A 2022/2023-as tanévet 491 tanulóval kezdte meg a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium. A tanulók technikumban, valamint szakképző iskolai oktatásban vesznek részt. Jelentős létszámú a felnőttoktatási tevékenység is, öt szakmában és az érettségi vizsgára felkészítő képzésben.

Az idei tanévet két új kolléga kezdte az iskolában: Vári Márton, aki az informatikai ágazatot erősíti, és Piszeczki Ilona, aki magyar és német nyelvet tanít.

A pályaválasztás segítése jegyében
  • Technika órák
-Hirdetés-

A Bem József Általános Iskola 8. osztályos tanulói kihelyezett technika órákon vettek részt a tanműhely területén található digitális közösségi alkotóműhelyben. A foglalkozás keretein belül a tanulók betekintést nyerhettek a fém-, a fa- és a könnyűipar, valamint a 3D tervezés rejtelmeibe.

  • Pályaválasztási kiállítás

Az iskola pályaválasztási kiállítást szervezett a Sárkány utcai telephely tornatermében. Épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, gépi forgácsoló, központifűtés- és gázhálózat szerelő szakmákat ismertették a tanműhely dolgozói az érdeklődőknek. Ezen a kiállításon a tanműhelyben oktatott szakmák mellett megjelentek a gazdálkodás és menedzsment, az informatika és távközlés, valamint a kereskedelem ágazatok képzései is. Az esemény megvalósításából a vezetőin túl az iskola oktatói és diákjai is lelkiismeretesen kivették a részüket.

2022-be is megrendezésre került a pályaválasztási kiállítás

A rendezvényen Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója mellett részt vett Filus Tibor önkormányzati képviselő, a Kiskőrösi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője Lasztovicza-Szalai Edit, valamint a Megyei Foglalkoztatási Főosztály képviselője. A kiállításon a helyi cégek (az Agro Line Kft., és az Eckerle Industrie Kft.) – akiknél az iskola tanulói a gyakorlatot végzik – is képviseltették magukat, valamint az Állampusztai Büntetés Végrehajtó Intézet is megjelent, toborzás céllal.

Kapcsolódó cikk
Jövőd a tét! – Pályaválasztási Kiállítás a Wattayban
Jövőd a tét! – Pályaválasztási Kiállítás a Wattayban
Ahogy már több, mint húsz éve, idén is Pályaválasztási Kiállítást szervezett a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium 2022....

Keceli II János Pál Általános Iskola pályaválasztási napot rendezett, ahol a tanműhely oktatói interaktív módon mutatták be az iskolánkban oktatott szakmákat.

  • Gólyahét a Wattayban
Kapcsolódó cikk
Gólyaavatás Wattays módra
Gólyaavatás Wattays módra
Az elmúlt évek időszaka sok kárt okozott az élet minden területén, mely alól a diákévek sem voltak kivételek. A vírushelyzet...
  • Gólyanap a Wattayban

Szeptember 27-én került sor a gólyanap/diáknap megtartására. A hagyományokhoz híven minden kilencedikes osztálynak egy előre meghatározott módon kellett beöltöznie, és ehhez kapcsolódóan egy táncot előadnia. A gólyaeskü elmondása után ezeknek a zenés produkcióknak a bemutatása következett. A 9.A osztály tanulóinak kisbabáknak kellett beöltözniük, a 9.B osztály témája „Mónika show” volt, az 1/9/1 osztály tagjai voltak a „Hupikék törpikék”, az 1/9/2 osztály diákjai pedig télapónak és krampuszoknak öltöztek be.

Az 1/9/1 osztály tagjai voltak a „Hupikék törpikék”

Ezután, a tavalyi évhez hasonlóan az iskola tanulói egy túrán vettek részt, a kijelölt helyeken állomások várták őket, ahol különféle váltó- és sorversenyeket kellett teljesíteni. Összesen 5 állomást kellett végigjárniuk. A feladatok során ügyességre és együttműködési készségre egyaránt szükség volt. A következő kihívásokat kellett teljesíteniük a tanulóknak (a teljesség igénye nélkül): lekváros kenyér evése madzagról, zsákban ugrálás, hagymacipelés szájjal, hulahoppkarikán átbújás, csokievés késsel és villával, üdítős dobozok szállítása makarónitésztára felfűzve. Miután az osztályok sikeresen végigcsinálták a feladatokat, visszatértek az iskolába, ahol a 11.B osztály megvendégelte őket gofrival és palacsintával.
A gólyanap az eredményhirdetéssel zárult. A következő helyezések születtek:

  1. helyezett: 9.B
  2. helyezett: 9.A
  3. helyezett: 1/9/2
  4. helyezett: 1/9/1

Az első helyezést elérő osztály egy pizzázást nyert jutalmul.

  • Erasmus+ program:

Az iskola 11.B osztályos tanulói 2 hetes Erasmus+ programon vettek részt a görögországi Platamonasban, Horváth-Kőrös Tünde osztályfőnökkel és Haász Dorottya angol szakos oktatóval. A program október 10-étől október 23-áig tartott. Ebben a 2 hétben az izgalmasabbnál izgalmasabb szakmai programok mellett jutott idő a kikapcsolódásra, kulturális programokra egyaránt.

