A Kossuth Rádió Országjáró című műsorában mesélt László Tímea Boglárka, többek között Szendrey Júliát ábrázoló festményéről is, melyet Krámer Iván Petőfi relikvia magángyűjtő meg is vásárolt a fiatal lánytól. 

Domokos István beszélgetett László Tímea Boglárkával.
-Hirdetés-

– Úgy gondolom, hogy egy igazán nagy elismerés az, hogy egy magángyűjtő megvásárolta ezt a Szendrey képet, melyet Ön készített.
– Eleinte nem is hittem el, hogy komolyan gondolja. Ez a kép egy kiállításra készült, itt a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Házban. Emellett egy Petőfi verset, a Te voltál egyetlen virágom címűt is illusztráltam ugyanerre a kiállításra.

– Egy 15 éves fiatal lány miért gondolja azt, hogy meg kellene festeni Szendrey Júliát?
– Ez a kép grafikán készült, ahova járok. Ott lehetett választani témaként Petőfi Sándort, vagy valamelyik családtagját és én Szendrey Júliának egyébként is nagyon szeretem a karakterét. Úgy gondolom, hogy nagyon tiszteletre méltó személyiség volt, ezért döntöttem úgy, hogy őt festem le.

– Sok-sok Petőfi verset olvasott mindezidáig? Bár csak 15 éves.
– Mondhatni sok verset olvastam. A családomban is nagyon sokan szerették a verseket, szóval úgy nőttem fel, hogy rengeteg verset hallottam. Emlékszem nagymamámnak bármilyen szóról eszébe tudott jutni egy Petőfi, vagy bármilyen más magyar vers. Jómagam szavalóversenyekre is járok már általános iskolás korom óta, szóval a versek mindig is benne voltak az életemben.

– Petőfi versei közül az Ön ifjú szívéhez mi áll közel?
– Talán az, hogy ilyen lendületesek, jó a ritmusuk és nem unalmasak. Tényleg jó hallgatni őket.

– Megszabad kérdeznem a fiatal gimnazista hölgytől, hogy Ön számára Petőfi mit jelent?
– Számomra ő egy borzalmasan tehetséges ember, mert elképesztőnek találom azt a mennyiségű verset, amit ő megírt.

– Az Ön életéhez ez adhat bármilyen pluszt, azon túl, hogy az Ön által megfestett Szendrey képet már meg is vették. 
– Ami a verseiben gyakran megjelenik, hogy az élet apró pillanatai azok, amik megihlették. Ezeket szeretem én is, ezek inspirálták ezeket a képeimet.

– Mit tapasztal, Petőfi meg tudja szólítani a mai fiatalokat?
– Úgy gondolom, hogy Petőfi versei, már csak a nyelvezetük miatt sem állnak annyira közel a fiatalokhoz, mint az előző generációkhoz, de a János Vitéz Látogatóközpont, vagy a modern feldolgozások közelebb tudják hozni a mai korosztályhoz is.

Kapcsolódó cikk
László Tímea Boglárka alkotása bejutott a China Cultural Center in Budapest pályázat döntőjébe
László Tímea Boglárka alkotása bejutott a China Cultural Center in Budapest pályázat döntőjébe
A China Cultural Center in Budapest pályázat keretein belül meghirdetett rajzpályázatra alig negyvenöt nap alatt több, mint négyszáz alkotás érkezett...

Forrás, kiemelt kép: Kossuth Rádió 

MEGOSZTÁS