Március 10-én, pénteken a Rádió 97 Latte című reggeli műsorában Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere volt a vendég, aki a közelgő március 15-i városi ünnepi rendezvénysorozatról, és az előkészületekről számolt be a hallgatóknak.  

Az alpolgármester elmondta, hogy az idei március 15-i ünnepség egészen más lesz, mint amit eddig megszoktak, vagy megéltek a kiskőrösiek. Nagyon sok újdonság várja majd az érdeklődőket, és remélhetőleg az évtized egyik legmeghatározóbb rendezvényére készülnek most Petőfi Sándor szülővárosában.

-Hirdetés-

Ahogy már korábban hírt adtunk róla, Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor Kiskőrösön mondja el az állami ünnepséghez kapcsolódó beszédét. Így nemcsak a város, hanem Magyarország is Kiskőrösre vár mindenkit az ünnepségre.

Kapcsolódó cikk
Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet Kiskőrösön március 15-én
Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet Kiskőrösön március 15-én
Néhány órával ezelőtt jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az idei március 15-i állami programokat, a...

 

A bicentenáriumi rendezvények sorában az egyik legkiemelkedőbb lesz az idei március 15-e, melyet a szülőváros méltóképp kíván megünnepelni. Idén nemcsak március 14-én kedden és 15-én szerdán, hanem 16-17-én is lesznek Petőfihez köthető kulturális események a városban.

Március 14-én a Petőfi nevét viselő középiskolák találkozója alkalmából tartanak kiállítást 17 órai kezdettel a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában.
A szolgáltatóház előtti parkolóban egy ifjúsági találkozó és egy egyedülálló flashmob veszi kezdetét 18 órakor, mely a Márciusi ifjak és népek tavasza címet kapta. Ez úgy fog kinézni, hogy a rendezvénytéren összegyűltek egy kokárdát alkotnak majd, akik piros-fehér-zöld színű fáklyát tartanak. Ezt egy drón segítségével a magasból meg is örökítik a szervezők. Ennek a programelemnek a kíséretében -a tavalyi nagy sikerre való tekintettel-, idén is zenés műsorral készül Váczi- Wachsmann Ildikó, Hőgye-Kis Gyöngyi, ifj. Gmoser István, és Ocskai István. A műsorban elhangzó 90-es 2000-es évek dalaiból úgy lett összeválogatva kilenc, hogy mondanivalójukban kapcsolódjanak az ünnepi eseményekhez, és Petőfi Sándor életéhez.

Aki ennek a különleges és egyedülálló programnak a része kíván lenni, legkésőbb 18 óráig érkezzen meg a szolgáltató ház előtti parkolóba, ahol a Petőfi Sándor Művelődési Központ munkatársai és önkéntes segítői koordinálják majd a flashmobot, és osszák ki a 600 db színes fáklyát.  
Szintén a szolgáltatóház előtti parkolóban a Hétszínvirág Alapítvány Táncháza zárja a napot, élőzenei kísérettel, melyre 19 órától kerül sor.

 

 

A nemzeti ünnepen, március 15-én kerül sor az önkormányzati elismerések átadására reggel 8 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A zászlófelvonásra, a főhajtásra és a kokárdatűzésre az általános iskolások számára az egészalakos Petőfi szobornál kerül sor a hagyományokhoz híven, 9:30 órától, amit térzene előz meg a Kiskőrös Város Fúvószenekarának közreműködésével.

A kokárdatűzést új hagyományteremtő céllal rendezték meg 2022-ben először, így az idei év lesz a második alkalom, hogy az elsősök ilyen tárgyi emlékkel gazdagodhatnak. Ez Filus Tibor önkormányzati képviselő kezdeményezésének köszönhető. Idén, a Petőfi 200 emlékévre való tekintettel egyedi kokárdát tűznek a kisdiákok ruhájára, ami kereskedelmi forgalomba nem kerül, így csak ők büszkélkedhetnek majd ezzel a különlegességgel.

A korábban megszokott koszorúzás helyett főhajtás lesz, ami abban különbözik, hogy az ünnepség előtt már elhelyezik a koszorúkat a szobornál és csak főhajtásra érkeznek a koszorúzók.

 

 

Az állami díszünnepség 14 óra 15 perckor veszi kezdetét a Fő téren, amire már nagyon készülnek a szervezők. A korábbi napokban lezárásra kerülő parkolók mellett március 15-én 12 órától lezárják az 53-as főút városközpontra eső szakaszát is -Penny Markettől a József Attila, Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződéséig- . A rendezvény területén több helyen lesznek kihelyezve kivetítők hangosítással ellátva, aminek köszönhetően követni lehet a színpadon és a szülőház előtti eseményeket. Mindemellett a Duna televízió és az M1 élő egyenesben fogja közvetíteni az egész ünnepi műsort.

A kormányzati portálon meghirdetett kulturális programban közreműködik Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas magyar táncművész, koreográfus zenekarával, a Nemzeti Színház színészei, Szarka Tamás énekes, zeneszerző, zenész, Bánföldi Szilárd színművész és a Szivárvány néptáncegyüttes.

 

 

Előreláthatólag több ezren érkeznek majd Kiskőrös központjába a március 15-ei ünnepségre. Mivel napokkal előtte több parkolót is lezárnak a központban, kérdésként merül fel, hogy hol tudnak majd parkolni a gépjárművekkel az érdeklődők. A szervezők a városban található nagyobb áruházak parkolóit ajánlják, mivel ünnepnap révén azok úgyis zárva tartanak. Ezek a Penny Market (Dózsa György út 31.), LIDL (Kossuth Lajos út 11.), Tesco (Kossuth Lajos út 61.), és a piac parkolója (Kiskőrös, Piactér).

Fontos információ még, hogy a Petőfi Szülőház március 14-én zárva tart, és 15-én is csak a nagy állami ünnepséget követően lesz látogatható, 17 órától 20 óráig.

Még március 15-én este 18 órakor nagykoncertet ad Rúzsa Magdolna a szolgáltatóház előtt felállított színpadon.

 

 

Csütörtökön és pénteken is folytatódnak a kulturális rendezvények Kiskőrösön.

Március 16-án, csütörtökön 16 órakor „Foltok és láncszemek”címmel a Szellőrózsa Foltvarró Kör és a Kiskőrös Rózsája Horgolókör Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó alkotásait mutatják be, majd ugyanitt, csak a színházteremben, 18 órakor az Egy gondolat bánt engemet című táncszínházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők. 

Március 17-én, pénteken 16 órai kezdettel pedig a Fejezetek a kiskőrösi Petőfi kultusz történetéből” című tanulmánykötet bemutatására kerül sor a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában. 

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön idén négynapos programsorozattal ünneplik március 15-ét
Kiskőrösön idén négynapos programsorozattal ünneplik március 15-ét
A bicentenáriumi rendezvények sorában az egyik legkiemelkedőbb lesz az idei március 15-e, melyet a szülőváros méltóképp kíván megünnepelni. Idén nemcsak március...

Szedmák Tamás kiemelte, hogy az ünnepi rendezvénysorozat valamennyi eleme ingyenes, és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kiemelt kép: vira.hu archív

MEGOSZTÁS