Rengeteg új emlékkel a szívükben és megannyi élménnyel gazdagodtak az itt töltött idő alatt. Meglátogatták a Meteorákat, voltak Skiathos szigetén, részt vettek egy igazi görög esten, az óváros meseszép utcáit is felfedezték, hogy csak egy párat említsünk a sok-sok kalandból! Hálás szívvel gondolnak erre a 2 hétre, melyet mélyen a szívükbe zártak!

Versenyek
  • Nyelvi vetélkedő a Wattayban

Idén is megrendezésre került a német és angol vetélkedő, ahol a diákok nem kizárólag a nyelvtudásukról, hanem általános műveltségükről is tanúbizonyságot tettek. Ismét nagy számban jelentkeztek a tanulók, ez a jókedvű, jó hangulatú vetélkedő már hagyomány az iskolában. A kérdések az USA-t érintették, a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynőt, valamint voltak nyelvi furcsaságok is. A németesek is érdekes kérdésekkel találkoztak.

A díjakat az iskola Diákönkormányzata ajánlotta fel, a színvonalas okleveleket pedig Hováth István tanár úr készítette.

Ez évi díjazottjaink:
  • Német nyelv:
  1. hely: Szeg Zsolt, Lehóczky Levente, Rakonczay Rebeka
  2. hely: Fábián Roland, Lehóczki Botond
  3. hely: Györgye Vanessza, Paréj László
  • Angol nyelv:
  1. hely: Barcsik Ferenc, Harnóczi Balázs, Szlovák Dávid
  2. hely: Vasuth Adrienn, Vikor Tamás, Varga Lívia
  3. hely: Takáts Renáta, Kerekes Ágnes

  • Helyesírási verseny a Wattayban

A Wattay idén is megrendezte az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny iskolai fordulóját. A tanulóknak október első hetében kellett a magyaróra keretén belül kitölteniük egy feladatsort. A teszt igen változatos feladatokat tartalmazott, a tanulóknak többek között megfelelő módon kellett elválasztaniuk a megadott kifejezéseket, szavakat kellett kiegészíteniük rövid vagy hosszú mássalhangzóval, emellett volt földrajzi nevek és számok helyesírását felmérő feladat is. A versenyen résztvevők közül a következő tanulók teljesítettek a legjobban:

  • Technikum kategória: Zsigmond István (9.A)
  • Szakképző iskola kategória: Németh Dorina (Kk12/1)

Ők juthattak tovább a megyei fordulóba, amely december 1-jén került megrendezésre.

  • Történelemverseny a Wattayban

November 15-én újra összemérhették történelemtudásukat a Wattay diákjai. A hagyományokhoz híven idén is 3 fős csapatok jelentkezhettek. A téma az 1956-os forradalom volt. A versenyzők először egy 4 feladatból álló tesztet töltöttek ki. A feladatok közül a keresztrejtvény bizonyult a legnehezebbnek. Mindezek után az előre elkészített előadások bemutatása következett. A zsűri sokféle témát meghallgathatott: volt, aki az 1956-os események előzményét mutatta be, volt, aki a forradalom leverésére vagy a szovjet tankok jellemzőire fókuszált. Összességében nagyon színes és változatos előadásokat láthattak a résztvevők.

A zsűri a következő helyezéseket állapította meg:

  1. helyezett:

Kolozsi Kevin (12.B)
Megyeri Ramóna (12.B)
Szabados-Molnár Milán (12.B)

  1. helyezett:

Abonyi Hunor András (12.A)
Barcsik Ferenc Bence (12.A)
Szeg Zsolt (12.A)

  1. helyezett:

Matuszka Viktória (10.A)
Muzsai Viktor (10.A)
Udvarhelyi András (10.A)

A résztvevők egy, az 1956-os forradalom helytörténeti vonatkozásait bemutató könyvet vihettek haza.

A tanév során megrendezésre kerülő további versenyek: szép magyar beszéd verseny, matematika háziverseny, szakmai tanulmányi versenyek iskolai fordulója (ÁSZÉV, SZKTV).

Labdarúgó házibajnokság

2022. október 5-én került sor, a már hagyományosnak mondható labdarúgó házibajnokságra. A 8 fős csapatok körmérkőzésben mérettették meg magukat.
Végül az 1/9/2 osztály csapata vihette el az aranyérmet.

A 1/9/2 osztály csapata vihette el az aranyérmet

A verseny legtöbb gólt értékesítő játékosa, Szabó Dávid lett a gólkirály. Gratulálunk nekik!

Szabó Dávid lett a gólkirály
A 2022/2023-as tanévben folytatódik a Wattay sportcsarnok beruházása.

Várhatóan március közepén – a kivitelező ígérete szerint a Petőfi 200 ünnepségsorozat egyik eseményeként – lesz műszakilag teljesen kész az épület. Ezzel rendkívül jelentős mértékben javulnak a testnevelés és a sportolási lehetőségek az iskolában, de a sportcsarnok szabad kapacitását fel fogják kínálni a kiskőrösi sportolóknak is, továbbá egyéb rendezvények színhelye is lesz a több mint 1700 m2-es sportkomplexum.

Szöveg, képek: Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium

MEGOSZTÁS