerűsítésére.

Kapcsolódó cikk
Elkészült a Keceli műfüves labdarúgópálya
Elkészült a Keceli műfüves labdarúgópálya
A Kecel FC egy sikeres TAO pályázatnak köszönhetően kezdhette el egy műfüves labdarúgó pálya megépítését. A beruházásról Verba József elmondta,...
– Hogyan áll össze az éves nagyrendezvények programja?

– Programok tekintetében nagyon gazdag a város élete. Szinte nincs olyan hónap, amikor jelentősebb esemény nélkül maradna a település. Április hónap igen jelentős a város életében: 22-én a városévforduló ünnepsége lesz a kitüntetések átadásával, nyugdíjas nap, borverseny, valamint a költészet napi ünnepség, melyen a gyermekek, fiatalok részére szervezett vers-, riport- és rajzpályázat eredményhirdetését tartjuk. Az elképzelések szerint júliusban kerül megrendezésre a Hatvani Szabadidőparkban a Halászléfőző verseny. A Szüretváró Napok a város egyik legnagyobb rendezvénye, mely augusztus 12-13-án lesz. A gasztronómia tekintetében kiemelt szerepet kap a nagy hagyományokra visszanyúló Birkafőző verseny, amely szeptember 29-én lesz. Nagyon bízom abban, hogy jövőre – a tervek szerint – december 1-2-3-án meg tudjuk tartani a FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítást. Ezúton szeretném megköszönni magam és a képviselő-testület nevében a keceli lakosok, intézmények, civil szervezetek, közösségek, valamint a hivatal és az önkormányzat dolgozói egész éves munkáját, támogatását, amivel a város működését segítették.
Mindenkinek boldog új évet kívánok!

MEGOSZTÁS