2023. február 11-én, egész napos program keretében, a kenyérsütés, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje adta a keretet az izsáki Sárfehér Könyeres Bálnak.

 

-Hirdetés-

AMIT A KENYÉRSÜTÉSRŐL TUDNI SZERETNÉL…

A kenyér alapvető táplálékunk és az egészségünk megóvása szempontjából fontos annak minősége. Régen csak kovászos kenyeret ettek az emberek és nem ismerték a glutén-érzékenységet. A kovász hatására a lisztben lévő glükóz és glutén olyan átalakuláson megy keresztül, ami megkönnyíti a kenyér emésztését. A kovász hatását ma tömegnövelők, ízfokozók és egyéb kemikáliák helyettesítik: így lesz gyorsabb, de rosszabb minőségű az eredmény. Napjainkban, a kenyér árának növekedése miatt is, egyre többen keresik a lehetőséget a kenyerek saját készítésére. Ehhez nyújtott lehetőséget az izsáki Vino étteremben megrendezett program is, ahol a Kenyér Lelke fesztivál fő szervezője Vajda József pék mutatta meg a jó kenyér készítésének fortélyait.

Alapvető probléma a kovászos kenyérrel kapcsolatban, hogy a kovászolás folyamata nem egyszerű dolog. Igaz, hogy csak liszt és víz kell hozzá, de élő anyagról lévén szó, folyamatos gondozást/etetést igényel, ami 7-8 napig is eltarthat. Ez a kenyér lelke, ez adja meg végső soron a kenyér ízét, illatát, gasztronómiai értékét és mindemellett a természetes eltarthatóságát, fizikai tulajdonságát.

Bár ezúttal a kovászt készen kapták a programon résztvevők, de az alapanyagok összeállítása, a dagasztás és a kelesztés műveleteit már itt végezték. Ez is 6-8 órás munka: a kovász lassan dolgozik és folyamatos törődést igényel, hiszen élő anyag. A dagasztást követő félórányi pihentetés után jön 20-30 perces időközönként ismételve a négy-hatszori hajtogatás, amitől fokozatosan erősödik a tészta, rugalmasabb és szellősebb lesz. Mindeközben persze ügyelni kell a tészta állandó 25-26 °C-os hőmérsékleten tartására. A formázást követő kétórányi kelesztés alatt már 35 °C az ideális. Ugyan a kenyerek sütéséhez a 230 °C körüli hőmérsékleten 30-40 perc szükséges, de nagyon sokat számít a sütő, illetve a kemence fűtöttsége, párássága. A Vino éterem kemencéjében kisült kenyerek igazán ízletesre sikerültek.

Az említett technológiai lépéseken túl még sokat számít a felhasznált liszt fajtája, tulajdonsága, ami szintén befolyásolja a végeredményt. A rendezvényre Rácz Sándor (Eleven Porta) biztosította a bánkúti búzából készült BL 80-as lisztet. A program résztvevői, ha nem is tanulták meg a kovászos kenyérkészítés összes fortélyát, de ízelítőt kaphattak annak folyamatáról, buktatóiról. A munkájuk eredményeként készült kenyerek mindenki tetszését elnyerte és méltó kísérője lett a bográcsban főtt marhapörkölt vacsorának.

A KONCERT

Ferenczi György, Artisjus-, Máté Péter- és kétszeres eMeRTon-díjas szájharmonika-művész (nem mellesleg énekes, hegedűs, olykor még basszusgitáros is), A Dal 2022 zsűritagja vezette 1-ső Pesti Rackák koncertje egy rendkívül energikus produkciót hozott a ZÖREY klubba. Műsorukban összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze egy kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével.

Alapvetően fúziós zenéjükben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm & blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove elemek mellett. Rendkívül energikus produkciójuk bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét, amiről a YouTube videó is tanúskodik.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák: Jankó Miklós – cajon, ének; Apáti Ádám – basszusgitár, wurlitzer zongora, ének; Bizják Gábor – vadászkürt, wurlitzer zongora, ének; Ferenczi György – szájharmonika, hegedű, ének; Ferenczi Bora – hegedű, ének; Pintér Zsolt – mandolin, hegedű, ének

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák valamint a Modern Art Orchestra közös koncertje a Duna Televízió 2023. március 4-én 19:40-kor kezdődő műsorában lesz hallható, amelyre a Rackák nagy lelkesedéssel készülnek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS